Η συζήτηση για τα Μνημεία της πόλης στον λόφο Καστέλι εξακολουθεί να διεξάγεται με επίκεντρο αυτή τη φορά τις προτάσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το εν λόγω σχέδιο είναι, ίσως, η τελευταία θεσμική άμυνα της πόλης προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια για την ξενοδοχοποίηση.
Η υπαγωγή των Μνημείων στη “Γενική Κατοικία” με μηδενικές κλίνες, δεν είναι, φρονώ στη σωστή κατεύθυνση. Τούτο διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απόρριψης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα με πιθανό αποτέλεσμα να προκριθεί μόνο η “Γενική Κατοικία” και συνεπώς η ξενοδοχοποίηση.
Εξάλλου η υπαγωγή στη “Γενική Κατοικία” στη βάση των “Κέντρων Έρευνας” δεν έχει ουσιαστικό νόημα διότι η έρευνα στην Ελλάδα διεξάγεται κυρίως από τα δημόσια ΑΕΙ θεσμοθετημένη στα επονομαζόμενα “Εργαστήρια”, “Ινστιτούτα” και προσφάτως στα “Κέντρα Καινοτομίας και Έρευνας”. Ακόμα και αν υπάρχουν ιδιωτικοί ερευνητικοί φορείς η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η βούληση της τοπικής κοινωνίας είναι για δημόσια χρήση.
Η “Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποιήση”, ορθώς κατά τη γνώμη μου, προκρίνει τη θέση για “Αμιγή Κατοικία” στην περιοχή με εξαίρεση τα δημόσια Μνημεία για τα οποία εκτίμησε ότι πρέπει να ενταχθούν στην κατηγορία “Κοινωφελείς Λειτουργίες” η οποία καλύπτει και τις ερευνητικές μονάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Και τούτο το έπραξε με σεβασμό στις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί για πολιτισμικές χρήσεις, μεταξύ αυτών και του δήμαρχου Χανίων, αλλά και με σεβασμό στο Πολυτεχνείο το οποίο κάτω από μία άλλη διοίκηση πιθανά να αναθεωρήσει τη στρατηγική του.
Θέλω να πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά θετικό κλίμα για να ληφθεί μία ομόφωνη απόφαση η οποία θα ανταποκρίνεται στις παραδόσεις και στην ιστορία αυτού του τόπου.
Ένας αγώνας ηθικής και πολιτισμού που πρέπει να δικαιωθεί!!