Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Κοινωνικές ανισότητες εν μέσω πανδημίας – Επισημάνσεις σε εκδήλωση Κοινωνιολόγων

Τα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων, της απώλειας θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας, το πώς οι πολίτες και ιδίως οι νέοι έχουν βιώσει τις δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα, αλλά και προβληματισμοί γύρω από την επόμενη ημέρα, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα “Πανδημία και Δικαιώματα” που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ).

H κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρα Κορωναίου παρουσίασε πτυχές από κοινωνιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με θέμα “Δικαιώματα των νέων την εποχή της πανδημίας”. Οπως ανέφερε η κα Κορωναίου για πολλούς νέους η περίοδος αυτή υπήρξε αρχικά τραυματική και συνοδεύτηκε από την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (κρίσεις πανικού, πονοκεφάλους, θλίψη, στρες κ.ά.).
Κυρίως όμως – τόνισε – αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή ότι «στοχοποιήθηκαν» και «ενοχοποιήθηκαν», ως οι λιγότερο ευάλωτοι που όμως ευθύνονται για τη μετάδοσης του ιού, «από μια Πολιτεία που δεν τους καταλαβαίνει».
«Οι νέοι αισθάνθηκαν ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως πρόβλημα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι εκείνοι που δεν τους ακούν, τους απαξιώνουν ή και τους φοβούνται», σχολίασε η κα Κορωναίου και υπογράμμισε ότι στην πορεία του χρόνου οι νέοι ενεργοποιήθηκαν αναζήτησαν νέους τρόπους επικοινωνίας και δημιουργίας, ενώ συγχρόνως η στοχοποίησή τους «αφύπνισε» πολλούς από αυτούς και τους προβλημάτισε γύρω από ζητήματα δικαιωμάτων στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, την στέγαση κ.ά.
Η κοινωνική επιστήμονας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan MSU Σοφία Κουφοπούλου μετέφερε την εμπειρία της από τη διαχείριση της πανδημίας από τις ΗΠΑ.
Υπογράμμισε, επίσης, το στοιχείο των κοινωνικών ανισοτήτων που, όπως είπε, εντάθηκαν μέσα στην πανδημία, καθώς η διαχείριση της κρίσης έγινε στο πλαίσιο του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου που βασίζεται σε κοινωνικο-δαρβινιστικές θέσεις και τον ατομικισμό.
Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των συνομοσιολογιών που “άνθησαν” μέσα στην πανδημία, ενώ έθιξε και το θέμα της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης τονίζοντας ότι εστιάζουν περισσότερο σε μια στατιστική – και όχι πολιτική – προσέγγιση του θέματος.
«Η πανδημία δεν είναι ένα βιολογικό συμβάν, όπως και καμία ασθένεια. Κι αυτό γιατί θέτει και θέτουν επιτακτικά ζητήματα ατομικής και συλλογικής διαχείρισης της ζωής», επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Μανώλης Τζανάκης, που μίλησε με θέμα “Βιοπολιτική των συναισθημάτων σε συνθήκες πανδημίας”.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα συναισθήματα του «φόβου και της οντολογικής ανασφάλειας» που γέννησε η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν οι ανθρώπινες κοινωνίες τον τελευταίο χρόνο και υπογράμμισε ότι ο έλεγχος αυτών των συναισθημάτων αποτελεί, μεταξύ άλλων, στόχο για τις εξουσίες – κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την κρίση.
Τόνισε ακόμα ότι η διαχείριση που γίνεται έχει σαφές «ταξικό πρόσημο» καθώς κατανέμει άνισα οικονομικούς – κοινωνικούς πόρους και ρίσκα, ενώ συγχρόνως καταγράφεται μια «εκθετική αύξηση της καταστολής και του ελέγχου».
«Οι ανισότητες που παράγονται από τη συνθήκη θα πρέπει να συσχετιστούν με πολιτικές», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ένα βασικό ερώτημα που έθεσε η πανδημία είναι αν μπορεί και πως μπορεί να υπάρξει μια δημοκρατική βιοπολιτική αντιμετώπιση της κρίσης στον αντίποδα του κυρίαρχου μοντέλου της συμμόρφωσης και του κοινωνικού ελέγχου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΣΕΚ Νεκταρία Τσάμη και του Πανελληνίου Συλλόγου Ευαγγελία Τσαπατσάρη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα