Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

“Κόλχαας” στο Μουσείο Τυπογραφίας

Μία σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα θα “ζωντανέψει” με την αριστουργηματική ερμηνεία του Νίκου Αλεξίου, την Κυριακή 24 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο μοναδικό στην Ελλάδα “Μουσείο Τυπογραφίας”.
Πρόκειται για την ιστορία του Κόλχαας, εμπόρου αλόγων, που έπεσε θύμα αδικίας, εκδιώχθηκε από το δικαστικό σύστημα της εποχής και αποφάσισε μόνος του να διεκδικήσει με κάθε μέσο το δίκιο του.
Θα προηγηθεί δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Τυπογραφίας στις 8 μ.μ.
Λόγω των περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητο να κάνετε προκράτηση στα τηλ: 6977293283 και 6974020861.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
Στην καρδιά του Μεσαίωνα, περίπου έναν αιώνα μετά τον Γουτεμβέργιο έζησε ο Κόλχαας. Την ιστορία του πιθανώς να μην την γνωρίζαμε, αν δεν υπήρχε η Τυπογραφία.
Τόσο ο Γουτεμβέργιος όσο και ο Κόλχαας μετρούν πολλά κοινά σημεία. Γεννήθηκαν και οι δυο στη μεσαιωνική Γερμανία. Εζησαν στη δίνη πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών αλλαγών που ταλάνισαν όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Υπήρξαν και οι δύο από εντελώς διαφορετικό μετερίζι, αμετανόητοι επαναστάτες: Ο πρώτος ηγήθηκε της μεγαλύτερης αναίμακτης επανάστασης που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της Τυπογραφίας. Σαν άλλος Προμηθέας, έβαλε τον θεμέλιο λίθο για να γίνουν τα βιβλία -η γνώση- προσιτά στους πολλούς, σπάζοντας το “μονοπώλιο” των πλουσίων. Και ο δεύτερος, με φωτιά και τσεκούρι εναντιώθηκε στην αδικία και την αυθαιρεσία των ισχυρών κάνοντας τ’ όνομά του ματωμένη ιαχή και σύμβολο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ενας φιλήσυχος, νομοταγής πολίτης. Μία κατάφορη αδικία. Ενα νομικό σύστημα σαθρό και διαβρωμένο. Και μία ηχηρή υπόσχεση για εκδίκηση. Εκδίκηση ανήλεη και τυφλή που παρασύρει στο μένος της δικαίους και αδίκους.
Αυτή είναι σε τίτλους η ιστορία του Μιχαήλ Κόλχαας. Μια πραγματική ιστορία,με φόντο τη Γερμανία του 16ου αιώνα, που αφηγείται στη νουβέλα του, πολύ αργότερα ο “σκοτεινός” Χάινριχ φον Κλάιστ.
Είναι η ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου, ενός συνηθισμένου πολίτη, που κάποια στιγμή, πέφτει θύμα αδικίας. Και προσπαθεί να δικαιωθεί, ακολουθώντας την νομική οδό. Το Δίκαιο των Νόμων και του δικαστικού συστήματος. Μόνο που τότε, έρχεται αντιμέτωπος με ένα σύστημα κατάφορα αλλοτριωμένο. Που όχι μόνο δεν αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα, που υπάρχει για να ικανοποιεί τα καπρίτσια του εκάστοτε “άρχοντα”.
Ετσι ο Κόλχαας αποφασίζει να πάρει την εκδίκηση στα χέρια του. Να αποκαταστήσει μόνος το δίκιο του, να επαναφέρει την τάξη με τα ίδια του τα χέρια. Με τσεκούρι και φωτιά. Μαζί του, τάσσονται δεκάδες αδικημένοι. Και κάθε μέρα που περνά ο αριθμός όσων τον ακολουθούν αυξάνεται…
Και είναι εκεί στην προσπάθειά του να δικαιωθεί, που ο Κόλχαας νιώθει το μυαλό του να σκοτεινιάζει. Η λογική χάνεται και το μένος, το άγριο μένος της φλογερής του εκδίκησης πέφτει αδιακρίτως σε φταίχτες και αθώους. Είναι εκεί που αντιλαμβάνεται πως όταν ο ζόφος της εκδίκησης ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή.
Ο Μιχαήλ Κόλχαας θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην αγχόνη του δήμιου. Με τη βεβαιότητα, την πραότητα και την ηρεμία ότι πολέμησε, μέχρι τέλους για να αναγνωριστεί το δίκιο του. Πως δεν αφέθηκε έρμαιο μιας αδικίας, αλλά προσπάθησε ο ίδιος να αλλάξει τα πράγματα, να τα βάλει με τους ισχυρούς. Και να τους κάνει να νιώθουν τρόμο και δέος και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του.
Και μπορεί ο Μιχαήλ Κόλχαας να έζησε τον 16ο αιώνα, ο Κλάιστ να εμπνεύστηκε και να έγραψε τη νουβέλα του ορμώμενος από την ιστορία του Κόλχαας τον 19ο αιώνα, αλλά όσα πραγματεύεται ο μύθος του ήρωα που παράτησε τη σιγουριά της καλοβολεμένης ζωής του για να ξεσηκωθεί απέναντι σε μια διεφθαρμένη εξουσία, αντικατοπτρίζουν σε τρομακτικό βαθμό, την σημερινή πραγματικότητα….
Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου. “Ο Αλεξίου προσφέρει υψηλή υποκριτική, μάθημα σαφήνειας και ευκαιρία για στοχασμό πάνω σε σύγχρονές μας καταστάσεις.”,  Κώστας Γεωργουσόπουλος, “ΤΑ ΝΕΑ”.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα στο νέο πωλητήριο του Μουσείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα