Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Κοινό μέτωπο για τη σωτηρία της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη

Σε μία κρίσιμη καμπή για το μέλλον του ελαιολάδου, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ανέλαβε τα ηνία του ΣΕΔΗΚ, διαδεχόμενος τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.

Όπως μεταδίδει το goodnet.gr, η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση, στο ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymno, ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά το δημόσιο SOS που εξέπεμψε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, προειδοποιώντας πως η ελαιοκαλλιέργεια του νησιού βρίσκεται υπό κατάρρευση!
Κλιματική κρίση, ξηρασία, μειωμένη παραγωγή, ανεξέλεγκτη πορεία στο χρηματιστήριο των τιμών, εγκατάλειψη της υπαίθρου: οι προκλήσεις μοχλεύονται και πολλαπλασιάζονται, απειλώντας να μετατρέψουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του “χρυσού” της κρητικής γης σε μειονεκτήματα.
Ο χθεσινός απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση απ’ τον επί 18 συναπτά έτη (τέως πλέον) πρόεδρο Γιώργη Μαρινάκη, αλλά και μία κοινή παραδοχή απ’ το σύνολο των παριστάμενων, που αποτέλεσε την κατευθυντήρια γραμμή για την επόμενη μέρα: ότι σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του προϊόντος θα πρέπει να είναι οι θεσμικοί και οι επιστημονικοί φορείς.
Και στην περίπτωση του ελαιολάδου, ο συγκρητισμός με την αντιμετώπιση του νησιού – από τα δυτικά προς τα ανατολικά και τούμπαλιν – ως ενιαία οντότητα, είναι ο κινητήριος μοχλός και η “πυξίδα” πίσω από κάθε επιχειρούμενη ενέργεια ή σχέδιο!

Το … “φάρμακο” για την υγεία και τη διόρθωση των αδικιών

Το ζωηρό ενδιαφέρον που διαπίστωσε απ’ την πλειοψηφία των Δήμων της Κρήτης, γέμισε ικανοποίηση τον Γιώργη Μαρινάκη.
“Η ελαιοκομία δεν είναι απλώς μία παραγωγική διαδικασία, αλλά έχει σχέση με την ελιά, το λάδι, την ιστορία, αλλά και με την προοπτική και το μέλλον αυτού του προϊόντος” ήταν το αρχικό σχόλιο του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης και δημάρχου Ρεθύμνης.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφική αξία του ελαιολάδου, χαρακτηρίζοντάς το “φάρμακο” για την υγεία, τη στιγμή που βάζουμε στα σπίτια και στα εστιατόριά μας, όπως παρατήρησε, καρκινογόνα προϊόντα, “επειδή τάχα είναι φθηνότερα”.
Ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε την κρισιμότητα της περιόδου και στα αναδυόμενα προβλήματα στον τομέα της ελαιοκομίας.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί από μόνη της η νέα ΚΑΠ. Αρκετοί διέκριναν μία ετεροβαρή συνθήκη, που πλήττει άμεσα τα εγχώρια συμφέροντα. Πάντως, ο δήμαρχος Ρεθύμνης έδειξε να τρέφει ισχυρή εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στις ικανότητες του Λευτέρη Αυγενάκη, εκφράζοντας την πίστη και την ευχή του ότι ο Κρητικός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα “δει αυτή την αδικία και θα διεκδικήσει τα δικαιώματα των ελαιοπαραγωγών και εντός και εκτός Ελλάδος”.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ έθιξε ένα ακόμη μεγάλο θέμα: αυτό των καταστροφών και της “άνισης μεταχείρισης” που υπάρχει μεταξύ των παγετώνων και της θερμοπληξίας. “Οι δεύτερες που αφορούν το νησί μας δεν αποζημιώνονται. Είναι ένα θέμα κανονισμού, που πρέπει να αλλάξει” εξήγησε ο κ. Μαρινάκης.

Τα τρία “ανοιχτά” ζητήματα… υπόψιν της Πολιτείας

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας σε τρία ανοιχτά ζητήματα: για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και της κατανομής τους για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών και τέλος για την διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων δακοκτονίας.
“Η τιμή ενός προϊόντος, όταν μάλιστα αυτό διακινείται στην παγκόσμια αγορά, είναι χρηματιστηριακή. Και έχει να κάνει με το εάν έχουμε μικρή ή μεγάλη παραγωγή, εάν έχουμε μεγάλη ή μικρότερη κατανάλωση, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες ευνοούν ή όχι την τιμή.
Το ότι κάποιοι μπορεί να μηχανεύονται διάφορους τρόπους αισχροκέρδειας και δεν σέβονται το κοινωνικό σύνολο και τους χρήστες ενός προϊόντος, έχει να κάνει με την Πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Προφανώς και πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι” είπε ο κ. Μαρινάκης, καλώντας το κεντρικό κράτος να βρει απαντήσεις.
“Η δακοκτονία και ο τρόπος άρδευσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι επίσης δύο πολύ μεγάλα θέματα” πρόσθεσε.
Με σύμμαχο την επιστήμη, “η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ο γεωπόνος να βρίσκεται επί του εδάφους: στο χωράφι και όχι στα γραφεία. Αυτό σημαίνει πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού” κατέληξε ο δήμαρχος Ρεθύμνης.

Μια “σταθερή και οριζόντια πολιτική”, η εγγύηση της επόμενης μέρας

Η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο “οδηγός” του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαλανδράκη.
Ο δήμαρχος Πλατανιά και διάδοχος – στην προεδρία του Συνδέσμου – του Γιώργη Μαρινάκη, περιέγραψε στις ακόλουθες σειρές το πλάνο του: “Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη διοίκηση, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του συμβουλίου
είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τον ΣΕΔΗΚ με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό: και με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, καθώς επίσης και με επιστημονικούς συλλόγους όπως είναι το ΓΕΩΤΕΕ”.
Η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ό,τι αφορά τα ελαιόδεντρα, είναι ένας απ’ τους άξονες των προτεραιοτήτων της οριζόντιας πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
“Συγχρόνως, όμως, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών σε θέματα που τους αφορούν και σχετίζονται με την προβολή και την παρουσίαση των προϊόντων τους, και πώς αυτά θα μπορέσουν να διαχυθούν στην ευρύτερη αγορά” συμπλήρωσε ο κ. Μαλανδράκης.
“Ο ΣΕΔΗΚ είναι ένας φορέας που μπορεί να εκφράζει το σύνολο των Δήμων του νησιού, καθότι η Κρήτη από άκρη σε άκρη είναι μία ελαιοκομική ζώνη. Πρέπει να ακολουθήσουμε μία σταθερή και οριζόντια πολιτική λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένες παραμέτρους, ανεξάρτητα από το εάν η τιμή του ελαιολάδου σήμερα είναι στα 10 ευρώ ή αν αύριο μεθαύριο ανέβει 1-2 ευρώ”.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ υποστήριξε επίσης πως “πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία το Υπουργείο θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν και στη συνέχεια να γίνει εθνική πολιτική για να προαχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Πριν απ’ αυτό, διευκρίνισε ο ίδιος, απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι το ΓΕΩΤΕΕ, και τους θεσμικούς (ΠΕΔ και Περιφέρεια Κρήτης), ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικηθεί η αναθεώρηση στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

“Η ελιά είναι Πολιτισμός… και η ψυχή της Κρήτης”!

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Μενέλαος Μποκέας προέκρινε την ουσιαστική διασύνδεση της ελαιοκομίας με τον τουρισμό, μέσα από την ανάδειξη του παραδοσιακού ελαιώνα.
“Ο ΣΕΔΗΚ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους Δήμους, σε σχέση με την παράδοσή μας που είναι η ελαιοκομία. Όλοι οι Δήμοι της Κρήτης, ουσιαστικά, είμαστε ελαιοκομικοί. Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια” ανέφερε, εγκωμιάζοντας τη διοίκηση Μαρινάκη.
“Σίγουρα, με την προεδρία του Γιώργη Μαρινάκη μπήκαν οι βάσεις για να γίνουν σημαντικά πράγματα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, πολλά σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την τιμή, την ποιότητα, τη διατροφική αξία και τη σύνδεση του προϊόντος με τον τουρισμό και με άλλους τομείς, όπως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μας” παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης.
“Θα πρέπει να διασυνδέσουμε τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα με τον φορέα μας για να μπορέσουμε να δώσουμε νέες κατευθύνσεις στην παραγωγή του ελαιολάδου” επισήμανε ο κ. Μποκέας.
“Ξεκινάμε μία νέα πορεία για τον ΣΕΔΗΚ, βασιζόμενοι σε ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου ο Σύνδεσμος να παίξει έναν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην ελιά”.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν φαινόμενα εγκατάλειψης περιουσιών, πλην όμως η τιμή του ελαιολάδου δίνει ένα κίνητρο σε ανθρώπους να επιστρέψουν στους ελαιώνες, αντιγύρισε ο ίδιος.
“ Αυτό θα πρέπει, ωστόσο, να γίνεται με έναν τρόπο που θα υποστηρίζεται επιστημονικά, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος” ξεκαθάρισε.
“Πρέπει να βρούμε τρόπους ένταξης του ποιοτικού ελαιολάδου στην παραγωγική διαδικασία του τουρισμού, δίνοντας ώθηση σε αυτό που προσπαθούμε όλοι: στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, με μία πιο αυθεντική διάσταση της Κρήτης! Σίγουρα, η ελιά μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια” συνέχισε ο κ. Μποκέας, που έκανε λόγο για μία “διπλή μάχη” που καλείται να δώσει -συντεταγμένα – η νέα διοίκηση:
“Να δούμε ποια είναι τα κίνητρα αυτά για να αντισταθμίσουμε το πρόβλημα που προκαλεί η υψηλή τιμή. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να πείσουμε τους πάντες ότι η λύση δεν είναι τα φθηνά προϊόντα και η υποβάθμιση της αξίας, αλλά η αύξηση της ποιότητας και της παρεχόμενης υπηρεσίας στα εκατομμύρια των επισκεπτών του νησιού μας. Κι αυτό είναι που διαφοροποιεί και πρέπει να διαφοροποιεί την Κρήτη σε σχέση με άλλους προορισμούς.
Για εμάς η ελιά, ο ελαιώνας είναι πολιτισμός! Είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι η παράδοσή μας, είναι η ψυχή του νησιού! Και με αυτή τη σκέψη θα πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη που είναι συντοπίτης μας”.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους προλαλήσαντες κινήθηκε ο Ιωάννης Νικηφοράκης, αντιδήμαρχος τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, λέγοντας: “Ήρθαμε να ανασυνταχτούμε και να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερο ζήλο και προσπάθεια, για τη διαφύλαξη του βασικού προϊόντος της Κρήτης, το λάδι: τόσο ως προϊόν, όσο και ως προς την καλλιέργειά του, στηρίζοντας τους παραγωγούς και τα δίκαια αιτήματα που προκύπτουν. Σκοπός μας είναι να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο ως νησί”.

 

Ο απολογισμός και η δέσμευση του Γιώργη Μαρινάκη προς τη νέα διοίκηση

Τη συνεχή στήριξή του και την ενεργή συμμετοχή του για την ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, επισήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με αφορμή την αποχώρηση του από την προεδρεία του συνδέσμου, θέση, την οποία υπηρέτησε για 18 συναπτά έτη.
Ο κ. Δήμαρχος με δεδηλωμένη την πρόθεση του να συνεχίσει να είναι παρών στον Σ.Ε.Δ.Η.Κ. αλλά με την ιδιότητα του απλού μέλους του Δ.Σ. για να συμβάλει περαιτέρω στην προστασία του κρητικού ελαιόλαδου και των παραγωγών, έκανε κατά την έναρξη της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου, σύντομο απολογισμό της σπουδαίας δουλειάς που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δόθηκε ως προς την ενημέρωση του κόσμου με σχεδόν 450 συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες στο σύνολο τους ως παρεμβάσεις υποστήριξαν τα συμφέροντα των παραγωγών και παράλληλα προέβαλαν την διαχρονικότητα της διατροφικής, πολιτισμικής και ιστορικής αξίας του ελαιόλαδου.

Είναι βέβαιο, πως το έργο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. τα τελευταία 23 χρόνια που λειτουργεί, αποτελεί σημείο αναφοράς για την προώθηση του βασικού αγροτικού προϊόντος του νησιού μας και την ανάδειξη της πολυσημίας των αξιών του, τόνισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης για να υπογραμμίσει πως τα προβλήματα δεν είναι λίγα και απαιτούν συνεχή και εντατική παρακολούθηση.
Ο κ. Μαρινάκης, αφού ευχαρίστησε την απερχόμενη διοίκηση για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν, πρότεινε για νέο Πρόεδρο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, ως τον επικεφαλής δήμαρχο, ο οποίος μαζί με τα λοιπά μέλη του νέου Δ.Σ. θα συνεχίσει επάξια το έργο του συνδέσμου και θα το βελτιώσει περαιτέρω, καθώς διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ενός ιδιαιτέρως αξιόλογου αυτοδιοικητικού.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. Δρ Νικόλαο Μιχελάκη, που αποτελεί την ψυχή του συνδέσμου και υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του, καθώς επίσης όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και όπως χαρακτηριστικά είπε: «με μύησαν σε μυστικά του ελαιόλαδου, που πραγματικά αγνοούσα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα