Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Κλιματική κρίση· ένα αγωνιώδες ερώτημα

Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα με την κλιματική κρίση και την χαρακτηριστική αβουλία μεγάλων παικτών της παγκόσμιας σκακιέρας, για να προστατεύσουν τον πλανήτη, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης κλιματικών κρίσεων.

Πρέπει όμως να ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη ρεαλιστική απεικόνιση αυτών των δράσεων και να αποφασίσουν ποια είναι τα κατάλληλα εργαλεία για την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας. Όταν περνά λίγος χρόνος από την τελευταία καταστροφή και ο καιρός είναι ανεκτός, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνηθίζουν να ξεχνούν γρήγορα την απειλή που βρίσκεται δίπλα τους.

Οι ηγεσίες, όμως, πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούν, για να μην αιφνιδιαστούν πάλι. Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα “πνευματικό κρυολόγημα” του πλανήτη. Πάει πέρασε- γίναμε καλά, ας αρχίσουμε πάλι τα ίδια. Στις τελευταίες πλημμύρες της Αθήνας, ο υπουργός Στυλιανίδης είχε δηλώσει ότι «Η εκτίμηση που γινόταν ήταν για 300 νεκρούς».

Η ταχεία κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και λίγο η τύχη, απέτρεψαν μια καταστροφή. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό· ο χειμώνας και το επόμενο καλοκαίρι είναι μπροστά. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την οργή της φύσης και απειλήθηκε σημαντικά από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό είναι η ώρα της άμεσης δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αφορά το ίδιο εμάς, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία.

Παράλληλα χρειάζεται άμεσα μια εθνική προσαρμογή στις προκλήσεις που έρχονται. Νομίζω ότι κανένα παλιό σχέδιο δεν θα δουλέψει. Συνεπώς, χρειάζεται ένας ανθεκτικός και αποτελεσματικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Τώρα είναι η ώρα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Φαίνεται ότι οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή! Υπό αυτήν την έννοια η εξαγωγή υδρογονανθράκων πρέπει να σταματήσει!
    Η υπερχρεωμένη Ελλάδα όμως που πληρώνει πέντε με έξη δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για καύσιμα,δεν θα χρεοκοπήσει??
    Επειδή λοιπόν η κλιματική αλλαγή είναι ευθύνη όλων πρέπει οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να επωμισθούν μεγαλύτερες ευθύνες από τις υπόλοιπες!
    Να μειώσουν οι χώρες του κόλπου π.χ τις γεωτρήσεις τους και αντίστοιχα εμείς να αντλήσουμε το δικό μας φυσικό αέριο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα