Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Kofi Annan, 1938-2018

Eίναι δύσκολο για ένα Κύπριο να γράψει για τον Kofi Annan. Από την άλλη μεριά δεν πίστεψα ποτέ στη πολιτική της στρουθοκαμήλου.
Στις 18 Αυγούστου 2018, πέθανε σε ένα νοσοκομείο της Βέρνης ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan σε ηλικία 80 ετών. Ολοι τον γνωρίζουμε στην Κύπρο λόγω του σχεδίου που φέρει το όνομά του και το οποίο καταψηφίσθηκε το 2004 από 76% των Ελλήνων της Κύπρου. Όπως είναι γνωστόν, βέβαια, άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι για τη συγγραφή αυτού του σχεδίου.
Ο Kofi Annan γεννήθηκε το 1938 στην Γκάνα σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Σπούδασε στις ΗΠΑ και στο γνωστό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης το 1961-1962, εποχήν κατά την οποία ήμουν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και εισήλθα στο Ινστιτούτο τον επόμενο χρόνο.
Ο Kofi Annan ήταν ο έβδομος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο πρώτος Αφρικανός νότια της Σαχάρας. Διαδέχθηκε τον Αιγύπτιο Boutros Boutros-Ghali το 1997 και εξελέγη διά δύο θητείες από το 1997 μέχρι το 2006 ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Με το θάνατό του, φόρος τιμής εδόθη από πολλούς που τον χαρακτήρισαν ως έναν «χαρισματικό ηγέτη», ο οποίος ήταν αφιερωμένος στις ιδέες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Μεταξύ των επιτυχιών του ήταν η δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το 1998 και η ιδέα για τους Σκοπούς της Χιλιετίας (MDGS). Το 2001 έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη, μαζί με τον ΟΗΕ, για την κοινή τους δράση «για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στο κόσμο».
Μεταξύ των «γκρίζων» στιγμών του ήταν η αποτυχία του στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1992, ενώ ήτο επικεφαλής των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ και η επακολουθήσασα σφαγή στην Srebrenica. Επίσης η γενοκτονία στην Rwanda το 1994.
Μετά την αποχώρησή του από τον ΟΗΕ το 2006 απεσύρθη στη Γενεύη -την οποία αγαπούσε και από την οποία άρχισε τη διεθνή καριέρα του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- όπου ίδρυσε το Ίδρυμα Kofi Annan, το οποίο ασχολείτο, μεταξύ άλλων, με την βελτίωση της γεωργίας στην Αφρική και την ενδυνάμωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο.
Ήταν Πρόεδρος των Πρεσβυτέρων, έναν ελίτ όμιλο αποτελούμενο από πρώην πολιτικές προσωπικότητες που ιδρύθη από τον Nelson Mandela και, για μια μικρή περίοδο το 2012, ήταν μεσολαβητής εις τον Συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Ο Kofi Annan προσπάθησε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ζήσει σε ένα καλύτερο και περισσότερο ειρηνικό κόσμο. Σε μερικές από τις προσπάθειες του απέτυχε, όπως στην υπόθεση της Κύπρου.
Για μένα, όμως, είναι επίσης ένας από τους «παλιούς» (alumni) του Ινστιτούτου μας καθώς και ένας που αγάπησε τη Γενεύη και την Ελβετίαν όπως κι’ εγώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα