Απρόβλεπτες προοιωνίζονται οι συνέπειες με τα παιχνίδια, που γίνονται στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας με τους μετανάστες. Χιλιάδες Πολωνοί στρατιώτες επιτηρούν την μεθόριo, εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ε.Ε. Αποτέλεσμα να υπόκεινται τα πάνδεινα, λόγω ψύχους, πείνας και εξάντλησης. Το φαινόμενο επεκτάθηκε και στη Λιθουανία και Λετονία. Γίνεται λόγος για πάνω από 4000 άτομα, που βοηθούμενα από Λευκορωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταστρέψουν το μεθοριακό φράχτη και να μπουν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Οι μετανάστες, πολλά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι έφτασαν στο Μινσκ με αεροπορικές πτήσεις απ’ την Κων/πολη πληρώνοντας στους λαθρομετακινητές πολλές χιλιάδες ευρώ ο καθένας.
Το φαινόμενο έχει προβληματίσει τη Γερμανική κυβέρνηση από την κλιμακούμενη αύξηση των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Στην περιοχή, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία φοβούνται μήπως η κατάσταση κλιμακωθεί, οπότε ο κίνδυνος να ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση αυξάνεται. Μέχρι τώρα απ’ τη Λευκορωσία έχουν περάσει 4220 μετανάστες στη Λιθουανία, 3300 στην Πολωνία και 420 στη Λετονία.
Η Μέρκελ μέσα σε 48 ώρες επικοινώνησε με τον Πούτιν πράγμα που δηλώνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο Ρώσος πρόεδρος συνέστησε, ότι πρέπει να επικοινωνήσει απ’ ευθείας με τη Ε.Ε. με τον Λουκασένκο, να λύσουν το πρόβλημα το ταχύτερον, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, που προβλέπει την αντιμετώπιση τέτοιων ανθρωπιστικών κρίσεων, ξεκαθαρίζοντας, ότι το Κρεμλίνο δεν έχει ανάμειξη σ’ αυτή την έκρηξη του προσφυγικού.
Πάντως εξετάζεται απ’ την Ε.Ε. η επιβολή κυρώσεων και σε αεροπορικές γραμμές τρίτων χωρών, περίπου δέκα, που διευκόλυναν τις ροές των μεταναστών προς το Μίνσκ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ διεπίστωσε ότι η Ε.Ε. χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για το μεταναστευτικό. Ενώ χρηματοδοτεί την Τουρκία να κρατάει τους μετανάστες στο έδαφός της, δεν κάνει το ίδιο και για τη Λευκορωσία, να σταματήσει και κείνη τις ροές. Το Μισνκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας λόγω παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συλλήψεις αντικαθεστωτικών. Εχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για 200 περίπου άτομα, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και περιορισμό μετακινήσεων τους στην Ε.Ε., λόγω υποστηρίξεως του καθεστώτος Λουκασένκο.
Μετά τον Ερντογάν και ο Λουκασένκο έγινε δακτυλοδεικτούμενος, ότι δεν σέβεται το Δ. Δίκαιο, ενώ η Βαρσοβία μετατρέπεται κι αυτή σε θύλακα προσφύγων, όπως και η Ελλάδα.
Ωστόσο ο Πολωνός πρωθυπουργός βρίσκει την ευκαιρία, να βγει από την απομόνωση, που είχε περιπέσει σε δυσμένεια, ένεκα των δηλώσεων του, ότι το Κοινωνικό Δίκαιο, δεν είναι επιτρεπτά για τη Βαρσοβία, διότι πολλά άρθρα του είναι δεσμευτικά για τη χώρα του, οι νόμοι της οποίας υπερέχουν της Ε.Ε..
Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ φαίνεται έτοιμο να βοηθήσει την Πολωνία, ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στην περιοχή. Το ίδιο είχε πει και για τη Γιουγκοσλαβία, η οποία… διαλύθηκε!