Μία κληρονομιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά και ακίνητα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο Ρέθυμνο το τελευταίο διάστημα. Συζητήσεις που μέχρι χθες ήταν στο επίπεδο των φημών και πλέον επισημοποιούνται με το άνοιγμα της διαθήκης του εκλιπόντος Γιώργου Τσικόγια, του ανθρώπου που αποφάσισε να αφήσει το σύνολο της περιουσίας του στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Μία περιουσία, η οποία σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο ίδιος ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος, είναι περίπου 5 – 6 εκατ. ευρώ και πέντε ακίνητα, εκ των οποίων είναι τρία καταστήματα στην πόλη, ένα σπίτι και πιθανότατα ένα χωράφι. Ο κ. Ευγένιος έλαβε μόλις χθες γνώση του περιεχομένου της διαθήκης του ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή πριν από 40 ημέρες. Ήδη έχει ανατεθεί σε δικηγόρο να ερευνήσει τα επιμέρους σημεία της διαθήκης και σήμερα όταν ο ίδιος θα έχει πλήρη γνώση, ο κ. Ευγένιος έχει σκοπό να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει με ακρίβεια την κοινή γνώμη για το τεράστιο κληροδότημα της Μητρόπολης και τους σκοπούς για τους οποίους αυτό θα διατεθεί.
Ο ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ
Ο Γιώργος Τσικόγιας υπήρξε επί σειρά ετών έμπορος στην πόλη του Ρεθύμνου, διατηρώντας ηλεκτρολογικό κατάστημα. Ο ίδιος ήταν ανύπαντρος, δεν είχε αδέρφια και ο πιο κοντινός του συγγενής ήταν, κατά πληροφορίες, ένας πρώτος εξάδερφος, ίδιας περίπου ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, και ήδη από τη διακονία του μακαριστού Μητροπολίτη, Ανθίμου, ο Γ. Τσικόγιας είχε έρθει κοντά στην τοπική εκκλησία και είχε εκφράσει την επιθυμία του να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και ανακατασκευή του κτηρίου στον Τίμιο Σταυρό, το κτήριο που μέχρι σήμερα στέγαζε τον Σύλλογο “Αγάπη” και παλαιότερα φοιτητική εστία. Οντας σε κακή κατάσταση και έχοντας στατικά προβλήματα, το κτήριο αυτό πρόσφατα εκκενώθηκε, ενώ ο εκλιπών είχε χρηματοδοτήσει τη μελέτη, ενημερώνοντας παράλληλα την τοπική εκκλησία ότι επιθυμεί να δώσει τα απαιτούμενα χρήματα, περίπου 1,8 εκ. ευρώ, για την ανακατασκευή του, αλλά και επιπλέον ποσό για τη λειτουργία του. Η μόνη προϋπόθεση που είχε θέσει στον τότε μητροπολίτη, Ανθιμο, κάτι που αποδέχθηκε και ο νυν μητροπολίτης, κ. Ευγένιος, ήταν η τοπική εκκλησία να φροντίσει για τη διαβίωσή του, όταν δεν θα είχε ο ίδιος τη δυνατότητα λόγω γήρατος να φροντίζει τον εαυτό του, αλλά και να αναλάβει την κηδεία και τα μνημόσυνά του, όταν πλέον θα είχε πεθάνει. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος ακόμα όσο ήταν εν ζωή είχε σκοπό να δώσει «εντολή» για την ανακατασκευή του κτηρίου, κάτι που δεν έγινε, γιατί στο μεταξύ απεβίωσε. Στη διαθήκη του ο εκλιπών αναφέρει ότι αφήνει την κινητή και ακίνητη περιουσία στην Επισκοπή Ρεθύμνου, πράγμα που σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο δημιουργεί ηθική υποχρέωση στην Ι.Μ.Ρ.Α. να ολοκληρώσει τους στόχους που και ο ίδιος ο δωρητής είχε προσωπικά επιθυμήσει. Επιπλέον, προβλέπεται τα ενοίκια απ’ τα ακίνητα να δίνονται στα τρία συσσίτια της Μητρόπολης, ενώ ζητά από τους διαχειριστές της κληρονομιάς να φροντίσουν, ώστε οι ενοικιαστές των καταστημάτων να παραμείνουν σε αυτά για όσο το επιθυμούν.
Η ΔΟΜΗ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ
Η δημιουργία της κοινωνικής δομής στον Τίμιο Σταυρό είναι όραμα πολλών χρόνων για την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Η μελέτη ανακατασκευής είχε εκπονηθεί όταν επίσκοπος ήταν ο μακαριστός Ανθιμος, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις τώρα που επίσκοπος είναι ο κ. Ευγένιος, αλλά βασική φιλοσοφία παραμένει μία: Η απόδοση στην τοπική κοινωνία μίας δομής που σήμερα δεν υπάρχει και θα μπορεί να παρέχει φροντίδα σε άστεγους, άπορους και ανθρώπους με αναπηρία. Παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τον κ. Ευγένιο για την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος για την κατασκευή της δομής, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ετσι, σήμερα θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνει ένα έργο που μέχρι τώρα η πολιτεία δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Στο εν λόγω κτήριο, συνολικού εμβαδού 3.400 τ.μ. προβλέπεται ένα τμήμα για τον Σύλλογο “Αγάπη”, με ξεχωριστή είσοδο, η δημιουργία χώρων για την παρασκευή των συσσιτίων της Μητρόπολης, τραπεζαρίας, συνεδριακού χώρου, αλλά κυρίως η κατασκευή ξενώνα για άστεγους (με 40 δωμάτια) και ξενώνα για τις ανάγκες των συγγενών ασθενών του Νοσοκομείου.