Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Κολονοσκόπηση: η εξέταση που σώζει ζωές

Τα τελευταία χρόνια οι πολύποδες που είναι η προκαρκινική κατάσταση για την πλειοψηφία των καρκίνων στο παχύ έντερο, τείνουν να εμφανίζονται σε όλο και νεώτερους ανθρώπους και γι’ αυτό οι συστάσεις για διενέργεια εξετάσεων από τα 50 έτη είναι ιδιαίτερα αυστηρές.
Η εξέταση που σώζει ζωές είναι η κολονοσκόπηση, ωστόσο δεν έχει γίνει συνείδηση στους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να προλάβει έναν καρκίνο του παχεός εντερου, γι’ αυτό και οι γιατροί πρέπει να εστιάσουν στο γεγονός αυτό όπως επεσήμαναν οι: Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου – Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Σωτήριος Γεωργόπουλος – Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και Ιωάννης Κατσογριδάκης – Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου με αφορμή το 30 Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο με θέμα «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, Αναγνώριση & Διαχείριση – Ένα αλφαβητάρι Για Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς)», που πραγματοποιείται στις 8 και 9 Ιουλίου 2016 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton.

Όπως ανέφεραν, στην Ελλάδα πάνω από 5.000 άνθρωποι κάθε χρόνο εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Επιπροσθέτως, το κόστος αντιμετώπισης της νόσου ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος. Δεδομένων όλων αυτών, η ανάγκη για πρόληψη της νόσου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.
Ειδικά όταν πρόκειται για άτομα με συγγενείς α΄ βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου, τότε ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε νεότερες ηλικίες, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, παρότι έχουν αναγνωριστεί κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, όπως η συχνή χρήση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και λίπους, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου, εκτός από πολύ ειδικές ομάδες που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.
Επίσης, όπως είπαν το στρες ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, λόγω της ροπής που προκαλεί προς ορισμένες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή.
Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Formosa Cancer Foundation, διαπίστωσε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν τα άτομα που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου, εξαιτίας της κακής διατροφής στην οποία καταφεύγουν λόγω του στρες και της έλλειψης χρόνου για την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών.
Στο Συμπόσιο επιστήμονες από 25 χώρες θα εστιάσουν στη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που όπως είπαν οι ομιλητές αφορά κυρίως την εξέταση της κολονοσκόπησης.
Η αξία της όπως τόνισαν είναι ανυπέρβλητη, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούν να ανιχνευθούν, οι πολύποδες και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξαλλαχθούν. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ υψηλή αρκεί να εκτελείται από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνεται η δυνατότητα εξέτασης όλου του παχέος εντέρου και λήψης δειγμάτων για βιοψία, καθώς και το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανεξέταση (5-10 έτη). Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης είναι εφικτή η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία, η οποία την καθιστά εξέταση αιχμής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο που λένε για τη χρήση της σιγμοειδοσκόπησης σε συνδυασμό με την ετήσια ανοσοϊστοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FIT) ή έστω η υποβολή σε FIT κάθε χρόνο.
Ωστόσο, όπως είπαν, η σιγμοειδοσκόπηση, η οποία γίνεται χωρίς αναισθησία δίνει η δυνατότητα εξέτασης μόνο του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου ενώ, στην περίπτωση ανίχνευση βλαβών συστήνεται ο πλήρης έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση. Σε συνδυασμό με την ανοσοϊστοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FIT) μπορεί να περιορίσουν τις πιθανότητες μη εντοπισμού προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο όμως και πάλι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κολονοσκόπηση. Άρα, η καλύτερη προληπτική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση όπως τόνισαν οι γιατροί και στόχος όλων είναι να μην πεθαίνει πλέον κανένας άνθρωπος από καρκίνο παχέος εντέρου.

 

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα