Η εμπιστοσύνη στους εφήβους και η δημιουργική διαχείριση του άγχους λύνει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μπροστά στην πρόκληση των εξετάσεων.
Aυτά μεταξύ άλλων τονίσθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση της “Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χανίων” που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες.
«Το άγχος είτε για εξετάσεις, είτε για οτιδήποτε άλλο στους μαθητές ειδικά είναι κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο και φυσιολογικό. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ξενίζει και να μας τρομάζει. Ίσα-ίσα που σε ένα βαθμό σημαίνει μια κινητοποίηση των δυνάμεων του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής και συγκεκριμένα για τους μαθητές τις δυσκολίες των εξετάσεων. Μπορεί να είναι και επιθυμητό δηλαδή το άγχος καθώς δημιουργεί την τάση να μετρήσεις τις δυνάμεις σου και να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό του. Το άγχος στις εξετάσεις σε ένα βαθμό είναι τεχνητό και σε ένα βαθμό προκαλείται από το άγχος των γονιών. Οι γονείς είναι εκείνοι που τροφοδοτούν με περίσσιο άγχος τον εαυτό τους και τα παιδιά τους», είπε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο Ψυχίατρος-ψυχοδραματιστής κ. Αντώνης Λιοδάκης.
Ο κ. Λιοδάκης επισήμανε πως το άγχος γίνεται αρνητικό όταν μετασχηματίζεται σε τοξίνη .
«Στην υπερβολική έννοια και την αγωνία δίνει εντολή ο υποθάλαμος στα επινεφρίδια να παράξουν τις ορμόνες του στρες που είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Σε μικρό ποσοστό αυτές οι ορμόνες κινητοποιούν τον εγκέφαλο και είναι επιθυμητές, σε μεγάλο όμως βαθμό προκαλούν αυξημένη πίεση σε φλέβες και αρτηρίες, ενοχλήσεις, μικρές βλάβες και ψυχοσωματικά ενοχλήματα» είπε ο ψυχίατρος που προτείνοντας λύσεις αντιμετώπισης του άγχους κάλεσε τους γονείς και τους μαθητές να κατανοήσουν τις αιτίες που το προκαλούν και ειδικά για τους μαθητές να κάνουν προγραμματισμό στο διάβασμα τους, να κοιμούνται σωστά χωρίς υπερβολικά ξενύχτια, να κάνουν καθημερινές μικρές κινητικές ασκήσεις και σωστή διατροφή.
Τέλος ο κ. Λιοδάκης αναφέρθηκε στο θεσμό των Πανελληνίων εξετάσεων τονίζοντας την ανάγκη της ριζικής αναδιάρθρωσης ακόμα και της κατάργησης του.
Από τη μεριά της η κ. Νεκταρία Πατεράκη-Καστρινάκη (Ψυχολόγος, Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια) μίλησε για τη σχέση ανάμεσα σε γονείς και μαθητές . «Σχέση σημαίνει εμπιστοσύνη, σημαίνει “είμαι εδώ για σένα, να δεχθώ το θυμό, την κούραση, τη δυσκολία σου”. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και να μην βάζουν εμπόδια επικοινωνίας, δίνοντας διαταγές, συμβουλές κα. Είναι καλό να έχουμε ως γονείς πάντα στο νου μας ότι συνδιαλεγόμαστε με τον υπαρκτό έφηβο και όχι τον επιθυμητό αυτό που θα θέλαμε δηλαδή να είναι το παιδί μας. Να ξέρουμε τι μπορεί, τι αγαπάει, πως μελετάει, πως ξεκουράζεται. Οι γονείς να ακολουθούν το πρόγραμμα των παιδιών τους, να είναι ελαστικοί και υποστηρικτικοί, να μην κινδυνολογούν, να είναι κοντά στα παιδιά με ένα πρόγραμμα καθημερινό με καλή διατροφή και πολλές ώρες ύπνου και να έχουν πάντα υπόψιν τους ότι οι εξετάσεις είναι μια πρόκληση, ίσως η πρώτη ενήλικη αλλά στη ζωή θα έλθουν πολλές ακόμα. Επίσης τα παιδιά να μην χάνουν τα πράγματα που τους προσφέρουν ευχαρίστηση όπως γίνεται συνήθως την τελευταία χρονιά του σχολείου. Η ευχαρίστηση μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στο άγχος» τόνισε η κ. Πατεράκης, υπογραμμίζοντας πως και στα Χανιά υπάρχουν σύμβουλοι εφήβων, παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων κ. Αναστασία Καστρινάκη που στάθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης για την καλύτερη ενημέρωση, αλλά και από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στέλιο Ζερβάκη που έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές.