Κλειστά επί της ουσίας είναι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς από τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγόρευσαν εντελώς τη διέλευση προσφύγων. Χθες, τα σύνορα πέρασαν 250 πρόσφυγες, ενώ για την Πέμπτη εκτιμάται ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε περίπου 100 άτομα.
Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στην αρνητική στάση που τηρεί η Σερβία ως προς την υποδοχή προσφύγων και ελήφθη με φόντο τη Διάσκεψη της Αυστρίας, που ουσιαστικά έδωσε το «ελευθέρας» στις χώρες των Βαλκανίων να ενεργούν κατά το δοκούν.
Το σκοπιανό μπλόκο έχει προκαλέσει έμφραγμα στην Ειδομένη και το Πολύκαστρο. Στο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο τουλάχιστον 1.300.
Παρά το μπλόκο, ωστόσο, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να προσπαθούν με κάθε τρόπο να φθάσουν στην Ειδομένη, ακόμη και περπατώντας χιλιόμετρα στην εθνική οδό.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στην εθνική οδό στα Τέμπη, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να μεταβούν στην Ειδομένη με τα πόδια για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς τυπικά ο δρόμος είναι ανοιχτός στην κυκλοφορία.
Δεκάδες άνθρωποι σταμάτησαν το μεσημέρι στην εθνική οδό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνεννόηση με την αστυνομία στο σημείο θα μεταβούν πούλμαν για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν στα σύνορα.
Την ίδια περίπου ώρα, δεκάδες άλλοι πρόσφυγες έριξαν τμήμα της περίφραξης στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών, εγκατέλειψαν το στρατόπεδο και περπατούν επι της εθνικής οδού με κατεύθυνση την Ειδομένη -μια απόσταση περίπου 100 χλμ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ γύρισαν πίσω, στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη και είχαν φύγει προκειμένου να πάνε στην Ειδομένη.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Σάκης Παπαθεμελής, “το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι”.
Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια Σύριων που εντόπισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια καντίνα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. Με μικρά παιδιά που έτρωγαν χαρούμενα πατάτες με κέτσαπ και “ζωσμένοι” με τις βαριές αποσκευές τους, οι Σύροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.
“Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;” λέει ο νεαρός Αμπούντ. Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι “όσο πιο κοντά βρίσκεται στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις”. Όσο για το πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για τα περίπου 80 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ειδομένη, στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό και μουρμουρίζει: “ο Θεός μας οδηγεί”…
Σε άλλο σημείο της παλιάς εθνικής οδού, σταματημένα ταξί περιμένουν μήπως πάρουν κάποιο αγώι μέχρι τα σύνορα. Ωστόσο, δηλώνουν μπερδεμένοι από την κατάσταση καθώς φοβούνται ότι αν μεταφέρουν πρόσφυγες, θα έχουν προβλήματα με την αστυνομία.
Καθησυχαστικός είναι ο πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί “Ερμής” Κλημέντιος Λεοντιάδης, ο οποίος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μπορούν να μεταφέρουν πρόσφυγες μόνο από το Ιράκ και τη Συρία.
“Κοιτάμε πάντα τα χαρτιά των προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στην ουδέτερη ζώνη” λέει, προσθέτοντας ότι η ταρίφα, ανάλογα με το τι “γράφει” το ταξίμετρο, κυμαίνεται από 90 έως 100 ευρώ.
Τα ΠΓΔΜ αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο, εντός της ημέρας, σε μόλις 100 πρόσφυγες
Πάνως κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε και σήμερα, Πέμπτη, αφού οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο, εντός της ημέρας, σε μόλις 100 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.
Συνεχείς είναι, επίσης, οι αφίξεις προσφύγων από Λέσβο και Χίο στον Πειραιά. Από το πρωί της Πέμπτης έχουν φτάσει στο λιμάνι σχεδόν 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για άγνωστο διάστημα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα -μη μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης- υπολογίζονται ότι έχουν φτάσει τις 5.000.
Τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν στα σύνορα είναι πλέον σταματημένα σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot.
Στα Τρίκαλα, οι αρχές μετέφεραν στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας περισσότερους από 350 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ.
Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.
Επίσης, εγκλωβισμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού παραμένουν περί τους 550 πρόσφυγες, των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τη μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις.