Στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για τη λήψη της δόσης του 1 δισ. ευρώ προχώρησε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στις 7 Ιουλίου στο Eurogroup έχοντας υπάρξει συνεπής έναντι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τα δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσαν και αφορούσαν στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν προχθες Τετάρτη. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένα από την έγκαιρη υλοποίηση της πρώτης δέσμης των μέτρων και σημειώνουν τη σημασία να υλοποιηθεί κανονικά και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων στην οποία περιλαμβάνεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη “μικρή” ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει στις 7 Ιουλίου το Eurogroup ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τη ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, τη ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του Φ.Π.Α. και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων. Η απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για τα νέα ποσοστά μικτού κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρέμπορων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ στη Διαύγεια δημοσιεύθηκε ο “Κώδικας Δεοντολογίας των Μελών τη Κυβέρνησης” που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Κώδικας περιλαμβάνει κανόνες πολιτικής φύσεως, η παραβίαση των οποίων επισύρει πολιτικές ευθύνες, ωστόσο δεν προβλέπει ποινές για εκείνους που θα παραβούν τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς, κάτι που αρχικά φαινόταν ότι επιζητούσε η τρόικα.
Ο κ. Χαρδούβελης θέλει να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε σχέση με τη τήρηση των συμπεφωνημένων και για το λόγο αυτό δίνει μεγάλη προσοχή και στην εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων. Η κυβέρνηση (προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη υποδόση 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης) θα πρέπει έως τις 7 Αυγούστου να υλοποιήσει τα εξής:
• Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
• Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
• Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
• Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας.
• Ψήφιση του νόμου για τη “μικρή Δ.Ε.Η.” (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη Δ.Ε.Η.
• Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπενθυμίζεται πως τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τη ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του Φ.Π.Α. και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν εφαρμοσθεί.
Σε κάθε περίπτωση τόσο στο Eurogroup της Δευτέρας όσο και στις συνομιλίες που θα έχει επί ελληνικού εδάφους ο Γκίκας Χαρδούβελης με τους επικεφαλής της τρόικας στο διάστημα 9 – 18 Ιουλίου αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τη “μικρή” Δ.Ε.Η.