Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κολύμβηση ΑμεΑ: Σταθερά ανοδική πορεία για την Εύα Χαζίζι

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η 14χρονη Χανιώτισσα κολυμβήτρια, Εύα Χαζίζι, πήρε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, κατακτώντας τα περισσότερα χρυσά μετάλλια από κάθε άλλη φορά.

pshla XORIS LEZZ

Μάλιστα, παρουσιάζοντας σταθερή βελτίωση, συνόδευσε τα τέσσερα χρυσά με ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορίας S2 Y10/14 που ανήκει. Οι πανελλήνιοι αγώνες διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ και την 1η ημέρα η Χαζίζι πήρε χρυσό στα 50μ ελεύθερο με χρόνο 2’19’’00, στα 50μ ύπτιο (2.15.35) και στα 100μ ύπτιο (4.53.74), ενώ τη 2η ημέρα η κολύμπησε για πρώτη φορά 100μ ελεύθερο και έκανε χρόνο 4.37.80. Η βελτίωσή της είναι πολύ μεγάλη, αφού οι χρόνοι που είχε κάνει πέρυσι στα τρία πρώτα αγωνίσματα ήταν 2.34.51, 2.29.79 και 5.46.45, αντίστοιχα.

Η Εύα Χαζίζι με τον Μιχάλη Ζαμπίδη κατά την διάρκεια της απονομής του φετινού πανελληνίου πρωταθλήματος
Η Εύα Χαζίζι με τον Μιχάλη Ζαμπίδη κατά την διάρκεια της απονομής του φετινού πανελληνίου πρωταθλήματος
Η Εύα Χαζίζι με τον προπονητή της στην απονομή του πρωταθλήματος
Η Εύα Χαζίζι με τον προπονητή της στην απονομή του πρωταθλήματος

Η νεαρή κολυμβήτρια (που ανήκει στο Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ “Μεγαλόνησος” Ηρακλείου και προπονείται στα Χανιά με τον Κώστα Νικολαντωνάκη) είμαι μεγάλη μαχήτρια και με την παρουσίας της δίνει το παράδειγμα σε όσους αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, ότι με θέληση, υπομονή και προσπάθεια μπορείς να ξεπερνάς τα εμπόδια που σου βάζει η ζωή. Τους συναντήσαμε και τους δυο στο κολυμβητήριο Χανίων, πριν από πρόσφατη προπόνηση και η Εύα μας μίλησε για τη φετινή της προσπάθεια, τους στόχους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τονίζοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της για πολύ καλύτερη συνέχεια. Από την πλευρά του, ο εθελοντής προπονητής αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η αθλήτρια και στους ανθρώπους που την υποστηρίζουν.

Πριν από τον αγώνα στα 50μ ύπτιο του πανελλήνιου πρωταθλήματος
Πριν από τον αγώνα στα 50μ ύπτιο του πανελλήνιου πρωταθλήματος

ΕΥΑ ΧΑΖΙΖΙ: «ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»

«Η φετινή σεζόν ήταν η καλύτερη στα τρία χρόνια που ασχολούμαι επίσημα με την κολύμβηση και αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για τις διακρίσεις που είχα. Κάναμε πολλές προπονήσεις με τον κ. Κώστα και μέσα από τη δουλειά αυτήν κατάφερα να πάρω τέσσερα χρυσά και να κάνω πανελλήνια ρεκόρ μετέχοντας για τρίτη φορά σε πανελλήνιους αγώνες. Η νίκη που χάρηκα περισσότερο φέτος ήταν στο τελευταίο αγώνισμα που κολύμπησα, δηλαδή τα 100μ ελεύθερο, γιατί δεν έχω εξασκηθεί πολύ στη μεγάλη απόσταση. “Καλό” μου αγώνισμα θεωρώ ότι είναι τα 50μ ύπτιο και πιστεύω ότι μπορώ να κολυμπήσω πιο γρήγορα στην απόσταση αυτή. Πιστεύω στον εαυτό μου, νοιώθω ότι έχω δυνάμεις και στόχος μου είναι να πάω με την εθνική ομάδα σε διεθνείς διοργανώσεις. Ξέρω ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά και είμαι αποφασισμένη να την κάνω με τη βοήθεια του προπονητή μου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω στην καθημερινότητά μου είναι αρκετά, με ποιο σημαντικό αυτό της μετακίνησης, αφού δεν υπάρχουν χώροι για κινηθώ άνετα με το καροτσάκι μου, ενώ και όπου υπάρχουν είναι κατειλημμένοι από αυτοκίνητα ή μηχανάκια. Ακόμη, το καλοκαίρι στις παραλίες, δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες, ενώ δεν υπάρχουν τουαλέτες, αλλά και ότι άλλο απαιτείται για να κάνουν άνετα το μπάνιο τους άτομα με ειδικές ανάγκες». * Έχει γεννηθεί στις 30/12/2005, άρχισε να κολυμπάει στην ΕΛΕΠΑΠ και από τον χειμώνα του 2017 κάνει προπονήσεις στο κολυμβητήριο Χανίων. Από τη νέα σχολική σεζόν θα είναι μαθήτρια της Α’ τάξης Γυμνασίου.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ: «EΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ»

«Απ’ ότι ξέρω η Εύα άρχισε υδροθεραπεία στην ΕΛΕΠΑΠ, ενώ πριν περίπου τριάμιση χρόνια επικοινώνησαν μαζί μου οι γονείς της και μου ζήτησαν να κάνουμε προσπάθεια να μάθει να κολυμπάει. Το πρώτο διάστημα πηγαίναμε στην πισίνα των εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη και μια ημέρα, πριν από την προπόνηση, η Εύα μου είπε ότι θέλει να πάει σε αγώνες. Δεν μπορείς να χαλάσεις χατήρι σ’ ένα μικρό παιδί και έτσι μπήκαμε πλέον σε άλλο στάδιο προπονήσεων. Μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΑΚΧ και την πρόεδρο του ΝΟΧ, μας δόθηκαν προπονήσεις στις ώρες κοινού, οι οποίες είναι 3-4 φορές τη βδομάδα και κάθε μια κρατάει περίπου 45 λεπτά. Ακόμη, επειδή χρειάζεται και γυμναστήριο, μας εξυπηρετεί ο “Παλμός”, όπου επίσης πηγαίνουμε 3-4 φορές κάθε εβδομάδα, για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Για να συμμετάσχει σε αγώνες χρειαζόταν να έχει σύλλογο και έκανε δελτίο στη “Μεγαλόνησο”, αγωνιζόμενη πρώτη φορά το 2017 στο πανελλήνιο κολύμβησης ΑμεΑ, κατακτώντας δυο χρυσά, στα 50μ ύπτιο και 50μ ελεύθερο, κάνοντας πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία της. Πέρυσι εκτός από τα δυο προαναφερόμενα αγωνίσματα “έπεσε” και στα 100μ ύπτιο, οπότε πήρε τρία χρυσά και πέτυχε νέα πανελλήνια ρεκόρ, ενώ φέτος προσθέσαμε και τα 100μ ελεύθερο, οπότε τα χρυσά και τα πανελλήνια ρεκόρ έγιναν τέσσερα. Όμως το σημαντικό είναι ότι έδειξε πολύ μεγάλη βελτίωση και “κατέβασε” πολύ τους χρόνους της. Η κατηγορία που αγωνίζεται η Εύα είναι η πιο δύσκολη των γυναικών, αλλά απ’ ότι δείχνει μέχρι τώρα, έχει ταλέντο και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Όμως είναι μικρή και δεν την “ζορίζουμε”. Αν συνεχίσει να δουλεύει με όρεξη, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχει καλή εξέλιξη και να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του ΕΑΚΧ, του ΝΟΧ και του γυμναστηρίου “Παλμός” για τις εξυπηρετήσεις πους μας προσφέρουν και να σημειώσω ότι συνεχίζουμε τις προπονήσεις, αφού το κολύμπι έχει πολλαπλή προσφορά στα ΑμεΑ. Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αυξάνει την κινητική δραστηριότητά τους και τις κινητικές τους δεξιότητες, συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και πολλά άλλα. Τέλος, να προσθέσω σε αυτά που είπε η Εύα σχετικά τις παραλίες, ότι δεν τηρείται η αλυσίδα της προσβασιμότητας ακόμη και εκεί που υπάρχει το Seatrac ή αναπηρικό αμαξίδιο τύπου Job και για ένα άτομο με αναπηρία ΑμεΑ δεν υπάρχει ανάλογη τουαλέτα ούτε αποδυτήρια, παρότι υπάρχει η γαλάζια σημαία». * Έχει γεννηθεί στις 5/1/1977 και έχει παίξει πολλά χρόνια πόλο, πριν ασχοληθεί με τον εθελοντισμό. Είναι Αστυνομικός (και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής), διετέλεσε υπαρχηγός της Ε.ΝΑ.ΜΟ.ΝΟΧ και έχει προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε πολλές διοργανώσεις. Ασχολείται με την εθελοντική προπόνηση αθλητών και αθλητριών ΑμεΑ από το 2000, αρχίζοντας από το τμήμα Special Olympics στο Ν.Ο. Χανίων και πολλά από τα παιδιά που είχε υπό την επίβλεψή του έχουν πανηγυρίσει σημαντικές διεθνείς και πανελλήνιες διακρίσεις και είναι εθελοντής προπονητής στο Α. Σ. ΑμεΑ “Μεγαλόνησος” Ηρακλείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα