Ο ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη και τη χώρα μας ξαναφέρνει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το μείζον θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή… Ο πλανήτης Γη -το σπίτι μας- αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη ραγδαία αλλαγή του κλίματος, αλλά και στη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η απληστία ορισμένων ατόμων και κυβερνήσεων νίκησαν τη σωφροσύνη των πολλών. Οι λίγοι κατάφεραν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τον “οίκο”, το ενδιαίτημά μας, στο οποίο όλοι είμαστε ένοικοι.
ΗΔΗ οι πρώτοι θάνατοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, που βασίστηκε σε περίπου 120 δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά: “Υποσιτισμός, αναιμία, άλλες μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, μέχρι κατάθλιψη αλλά και χαμηλότερος δείκτης νοημοσύνης στα μικρά παιδιά είναι μερικές από τις συνέπειες της αλλαγής που συντελείται στο κλίμα της Γης”.
Η ΕΡΕΥΝΑ επικαλείται την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, 2018), η οποία προβλέπει ότι μεταξύ 2030 και 2050 η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλέσει επιπλέον 250.000 θανάτους ετησίως! Ωστόσο η Μίσα Κόουλμαν, μια από τους συγγραφείς της έκθεσης, τονίζει ότι οι δεκάδες θάνατοι έχουν ήδη συντελεστεί ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ότι η κλιματική αλλαγή και η ανθρωπιστική κρίση που έπεται, είναι ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μια τολμηρή απάντηση». Σε παλαιότερο άρθρο του στον Guardian, o Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρεται στην Πράσινη Νέα Συμφωνία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να την αντέξουμε με τις σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και συλλογική βούληση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να την αντέξουμε. Η κλιματική κρίση είναι ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η ζωή και ο πολιτισμός μας, όπως τα γνωρίζουμε, διακυβεύονται, όπως συνέβη και στον Β΄ Παγκόσμιο»…
ΜΗΠΩΣ θα πρέπει να ξυπνήσουμε από τον βαθύ λήθαργο της δυτικής ευμάρειας και να αρχίσουμε να πιέζουμε έντονα τις κυβερνήσεις μας; Αρκούν τα “Οικολογικά κινήματα” και οι “Πράσινοι” στα Κοινοβούλιά μας; Μάλλον όχι!
Κλιματική αλλαγή έρχεται ως συνέπεια του τρόπου ζωής όλων των ανθρώπων!
Υποχρέωση μας είναι να κάνομε την καθημερινότητα όσο πιο απλή και φυσική γίνεται!
Και κατά την γνώμη μου ο δυτικός τρόπος σκέψης περί του θέματος δεσπόζει μεν αλλά δεν είναι επαρκής.