Τώρα πια τα κεφάλια μέσα οι δημοτικές παρατάξεις. Για να δουν πού πατούν και πού πάνε. Από τώρα αλλά κυρίως μετά την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές θα αρχίσουν σιγά- σιγά και οι πολίτες σε όλη τη χώρα και φυσικά στα Χανιά, να διαπιστώνουν πόσο πολύ ή λίγο… άνθρακες είναι ο “θησαυρός” των συνεργειών που υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνουν για να διοικηθούν πειραματικά οι δήμοι.
Συνέργειες που όλοι υπόσχονταν χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν -οι περισσότεροι- τι ακριβώς τους περιμένει και σε τι φαύλο… λάκκο θεσμικής παράνοιας θα βρεθούν.
• Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα είναι άπειρα. Π.χ. διαβάζουμε ότι στην Θεσσαλονίκη ο εκλεγείς δήμαρχος κ. Ζέρβας θα έχει 7 συμβούλους και ο δεύτερος κ. Ταχιάος 11!
• Στα Χανιά είναι ακόμα χειρότερα. Αφού ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης έχει 9 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και ο κ. Αρης Παπαδογιάννης, που ήρθε πρώτος στο α΄ γύρο, έχει 13.
• Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σημανδηράκης θα είναι ουσιαστικά “δημαρχεύων”, όπως είχε γράψει πριν το δεύτερο γύρο ο συνάδελφος δημοσιογράφος κ. Παντελής Γιαΐτσης.
• Αφού οι 9 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου δεν φτάνουν ούτε για να στελεχώσουν τις αντιδημαρχίες και τις θέσεις διοίκησης στις διάφορες υπηρεσίες που έχει ο δήμος Χανίων.
• Αλλά ακόμα και εάν η παράταξη Παπαδογιάννη συλλογικά (όπως υποχρεωτικά προβλέπει ο “Κλεισθένης”) αποφασίσει να στηρίξει κάποιες αποφάσεις πάλι θα λείπουν 3 σύμβουλοι για επίτευξη πλειοψηφίας στις αποφάσεις.
• Επομένως για την στελέχωση των “αξιωμάτων”, πώς θα γίνουν οι συμφωνίες; Και πώς αυτές που θα γίνουν -έστω- θα εξασφαλίζουν πλειοψηφία και σε θέματα που αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων; Αφού η αποδοχή ανάληψης θέσεων ευθύνης από αιρετούς άλλων παρατάξεων δεν μπορεί a priori να σημαίνει και αποδοχή όλων των προτάσεων της δημοτικής αρχής. Και αντιστρόφως. Οι αιρετοί άλλων παρατάξεων δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν να αντιπροτείνουν άλλα σχέδια. Αν, δηλαδή, οι αποφάσεις χρειάζονταν μέχρι τώρα έναν x χρόνο λόγω και της υπάρχουσας γραφειοκρατίας τώρα πόσο χρόνο θα χρειάζονται; Ας μη βιαστούμε να το λύσουμε με την απλή μέθοδο των τριών. Γιατί δεν είναι τίποτα δεδομένο. Oταν το βιώνουμε θα το μάθουμε!
Γελοιότητα – παράνοια
• Πρόκειται για γελοιότητα αλλά και παράνοια του “Κλεισθένη”. Που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την μάταιη προσδοκία να ελέγξει κάποιους δήμους με μειοψηφίες που θα μετατρέπονταν σε πλειοψηφίες. Για δικό του κομματικό όφελος έσκαψε το λάκκο της αυτοδιοίκησης. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απέτυχε και ότι έπεσε και ο ίδιος μέσα. Αλλά το κακό έγινε. Η αυτοδιοίκηση θα υποφέρει. Πανελλαδικά. Iσως μόνο κάποιες τοπικές εξαιρέσεις να υπάρξουν. Εάν κάποιες εκλεγμένες ηγεσίες έχουν τη δυνατότητα να βρουν ένα τρόπο συνύπαρξης.
• Τα φανερά προβλήματα ανάγκης διοίκησης των δήμων που δημιουργούνται αλλά και πολλά αφανή προβλήματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου, φαίνεται ότι είναι πάρα πολλά.
• Aντε μετά να παραχθεί έργο. Aντε μετά να επιλυθούν χρόνια προβλήματα. Aντε μετά να εφαρμοστούν θεωρητικά οράματα.
Θα αλλάξει, αλλά…
• Τελικά ο “δημαρχεύων” (όπως σωστά έγραψε πριν το β΄ γύρο των εκλογών ο συνάδελφος δημοσιογράφος Παντελής Γιαΐτσης για τον όποιο νέο δήμαρχο) δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα χωρίς να βασίζεται στους άλλους συνδυασμούς.
• Χωρίς τη συνέργειά τους όχι μόνο δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις αλλά ούτε καν μπορεί να στελεχώσει τις αντιδημαρχίες και τις πολλές θέσεις ευθύνης στο δήμο και τις επιχειρήσεις του.
• Η αυτοδιοίκηση, πανελλαδικά, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει να καταργηθεί ή να αλλάξει ο “Κλεισθένης”. Η αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, που φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εθνικών εκλογών, έχει δεσμευτεί ότι θα τον αλλάξει.
• Ομως, έως την επόμενη τετραετία, οι δήμοι, όπως ο δήμος Χανίων, που μαζί με τα συσσωρευμένα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και πολλά άλλα θα έχουν να επιλύσουν και τα προβλήματα έλλειψης πλειοψηφιών ανάλογα με τις αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρουν, θα περάσουν,
διά… πυρός και σιδήρου.