Η Ελλάδα μας, η Εκκλησία μας, γιορτάζει αύριο την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Τιμά την Παναγία, Εκείνη που έδωσε ζωή στον Χριστό, που Του δόθηκε ολοκληρωτικά μέχρι τέλους και στάθηκε δίπλα Του στον Σταυρό.
Η αυριανή εορτή είναι αφιερωμένη στην αναχώρηση της Υπεραγίας Θεοτόκου από την επίγεια ζωή, η οποία συνέβη στο χωριό Γεθσημανή, έξω από την Ιερουσαλήμ.
Για το γεγονός μιλάει η αρχαία παράδοση της Εκκλησίας, η οποία αναφέρει επίσης ότι οι Άγιοι Απόστολοι και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας μεταφέρθηκαν θαυματουργικά στον χώρο από τα πέρατα του κόσμου, όπου ευρίσκονταν, και τέλεσαν με τον πρέποντα σεβασμό την κηδεία της Θεοτόκου.
Κατά τη μεταφορά του σεπτού σώματός της στον τάφο όμως, μια συντροφιά μεθυσμένων φανατικών Ιουδαίων, που μισούσαν τους χριστιανούς, επιτέθηκαν στην ιερή πομπή και ένας νέος, ονόματι Ιεφωνίας, έσπρωξε το φέρετρο για να γκρεμίσει το ιερό σκήνωμα. Αμέσως ένας άγγελος τού έκοψε τα χέρια, τα οποία όμως ο απόστολος Πέτρος αποκατέστησε στη θέση τους και ο πρώην φανατικός νεαρός μετανόησε και έγινε χριστιανός. Το στιγμιότυπο αυτό ενίοτε αποτυπώνεται στην εικονογραφία της εορτής.
Στην εικόνα της εορτής, επίσης, παριστάνεται ο Ιησούς Χριστός να λαμβάνει στην αγκαλιά Του την πάναγνη ψυχή της Μητέρας Του, που εικονίζεται με μορφή βρέφους, η οποία συμβολίζει την αγνότητα και αθωότητά της.
Τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, η Θεοτόκος αναστήθηκε και ανελήφθη στους ουρανούς με το σώμα της, γι’ αυτό και ο τάφος της, στη Γεθσημανή, είναι κενός και δεν υπάρχουν λείψανα ή το σκήνωμα της Θεοτόκου.
ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ
Ως Έλληνες είμαστε έντονα δεμένοι με τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Από τη μία είναι ο συμβολισμός της ίδιας της Παναγίας. Είναι η αγία, η ανώτερη απ’ όλες αλλά και η πιο προσιτή στον άνθρωπο. Υπέφερε ως θνητή και ως μάνα. Οι σταθμοί της ζωής της είναι στιγμές που μπορεί να τους νιώσει κάθε γυναίκα. Έγινε, έτσι, το σύμβολο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και της παρηγοριάς μας όταν έχουμε προβλήματα.
ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν». Εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».
Τη μεγάλη ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στην Παναγία, τη βλέπουμε ανάγλυφη σ’ αφιερώματα, σε τάματα, σε προσκυνήματα ή σε ευλαβικά ταξίδια στα νησιά μας, όπως στην Τήνο, με τάμα στην Παναγία τη Μεγαλόχαρη και στην Πάρο στην Εκατονταπυλιανή. Είναι οι πιο γνωστές εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία. Δεν υπάρχει όμως περιοχή στη χώρα μας χωρίς ναό αφιερωμένο στη Μεγαλόχαρη.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ
Μεγάλο σεβασμό είχαν και έχουν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι Έλληνες προς την Παναγία. Η Ορθόδοξη Πίστη τους κράτησε μέσα στον Ελληνισμό ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους.
Από τη Νίκαια της Μικρασιατικής Βιθυνίας προέρχεται, κατά την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους και δέχεται πολυάριθμους προσκυνητές.
Από το όρος Μελά του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα, έφεραν οι Πόντιοι την εικόνα της Παναγίας και την εναπέθεσαν στις πλαγιές του Βερμίου, στη Μακεδονία.
Από τα Βουρλά της Μικρασιατικής παραλίας, έφεραν μαζί τους κυνηγημένοι οι Έλληνες το 1922 την εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και σήμερα την φυλάσσει ο ομώνυμος ναός στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Από τη Μικρά Ασία προέρχεται και η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, την οποία προσκυνούν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης.
Η Θεοτόκος, δεν είναι μόνο η Μάνα του Ιησού, αλλά και η Μάνα του γένους των Ελλήνων και στέκει πάντα άγρυπνη στην έπαλξή της.
Χρόνια πολλά. Καλή Παναγία!
ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ
Ο Ιερός Ναός Κοιμησεως της Θεοτόκου, της Παναγίτσας, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι ενετικής περιόδου. Είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων, Ιωάννη Καλλιτερακη και ανακαινίσθηκε το 1917 πάρα αυτού.
Ο Ιερός Ναός, βρίσκεται στο Μετόχι Χαντζαλη, στην περιοχή Νεροκούρου, υπάγεται στην Ενορία των Αγίων Σαράντα και λειτουργείται ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Η Ακολουθία του Εσπερινόυ, είναι σήμερα στις 7.30. Θα τελεστεί και Θεία Λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας. Ο δρόμος που οδηγεί στο εκκλησάκι είναι στη διασταύρωση, έναντι στον Παιδικό Σταθμό Νεροκούρου.