Τώρα που η κατάσταση με τον κορωνοιό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τώρα που το σύστημα υγείας δείχνει σημεία επικείμενης κατάρρευσης υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοιού, τώρα που οι κυβερνήσεις σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο φαίνεται πως δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αυτό που προβληματίζει στην χώρα μας είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ.
Aπό εκεί αλλά και από τον αριθμό των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί το κατά πόσο το σύστημα Υγείας θα αντέξει και το αν οι πολίτες κάποια στιγμή θα μπορούν να αισθανθούν ασφάλεια. Διανύουμε ολοταχώς τον 9ο μήνα της πανδημίας και η ανασφάλεια κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί ο αριθμός των κλινών ακόμη να έχει κάποιο περίσσευμα αλλά με τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, αναμένεται περαιτέρω κάλυψη κλινών και τοιοτοτρόπως αναζήτηση προσφοράς νέων.
Η όλη κατάσταση θυμίζει – αν δεν τηρηθούν τα εκάστοτε ληφθέντα μέτρα – καμίνι που βράζει, για να μην πούμε ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Για να μην θυμηθούμε τι συνέβαινε στην Ιταλία, με ένα από τα πιο καλύτερα και σύγχρονα συστήματα υγείας – 8-9 μήνες πριν.
Οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι και θα παραμείνει το ορόσημο, πέραν του οποίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.
Είναι δε η κατάληξη πολλών ασθενών με COVID – 19 μετά από τις αλεπάλληλες επιπλοκές που προκαλεί η ασθένεια.
Η δε ζήτηση για ΜΕΘ θα είναι ακόμη περισσότερη, όπως είπα, με την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ το σημείο της επιλογής ασθενών νοσηλείας σε ΜΕΘ αναλόγως της ηλικίας τους δεν θα πρέπει ποτέ να προσεγγιστεί. Ανάλογη κατάσταση δημιιουρργήθηκε στην γειτονική Ιταλία όπου η επιλογή να σωθεί ένας νέος παρά ηλικιωμένος ήταν ο κανόνας.
Και για να ολοκληρώσω πριν παραθέσω τα επίσημα (μέχρι χθες) στοιχεία για τις ΜΕΘ: ο αγώνας με τον κορωνοιό είναι και παραμένει άνισος, καθώς η διασπορά του μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη ανεξέλεγκτη.
Απομένει να δούμε πως ένα δεύτερο καθολικό lockdown θα περιορίσει το ούτως ή άλλως μεγάλο κακό που έχει προκληθεί στις δομές Υγείας που επιβαρύνονται στο έπακρο αλλά πάνω απ΄όλα στον κόσμο.
Αριθμός κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).
Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348.
Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102. Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144. Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονταν μέχρι χθες ήταν 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 425
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47
Π. Περάκης και Γ. Ουντράκης, ετοιμάζονται για τη νέα καραντίνα και σχολιάζουν την τοπική – και όχι μόνον – επικαιρότητα.