«Τις πληγές από την πρόσφατη κακοκαιρία μετρά ο Νομός Χανίων καθώς απόλυτη είναι η καταστροφή στα ορεινά των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου» (Χ.ν., 18/2/19)
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ με το όνομα “Χιόνη”, που χτύπησε και την Κρήτη με πολλές καταστροφές, έρχεται να διαψεύσει μια παλιά παροιμία που έλεγε πως «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».
ΦΕΤΟΣ μας έπιασε «βαρύς -φλεβαριάτικος- χειμώνας» (με απροσμέτρητες νεροποντές, χαμηλότατες θερμοκρασίες, υγρασία, κατολισθήσεις πρανών, καταρρεύσεις σπιτιών καθώς και πολλούς νεκρούς από την έξαρση της γρίπης). Λίγο πριν την αναμενόμενη άνοιξη, αντιλαμβανόμαστε πως, λόγω των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, έχει “μεταλλαχθεί” κι ο γνωστός μας Φλεβάρης, για τον οποίο εφεξής θα λέμε «Ο Φλεβάρης φλέβες σπα, και τα σπίτια μας σφαλά»
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ κρούουν τον κώδωνα εδώ και δεκαετίες, αλλά ουδείς ακούει. Μόνο όταν η καταστροφή φτάσει σπίτι μας, συνερχόμαστε. Τα πράγματα στον πλανήτη παρουσιάζουν κλιματικές αλλαγές με τρομακτικές συνέπειες (τσουνάμια, σεισμοί, καύσωνες, τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες). Τι κι αν υπογράφονται συνθήκες μείωσης των ρύπων, τι κι αν μετακινούνται πληθυσμοί από ήπειρο σε ήπειρο, τι κι αν οι πόλεμοι γίνονται ακριβώς για τον έλεγχο της ενέργειας στον πλανήτη (υδρογονάνθρακες).
Η πολιτική και οι πολιτικοί (προεξάρχοντος του απίθανου προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ) αδυνατούν να κατανοήσουν ότι κάθε αδράνεια στον τομέα κλίμα, μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε μια κατακλυσμιαία καταστροφή.
Τα σημάδια ήδη τα γευόμαστε: με τους βαρείς χειμώνες, τις νεοφανείς ασθένειες, το προσφυγικό, τη μετανάστευση…
Μοιραίοι και άβουλοι πορευόμαστε.