Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

”Κλειδί” η συνεργασία γονιών και εκπαιδευτικών 

Σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας αλλά και της εκπαίδευσης όσον αφορά την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Στην κατεύθυνση αυτή μεγάλη έχει σημασία έχει η συν αισθαντικότητα από γονείς και εκπαιδευτικούς δηλαδή η ανοχή στο διαφορετικό, στην διαφορετικότητα, η ισότητα και η δημοκρατικότητα, για να μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών.

Αυτό επισημάνθηκε μέσα από τον 4ο κύκλο διαλέξεων και συζητήσεων με τίτλο: “Μέσα και έξω από την τάξη: Προβλήματα και Συγκρούσεις” που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πνευματικό κέντρο Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Μέσα από τις διαλέξεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όσον αφορά την διαχείριση περιστατικών για ομαλή προσβασιμότητα στην εκπαίδευση για παιδιά μεταναστών, παιδιά που έχουν υιοθετηθεί, παιδιά που έχουν δεχτεί σχολική βία, κακοποίηση κτλ
Για την στερεοτυπική συμπεριφορά ως ανασταλτικός παράγοντας στην εκπαιδευτική προσβασιμότητα και στη σχολική καινοτομία, μίλησε η Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Π/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων Ελένη Καβαζίδου, η οποία τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός μπορεί να επηρεάσει μέσα από την διαδικασία ετικετών και στερεοτύπων. Το αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τον κηδεμόνα. Γι’ αυτό τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και ο κηδεμόνας πρέπει να είναι πιο συναισθαντικοί,
«Είναι πολύ εύκολο να ακούσουμε μέσα σε μια τάξη, το ένα παιδί να χαρακτηρίζει το άλλο και να το ”βαφτίζει” με ετικέτες. Αυτό είναι μια συμπεριφορά που συμβαίνει στην πρώτη παιδική ηλικία… Εμείς ως εκπαιδευτικοί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ετικέτες για να διαχειριστούμε το φαινόμενο και να εξομαλύνουμε τη κατάσταση για να έχουμε ένα δημοκρατική περιβάλλον μέσα στην τάξη» τόνισε.
Ακολούθησε παρουσίαση του 3ετους ευρωπαικού προγράμματος της Action Aid Ελλάς σε θέματα εκπαιδευτικής προσβασιμότητας με διακριτικό τίτλο: “Send My Friend to School” από την Υπεύθυνη προγράμματος “Send My Friend to School”, Μαρίζα Τσαχάλη, η οποία τόνισε ότι σε κάποιες χώρες του κόσμου η ισότητα και η ελεύθερη πρόσβαση στην Εκπαίδευση παραμένει ζητούμενο για πολλά παιδιά. « Η συμμετοχή μας σε εκστρατείες έχει σκοπό να ενθαρρύνει και να εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στην Εκπαίδευση για όλους, παντού στον κόσμο»σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε παρουσίαση του ταξιδιού στο Μπαγκλαντές και του εκπαιδευτικού υλικού «Ο δρόμος για το σχολείο» μια χρωματιστή περιπέτεια ενώ ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος Send My Friend to School.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης), Δ/νση Π/θμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων,  Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Π/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων Ελένη Καβαζίδου και Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων Αρετή Μαρματάκη.
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης τόνισε ότι « σκοπός μας είναι να μην θυμόμαστε μόνο για μια ημέρα των δικαιώματα των παιδιών,, αλλά όλο τον χρόνο σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε γιατί τα προβλήματα είναι δύσκολα και μόνο η συνεργασία εκπαιδευτικών-γονιών μπορεί να να λύσει κάποια από αυτά».
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η προϊσταμένη Διά Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Π.Ε. Χανίων Κατερίνα Ζομπανάκη,η οποία επεσήμανε ότι η κοινωνία δεν έχει ακόμη κατακτήσει το αυτονόητο: το να προστατεύει, να σέβεται και να μεριμνά για τα παιδιά της, σημαίνει ότι μεριμνά για το μέλλον της, για τη συνέχεια της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα