Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Κολυμπάρι

Στο κέντρο του Κολυμπαρίου βρίσκεται Μνημείο για την αποβίβαση το 1897 ελληνικού στρατού υπό του Τιμολέοντος Βάσσου με σκοπό την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Το μνημείο αποτελείται από ορειχάλκινη προτομή του Τιμολέοντος Βάσσου η οποία έχει τοποθετηθεί πάνω σε μαρμάρινο βάθρο.

Στο μνημείο αναγράφεται:
«ΑΠΟ ΦΛΟΓΕΣ Η ΚΡΗΤΗ ΖΩΣΜΕΝΗ
ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΑ ΣΠΑ».
«ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ
ΑΠΟΒΙΒΑΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥΤΟ
ΥΠΟ ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΟΣ ΒΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’
ΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1897»
Επίσης, αναγράφονται τα ονόματα πεσόντων της κοινότητας Κολυμβαρίου.
Στο βιβλίο του Μιχάλη Αναστασάκη: “Ιστορία της Κισσάμου επί Τουρκοκρατίας” (Χανιά, 1938) αναφέρεται για τα γεγονότα στο Κολυμπάρι (σελίδες 312, 314, 315):
«Τα πλοία αφίχθησαν την αυγήν της 2ας Φεβρουαρίου 1897 εις τον κόλπον Κολυμβαρίου. Αμέσως εξέρχονται Αξιωματικοί μετά του Επιτελάρχου Λυμπρίτου, τους οποίους ο συγκεντρωθείς λαός υπεδέχθη μετά ζητωκραυγών και πυροβολισμών (εις ένδειξιν μεγάλης χαράς κατά το σύνηθες των Κρητών). Τάχιστα εξεφορτώθησαν εκ των πλοίων τα πυρομαχικά, τα τρόφιμα και τα τηλεβόλα, διότι υπήρχεν ο φόβος της παρακωλύσεως υπό του στόλου των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Μετά την δοξολογίαν επί τη αισία αφίξει και αποβιβάσει εις την Κρήτην Ελληνικών Κρατικών Δυνάμεων συντεταγμένων προς απελευθέρωσίν της από ζυγού αισχρού, τυραννικού και αιμοβόρου, τόσων αιώνων».
«Ο Αρχηγός της κατοχής Βάσσος, εξέδωκε πάραυτα Προκήρυξιν προς τον Κρητικόν λαόν, “ότι, εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου και κυρίου του, καταλαμβάνει την Κρήτην, όπως θέση τέρμα εις την αναρχίαν, τας αιματοχυσίας και την κακοδιοίκησιν, συμφώνως τη επιθυμία του Κρητικού λαού, και αποδώση την ελευθερίαν από ζυγού τυραννικού, φέρη δε εις τον τόπον δικαιοσύνην και ισοπολιτείαν και την ποθητήν ησυχίαν κλπ., και κηρύττει την Ένωσιν της Κρήτης μετά της Ελλάδος”».
«Κρήτες και Ελληνικός Στρατός, προς το εσπέρας, εκστρατεύσαντες προς τα Χανιά με τον περιγραφέντα ενθουσιασμόν εσταμάτησαν εις Πλατανιάν κατόπιν εγγράφου ειδοποιήσεως της Διεθνούς Ευρωπαϊκής κατοχής Χανίων, ότι εχαράχθη ουδετέρα ζώνη, και σuνεπώς απαγορεύεται υπ’ αυτών η περαιτέρω πορεία. Τότε ο Αρχηγός Βάσσος έστησε το αρχηγείον του εις Αλικιανόν, όπου παρέμεινε μετά του Ελληνικού Στρατού μέχρις εκκενώσεως της Κρήτης υπ’ αυτού…».
Ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Ηρώα της Κρήτης” (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Χανιά, 2006), αναφέρει ότι η ορειχάλκινη προτομή είναι έργο του γλύπτη Πραξιτέλη Γ. Τζανουλίνου και τοποθετήθηκε το 1980.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα