Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου δοκιμάζουν πλέον τα παιδιά εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ, ενώ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των εξαρτήσεων παιδιών και εφήβων από το Διαδίκτυο.
Αυτό επεσήμανε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Θάλεια Κουκάκη μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, τη σχολική σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Ν. Χανίων και το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας (Κ.Π.Δ.) Αγ. Ιωάννη.
Ειδικότερα, η κα Κουκάκη ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με εξαρτησιογόνες ουσίες μειώνεται διαρκώς, ενώ τόνισε ότι οι ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά είναι κατά κύριο λόγο το τσιγάρο και το αλκοόλ.
«Τα παιδιά δοκιμάζουν από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου κυρίως ουσίες νόμιμες, όπως τσιγάρα, αλκοόλ, αλλά πέρα από τις εξαρτησιογόνες ουσίες εξίσου επικίνδυνη αναδεικνύεται η εξάρτηση από το ίντερνετ», σημείωσε η κα Κουκάκη.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
Η κα Κουκάκη υπογράμμισε ακόμα τη σημασία που έχει η πρόληψη και πρόσθεσε ότι η δράση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας, βασιζόμενη στο υλικό “Ο Κήπος με τις 11 γάτες” που έχει μεταφράσει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) από τα ιταλικά, αποσκοπούσε ακριβώς στο να προβληματίσει τα παιδιά γύρω από τις εξαρτητικές συμπεριφορές.
«Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ένα συμβολικό νόημα και περιεχόμενο και στόχος του είναι να προβληματίσει για να απομακρυνθούν τα παιδιά από τον κίνδυνο να δοκιμάσουν εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς ήδη από πολύ μικρές ηλικίες, μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον έρχονται σε επαφή με τέτοια ερεθίσματα βλέποντας οικεία τους πρόσωπα να κάνουν χρήση ή κατάχρηση ουσιών», επεσήμανε η κα Κουκάκη, ενώ η εκπαιδευόμενη κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Πρόληψης Κατερίνα Κυδωνάκη πρόσθεσε σχετικά: «Το παραμύθι αποσκοπεί στο να συνεισφέρει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αποσαφηνίζοντας τους βαθύτερους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου. Παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισορροπημένη οπτική όπου συνυπάρχουν αρμονικά τα θετικά με τα αρνητικά στοιχεία της ζωής για να μπορέσει το παιδί να απολαύσει τα θετικά και να αντιμετωπίσει τα αρνητικά στοιχεία».
Η σχολική σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Ν. Χανίων Αθηνά Ντούλια υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να καλλιεργήσει στάσεις και συμπεριφορές που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στη χρήση ουσιών. «Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης αποφασίσαμε να κλείσουμε μια δράση που είχαμε ξεκινήσει από τον χειμώνα καλλιεργώντας κάποιες κοινωνικές δεξιότητες με σκοπό να κάνουμε τα παιδιά ανθεκτικά στις προκλήσεις της ζωής και να μάθουν να συνεργάζονται, να συνεννοούνται και να χρησιμοποιούν τον διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών τους. Με άλλα λόγια στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στάσεις και αξίες στα παιδιά», ανέφερε.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και η πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων Χρύσα Χαριτάκη – Μακράκη: «Συνεχίζουμε στα 4 Κ.Π.Δ. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων ποικίλες εκδηλώσεις για να κρατάμε τα παιδιά μας συνεχώς σε εγρήγορση και να τα βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους, κρατώντας τα μακριά από τη στείρα τηλεόραση και δίνοντάς τους ευκαιρίες για να περάσουν δημιουργικά», ανέφερε η κα Χαριτάκη και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη διευθύντρια του Κέντρου Ελισάβετ Τζιγκουνάκη.
Από την πλευρά της η κα Τζιγκουνάκη δήλωσε σχετικά: «Εχουμε κάνει φέτος μια φιλότιμη προσπάθεια να υλοποιηθούν δράσεις με σκοπό όχι μόνο τη μετάδοση της γνώσης, αλλά και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων έτσι ώστε τα παιδιά να αισθάνονται ικανά στις προκλήσεις της ζωής».