«Κοινωνικά ανεκτό» θεωρείται το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του προγράμματος “Life Natura Themis”.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος που ολοκληρώθηκε παρουσιάσθηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τους φορείς – εταίρους, με τους φορείς να δίνουν έμφαση στην καινοτομία του προγράμματος στη δυνατότητα καταγγελιών των πολιτών και άμεσης κοινοποίησης τους στις αρχές αλλά και την καταγραφή της διερεύνησης από πλευράς της δικαιοσύνης των περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Ειδικότερα, η συντονίστρια για τη Δυτική Κρήτη εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Μαρία Μανιαδάκη επισήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου πως «τόσο η δικαιοσύνη όσο και η διοίκηση αλλά και η κοινωνία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα ως “κοινωνικά ανεκτό”. Λόγω της έλλειψης βαριάς βιομηχανίας, λείπει η βαριά περιβαλλοντική εγκληματικότητα πλην όμως παρατηρούνται πολλά μικρότερης βαρύτητας περιβαλλοντικά εγκλήματα που σχετίζονται με την ασκούμενη σε κάθε περιοχή οικονομική δραστηριότητα και τα οποία αθροιστικά επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον της χώρας μας».
Η κ. Μανιαδάκη τόνισε επίσης πως στη χώρα μας «ο ρυπαντής έρχεται αντιμέτωπος με μέτριες ποινές και σπανίως προβαίνει στην αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκαλέσει. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά η πολυνομία και η έλλειψη κωδικοποίησης του περιβαλλοντικού δικαίου που δυσχεραίνουν τα μέγιστα των έργο των αρχών. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής παραβατικότητας έχουν αποτύχει παρόλα αυτά καινοτομίες όπως αυτές του προγράμματος είναι καλοδεχούμενες από τους πολίτες».
Στοιχεία για την Ανατολική Κρήτη έδωσε ο κ. Γιώργος Σμπώκος συντονιστής του Παρατηρητηρίου Ανατ. Κρήτης ενώ η κ. Σταυρούλα Πουλή από το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΣΥΓΑΠΕΖ) στάθηκε στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν για την ενημέρωση υπαλλήλων (Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης) και δικαστικών πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Την εφαρμογή μέσα από την οποία ο κάθε πολίτης μπορεί να καταγγείλει περιβαλλοντικά εγκλήματα παρουσίασαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ) ο κ. Νίκος Πέτρου και η κ. Ελένη Ντέκα.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ).
Όταν απουσιάζει η ευσυνειδησία, τότε ο νόμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι παρών και αν όχι αμείλικτος, τουλάχιστον να είναι δεόντως αποτρεπτικός σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Χρυσή τομή ΔΕΝ υπάρχει. Και οι ποινές να είναι πάντα ανάλογες με την επίδραση των εκάστων παραβάσεων – παρεμβάσεων στη φύση και την αναστρεψιμότητα τους. Εγώ ένα πράγμα όμως δεν μπορώ να καταλάβω, φαντάζομαι και πολλοί άλλοι. Γιατί πρέπει πάντα να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Αφού ξέρουμε ότι, ό,τι κάνουμε στο περιβάλλον, αυτό μας το επιστρέφει με το παραπάνω. Αν προκαλούμε “θύελλες”, τότε εισπράττουμε “καταιγίδες”. Και προφανώς όταν αρχίσουμε να το σεβόμαστε τότε πιθανόν θα αρχίσει να μας σέβεται και αυτό. Είμαστε όμως έτοιμοι άραγε γι’ αυτά που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά με το… “βιολί” που κρατάμε; Η ερώτηση ρητορική.
Δυστυχώς όποιος πολίτης καταγγείλει περιβαλλοντικά εγκλήματα που σχετίζονται με την ασκούμενη σε κάθε περιοχή οικονομική. δραστηριότητα θα πρέπει μετά να αντιμετωπίσει Από μόνος του της συνέπειες της καταγγελίας του.
Με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτόν σε χρόνο και χρήμα.
Οπότε Δυστυχώς καινοτομία του προγράμματος στη δυνατότητα καταγγελιών των πολιτών ειναι ανύπαρκτη για άμεση κοινοποίηση του στις αρχές αλλά και την καταγραφή της διερεύνησης από πλευράς της δικαιοσύνης των περιβαλλοντικών παραβάσεων .
θα πρέπει ο καταγγέλλων να ασχοληθεί Προσωπικά αφιερώνοντας πολύ χρόνο και χρήμα.
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Σταματακης Κωνσταντίνος