Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

“Κλειδί” η εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η εθνική συνεννόηση αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις σε ένα ρευστό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, η επίτευξή της προϋποθέτει την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συναίνεσης η οποία φαίνεται να απουσιάζει από την Ελλάδα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο με θέμα “Εθνική συνεννόηση: παρόν και μέλλον” που ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Το συνέδριο διοργανώνουν η ΟΑΚ, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Εκ μέρους των διοργανωτών ο γενικός διευθυντής ΟΑΚ Κωνσταντίνος Ζορμπάς αναφέρθηκε στον συμβολισμό του συνεδρίου τονίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κρήτης στους κοινωνικούς, πολιτικούς και εθνικούς αγώνες και υπογράμμισε την ανάγκη για μια καινούρια συστράτευση.
Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ζητούμενο των καιρών μας είναι το ενωτικό πνεύμα προκειμένου να αναπτερωθεί η ελπίδα και να γίνουν οι αναγκαίες υπερβάσεις, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης επεσήμανε ότι η εθνική συνεννόηση είναι εκ των ουκ άνευ για την πρόοδο της χώρας. “Εύχομαι ο διάλογος που ξεκίνησε να μην σταματήσει εδώ και τα αποτελέσματα να μην μπουν στο συρτάρι. Ο διάλογος πρέπει να είναι καθημερινή πράξη για να αποφύγουμε τα χειρότερα”, σημείωσε.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μίλησε για το διχαστικό πνεύμα που έχει στιγματίσει πολλές φορές την ελληνική ιστορία και χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της χώρας και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε σχετικά:“Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο κομμάτων αλλά και σε επίπεδο βάσης. Κι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές που προάγουν την ισοτιμία και την ισονομία ώστε και οι πολιτικές καταλαγής και συνεννόησης να βρίσκουν έφορο έδαφος”, σημείωσε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.
Η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η εθνική συνεννόηση θα πρέπει να διατρέχει όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής αλλά και της κοινωνίας, ενώ ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Νίκος Πετράκης ανέφερε: “Ας ανοικοδομήσουμε τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης γιατί η πατρίδα μας δεν έχει άλλο δρόμο”. Πρόσθεσε, δε, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων απαιτεί μια ριζική αλλαγή στην πολιτική ζωή της Ελλάδα και μια συστράτευση δυνάμεων που θα σταθεί απέναντι στις μεγάλες παθογένειες της πολιτικής όπως η ευνοιοκρατία, η διαφθορά κ.ά. “Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή, σε μια εποχή μέτρου και διαλόγου, μια εποχή ενότητας, συνεννόησης και συναίνεσης”, σημείωσε ο κ. Πετράκης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ
Ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος στην ομιλία του περιέγραψε τις κοινωνικές και παραμέτρους της κρίσης που ταλανίζει τη σύγχρονη ελληνική αλλά και τις δυτικές κοινωνίες λόγω της ολοκληρωτικής επικράτησης του ανταγωνισμού και την απομάκρυνση των κοινωνιών από τον ανθρωποκεντρισμό.
Ο φιλόλογος συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης ανέφερε ότι η Ελλάδα βιώνει μια από τις οριακότερες στιγμές της ιστορίας της. “Η εθνική συνεννόηση είναι εκ των ων ουκ άνευ για να κόψουμε τον παρακμιακό κατήφορο και αναστρέψουμε αυτή την πορεία” τόνισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μια κοινή εννόηση των ενδογενών αιτίων της χρεοκοπίας και μια ρήξη με τις νοσηρές μεταπολιτευτικές πρακτικές που την προκάλεσαν. Ο Δρ. Θεολογίας, διευθυντής του περιοδικού “Σύναξη” και διδάσκων στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών Θανάσης Παπαθανασίου μίλησε για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία στην προσπάθεια επίτευξης εθνικής συνεννόησης, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Εκκλησία θα πρέπει να εστιάσει στον πυρήνα θεμελιωδών αξιών της Ορθοδοξίας, που διέπονται από οικουμενικότητα και πανανθρώπινο πνεύμα, που έχουν ως κύρια έγνοια την κοινωνική δικαιοσύνη αξιών, σε αντιδιαστολή προς τον οικονομισμό και την ασύδοτη αγορά.

ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Στο πρόβλημα της ύπαρξης ανίσχυρων θεσμών και ανυπαρξίας κανόνων στους οποίους η ελληνική κοινωνία να αυτοπειθαρχεί αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Τόνισε, δε, ότι η συναίνεση μεταξύ των σημερινών κομμάτων είναι ανέφικτη καθώς κυριαρχεί ο λαϊκισμός και υποστήριξε ότι για να προχωρήσει η υπόθεση της εθνικής συνεννόησης απαιτείται μια νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας για το που θέλει να πάει η χώρα.
“Είμαστε χωρίς πυξίδα εδώ και καιρό. Στη χώρα επικρατεί ένας επικοινωνισμός που σκορπάει σύγχυση και καταστρέφει κάθε επικοδομητική προσπάθεια, θολώνοντας τη σκέψη του λαού μας”, επεσήμανε σχετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα