Κοιτίδα επαναστάσεων της Κρήτης για την Ελευθερία και την Ενωση αποτελεί το Οροπέδιο του Ομαλού, στο οποίο πραγματοποιήθηκε χθες η γιορτή ιστορικής μνήμης για τα 100 χρόνια της Ενωσης.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ξεχωριστή τιμή έγινε στον Χατζημιχάλη Γιάνναρη, τον επαναστάτη που πολέμησε και έζησε την Ενωση και ο τάφος του είναι στο Οροπέδιο, ενώ έγινε και έπαρση Σημαίας από μεγάλους σε ηλικία κατοίκους της περιοχής. Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών και νέων πραγματοποιήθηκαν αθλητικοί αγώνες, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσική και παραδοσιακό κέρασμα.
Για την ιδιαιτερότητα του Ομαλού ως τόπο από όπου ξέσπασαν όλες οι επαναστάσεις της Κρήτης μίλησε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, επισημαίνοντας την φιλοπατρία των Κρητικών που παρότι η Κρήτη δεν είχε ακόμα ενωθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα πολέμησαν στους Μακεδονικούς αγώνες.
«Νομίζω ότι είναι καιρός η τοπική μας ιστορία να αρχίσει να διδάσκεται στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε ο Δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Γ. Δερμιτζάκης.
Πολιτική σημασία στον χαιρετισμό του Δημάρχου Σφακίων κ. Π. Πολάκη. «Σίγουρα οι πρόγονοί μας από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα που την λευτέρωσαν και την ένωσαν δεν πάλεψαν και δεν οραματίστηκαν να ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία 3 – 4 χρόνια. Που κουμάντο κάνει η τρόικα, που έχουμε γεμίσει με 1.5 εκ. άνεργους. Πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και αυτό το χρωστάμε και το οφείλουμε στους προγόνους μας και στα παιδιά μας, που πρέπει να ζήσουν σε μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική που κουμάντο θα κάνει ο λαός της» ανέφερε.
«Οπου και να σταθεί κανείς στην Κρήτη στέκεται σε τόπο ιστορικό. Ομως μερικοί τόποι έχουν μια ιδιαιτερότητα και ένας τέτοιος τόπος είναι το Οροπέδιο του Ομαλού που αποτέλεσε τη μάνα των εξεγέρσεων της Κρήτης» υπογράμμισε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Βολουδάκης.
Στην ιστορική προσωπικότητα του Χ. Γιάνναρη αναφέρθηκε ο κ. Απ. Βουλγαράκης. «Ηταν η σημαντικότερη μορφή των Κρητικών αγώνων, εμβληματική φυσιογνωμία όλων των επαναστάσεων που έγιναν στο νησί μας για την απελευθέρωσή του αλλά και εκείνος που συνδέθηκε με την πραγματοποίηση του ονείρου και την ύψωση της σημαίας στο Φιρκά» είπε.
«Ο ρόλος του Βενιζέλου στην Ενωση ήταν αποφασιστικός, ήταν η σύνοψη όλων αυτών που είχαν προηγηθεί. Η παρουσία του Ελ. Βενιζέλου τόσο στην Κρητική όσο και στην Ελληνική πολιτική ζωή σήμανε το πέρασμα από τους επαναστατικούς αγώνες στον πολιτικό αγώνα» υπογράμμισε ο γεν. διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος” κ. Ν. Παπαδάκης, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, Λουκάς Μπασιάς επεσήμανε τον ρόλο των Σελινιωτών και τη σημαντική τους δράση σε όλες τις επαναστάσεις. Στα γεγονότα από την επανάσταση του 1866 μέχρι την Ενωση αναφέρθηκε ο π.Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, εκπαιδευτικός – συγγραφέας.
Τις εκδηλώσεις πραγματοποίησαν οι τρείς Δήμοι (Πλατανιά, Καντάνου – Σελίνου, Σφακίων) η Π.Ε. Χανίων και το ίδρυμα Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Ξεχωριστή η παρουσία
των συλλόγων
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των παραδοσιακών συλλόγων από τα Χανιά και την υπόλοιπη Ελλάδα στις εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικά συμμετείχε ο πολιτιστικός σύλλογος Σύμης από το νησί των Δωδεκανήσων, αλλά και σύλλογος από την Βόρεια Ελλάδα.
Τα μέλη τους παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του Ομαλού και στη συνέχεια χόρεψαν στην κεντρική σκηνή που είχε τοποθετηθεί στο χώρο ανάμεσα στα εστιατόρια του Ομαλού.
Γ.ΚΩΝ.