Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Λόφος Καστέλι: Κοινό μέτωπο κατά της ξενοδοχοποίησης, από φορείς και κινήματα

Την ύπαρξη ενός αρραγούς μαζικού μετώπου κατά της ξενοδοχοποίησης των κτηρίων στον λόφο Καστέλι και της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή, αλλά και τη βούλησή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διατράνωσαν εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών φορέων, συνδικάτων, κινημάτων και πολίτες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη που κάλεσε η ΕΛΜΕ Χανίων το απόγευμα στου Σαββάτου στην αυλή του Πειραματικού Γυμνασίου. Παράλληλα, διατυπώθηκαν προτάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης των κτηρίων στον λόφο και αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση -πιθανόν την ερχόμενη Πέμπτη- για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας ανοίγοντας τη συνάντηση καταδίκασε τα σχέδια ξενοδοχοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που φυλάνε της ιδιωτική εταιρεία – επενδυτές, ενώ επανέλαβε τη θέση της ΕΛΜΕ για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και αγαθών.
Η αρχαιολόγος – ανασκαφέας της περιοχής και μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση Μαρία Βλαζάκη, χαρακτήρισε νομικά σαθρή την ξενοδοχοποίηση των κτηρίων τονίζοντας ότι μια τέτοια χρήση δεν προβλέπεται ούτε από το παλιό – ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (όριζε εκπαιδευτική χρήση για τα κτήρια), ούτε από το αναθεωρημένο ΓΠΣ (ορίζει αμιγώς κατοικία) που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνονται ενέργειες όταν βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα το αίτημα για αλλαγή χρήσης που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2022 η εταιρεία Belvedere. Σε ό,τι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στην περιοχή και μένει να εξακριβωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται και υπογράμμισε ότι η όποια ανασκαφική πρωτοβουλία θα πρέπει να ληφθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων χωρίς την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Belvedere.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση Αντώνης Σκαμνάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της μεταβίβασης των κτηρίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταδεικνύοντας πως πρόκειται για δημόσια περιουσία. Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει η τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση καθώς καταγράφεται έντονη επιχειρηματική κινητικότητα γύρω από τον λόφο στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης της περιοχής, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο μέτωπο αντίδρασης σε αυτές τις μεθοδεύσεις, νομικές πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια της ξενοδοχοποίησης και δημοσιοποίησης του αγώνα των πολιτών και εκτός Χανίων.
Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων η Μαργαρίτα Παπαμηνά μίλησε για την ύπαρξη ενός μαζικού, ενωτικού μετώπου που θα διεκδικήσει να αποχωρήσουν άμεσα Αστυνομία και επενδυτές από τον λόφο και ο χώρος θα παραμείνει δημόσιος, ενώ η αρχαιολόγος Σταυρούλα Μαρκουλάκη τόνισε ότι εκτός από την καταγγελία των όσων συμβαίνουν θα πρέπει να διατυπωθούν προτάσεις για χρήσεις των κτηρίων και μίλησε για το στεγαστικό πρόβλημα της Βιβλιοθήκης, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ.ά.
Ο αρχιτέκτονας και μέλος της Πρωτοβουλίας για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου Γιάννης Τσουκάτος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ευθύνες του Πολυτεχνείου Κρήτης λέγοντας πως αντί να επικαλείται διάφορες ρήτρες, θα μπορούσε λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ορίζουν το παλιό – ισχύον ΓΠΣ αλλά και το υπό αναθεώρηση, να ακυρώσει τη συμφωνία με την Belvedere αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τον νόμο η ξενοδοχοποίηση.
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης και φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε για συστηματική απαξίωση των δημοσίων κτηρίων ώστε αυτά να παραδοθούν σε ιδιώτες επιχειρηματίες αλλά και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης ανέφερε ότι στόχος των φορέων θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των κτηρίων για κοινωφελείς χρήσεις και για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των φοιτητών.
Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διατυπωθούν συγκεκριμένα αιτήματα για τη χρήση των κτηρίων και ανέφερε την πρόταση να μεταφερθεί το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα κτήρια του λόφου.
Ο κοινωνιολόγος, μέλος της ΕΛΜΕ και της Κατάληψης Rosa Nera Σάμυ Αλεξανδρίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός και φυλάσσεται από την αστυνομία, ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες από μέρους της εταιρείας και να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της Belvedere στο ανασκαφικό έργο και τέλος να ακυρωθούν οποιαδήποτε σχέδια εμπορευματοποίησης των κτηρίων και του χώρου του λόφου.
Εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΔΚ ο Φώτης Καζάσης επεσήμανε ότι από 1 Απριλίου εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΓΠΣ επικρατεί «θολό τοπίο», υπογράμμισε το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού ενώ άφησε αιχμές ως προς την ισχύ της συμφωνίας μεταξύ του Πολυτεχνείου και της Belvedere λέγοντας πως από τη στιγμή που δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις της εταιρείας η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί άκυρη. Παράλληλα, ως μέλος της συγκλήτου του Πολυτεχνείου και της μειοψηφίας που αντέδρασε στα σχέδια ξενοδοχοποίησης των κτηρίων ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να μην στοχοποιείται συλλήβδην το Ίδρυμα.
Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του χώρου ως δημόσιου και κατά της αστυνομικής παρουσίας και της δημιουργίας ξενοδοχείου, ενώ το μέλος του Εργατικού Κέντρου Χανίων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φώτης Ρηγανάκος μίλησε για κοινωφελείς χρήσεις που πρέπει να έχουν τα κτήρια.
Η εκπρόσωπος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών ανέφερε ότι η πόλη και οι κάτοικοί της έχουν ανάγκη από ανάσες πολιτισμού και χώρους ανοιχτούς για το κοινό, ενώ χαρακτήρισε «τραγικό να φυλάσσει η ΕΛΑΣ ιδιώτες στον λόφο Καστέλι».
Από την Ένωση Γονέων η Μαρία Γιαννάκη υποστήριξε ότι δεν μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να λειτουργεί ως επιχειρηματίας και τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμενοποίησης των αιτημάτων για τις χρήσεις που πρέπει να έχουν τα κτήρια.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων Χαράλαμπος Λουτσέτης επεσήμανε ότι ο λαός και οι πολίτες θα πρέπει να πιέσουν πολιτικά το κράτος, κεντρικά και τοπικά, να προχωρήσει σε χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και τόνισε ότι τα κτήρια του Πολυτεχνείου θα πρέπει να επισκευασθούν με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική.
Εκ μέρους της Ανυπότακτης Κρήτης και μέλος της ΕΛΜΕ Βασίλης Λιόντος μίλησε για την αντίσταση που πρέπει να υπάρξει ενάντια στην εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών και κατήγγειλε την καταστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά ο Φώτης Μπιχάκης τόνισε ότι «η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων πάει χέρι χέρι με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης Αλέκος Μαρινάκης ανέφερε ότι θέμα των κτηρίων θα έρθει την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υπογράμμισε ότι μόνο με έναν λαϊκό ξεσηκωμό μπορεί να ακυρωθούν τα σχέδια ξενοδοχοποίησης των κτηρίων.

Προτάσεις για πρωτοβουλίες

Διάφορες είναι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Μεταξύ άλλων ακούστηκε από φοιτητή πρόταση για κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος αλλά και για μια κοινή συνέντευξη Τύπου από τους φορείς. Παλιός εκπαιδευτικός ανέφερε ότι στη βάση της σαθρής νομιμότητας στις ενέργειες που γίνονται θα πρέπει να υποβληθούν μηνύσεις κατά της Διοίκησης του Πολυτεχνείου. Μέλη της Κατάληψης Rosa Nera πρότειναν τη διεξαγωγή μιας μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και πορείας το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι με αίτημα να ανοίξει ξανά ο χώρος για την τοπική κοινωνία. Επίσης, η εκπρόσωπος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πρότεινε η απεργειακή συγκέντρωση της Τετάρτης να καταλήξει στην οδό Κανεβάρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα