Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, εφόσον υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αυτό ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.
«Το Σύμφωνο είναι το Σύμφωνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα». Όπως σημείωσε η ίδια, οι εν λόγω κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, «που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων», προβλέπουν ότι «υπό εξαιρετικές συνθήκες» είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία». Εάν κάποιο κράτος μέλος καταθέσει αίτημα για να υποβληθεί στην εν λόγω διάταξη, εξήγησε, θα κριθεί κατά περίπτωση και βάσει των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».
Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει επαναλάβει επανειλημμένως πως η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας.
Η Μ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά, προσέθεσε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανταποκριθεί με «αλληλεγγύη» ως προς τις χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, τόσο θεσπίζοντας τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης, όσο και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση προς αυτές και ζητώντας από τα κράτη-μέλη να συμβάλουν οικονομικά ακόμα περισσότερο. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι αυτή η κρίση έχει αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό ανέφερε πως χτες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ειδική για το θέμα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία, στην οποία οι δύο χώρες παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. «Τα πράγματα προχωράνε σταθερά, μέρα με τη μέρα», σχολίασε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν, ακόμα, πράγματα που πρέπει να γίνουν από τις δύο χώρες, όπως είναι τα κέντρα υποδοχής, και υπενθυμίζοντας πως η προθεσμία που έχει οριστεί από τη Σύνοδο Κορυφής είναι το τέλος Νοεμβρίου.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται, όπως πρόσθεσε η Ν. Μπερτό, να ενημερώσει επί των εξελίξεων στο ζήτημα τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων κατά την ερχόμενη, προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 15 Οκτωβρίου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.