Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Κλιματικοί εκτροχιασμοί

Τα λεγόμενα των αρμοδίων, όσον αφορά τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση, που είχε χαραχθεί πριν απ’ την πανδημία και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Η κατάσταση πήρε άλλη τροπή, μετά την “συντηρητική” οπισθοχώρηση στα μέτρα, που είχαν αποφασίσει, να τηρηθούν. Έκαναν έναρξη εφαρμογής, αλλά η εκτελεστική εξουσία αναγκάστηκε, να ανακόψει τη χρησιμότητα των πηγών ενέργειας, που είχε αφήσει πίσω. Έτσι η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής αναστέλλεται για το άγνωστο μέλλον, αν στο μεταξύ υπάρξει χρόνος, να επιλεγεί κάποια άλλη λύση, πράγμα απίθανο.

Η Ε.Ε., που εμφανίστηκε, να επισπεύδει την εφαρμογή σχεδίων για τον περιορισμό των κινδύνων απ’ την κλιματική αλλαγή, αποφασίζοντας μείωση εκπομπών ρύπων με πλήρη ολοκλήρωση ως το 2050, ώστε να μην προκληθεί αύξηση της θερμοκρασίας της γης κατά 1,5οC, κατελήφθη από γεγονότα που δεν μπόρεσε, να τα προβλέψει. Τα κράτη – μέλη υποχρεώθηκαν στην εκπόνηση δικών τους εθνικών σχεδίων κλιματικής αλλαγής. Η επιδημιακή κρίση, όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική ύφεση, έφεραν στα πρόθυρα την επισιτιστική δοκιμασία παγκοσμίως.

Όσον αφορά τα χρονικά όρια “αποανθρακοποίησης”, ετέθη για μας το 2028, ενώ άλλες χώρες πήραν περιθώριο μέχρι το 2038. Έτσι τα σχέδια κλιματικής αλλαγής προς το παρόν έμειναν ανενεργά.
Η χώρα μας με τον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο, όπως αφέθη να διαρρεύσει, δεν προβλέπει παραγωγή ενέργειας με στεραιά ορυκτά από τα τέλη του 2028 και ύστερα. Διευκολύνει, όμως, την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και μείωση εκπομπών ρύπων από τη διαχείριση των εγκαταστάσεων των κτηρίων. Η επίτευξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας από ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικά πάρκα κ.ά. χρειάζεται απαραίτητες υποδομές, αποθηκευτικούς χώρους τέτοιας ενέργειας και σημείων φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σημειωτέον ότι για αυτές τις μπαταρίες απαιτούνται μεγάλες ποσότητες λιθίου τα μεγαλύτερα αποθέματα του οποίου εξάγονται από την περιοχή της πολεμοκρατούμενης επαρχίας Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Για τέτοιου είδους επενδύσεις οι αρμόδιοι των Βρυξελλών συνειδητοποίησαν πλέον, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της Ένωσης και η άρση του δικαιώματος αρνησικυρίας, για να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις, καθ’ όσον η συγκυρία των γεγονότων δεν επιτρέπει απώλεια χρόνου.
Σχέδια ξεπεράσματος του προβλήματος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5οC δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα κλιματικά μέτρα δεν είναι κατανεμημένα ισομερώς. Γίνεται επιλεκτική μεταχείρηση. Οι δεσμεύσεις ανά χώρα δεν εφαρμόζονται. Ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης δεν επιβάλλονται. Άρα οριστική λύση είναι ανέφικτη. Τα λάθη είναι πολλά, όταν έχει βασιστεί η Ευρώπη στα ορυκτά καύσιμα και μάλιστα εξαρτημένη απ’ τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Το 80% των ορυκτών καυσίμων, που συμμετέχουν σήμερα στην παραγωγή ενέργειας και συντελεί στην επιβάρυνση των ρύπων του θερμοκηπίου, είναι από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας. Και τούτο, διότι τις λύσεις, που πρέπει να δοθούν, δεν τις επιτρέπει το κυρίαρχο οικονομικό κατεστημένο. Πάντα με οποιεσδήποτε καταστάσεις θα βρίσκεται κερδισμένο και θα ενδίδει μόνο, όταν εξασφαλίζει, τα υπερκέρδη του… να ‘χουν αυξητική πορεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα