Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Κομισιόν και ενεργειακό

Για την απεξάρτηση από τον ρωσικό παράγοντα ενεργειακών πόρων αποφασίστηκε απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να γίνει παρέμβαση σε πρώτη φάση αποθήκευσης φυσικού αερίου, προσπάθεια προμήθειας αμερικανικού υγροποιημένου αερίου και να μπουν στην αγορά η Νορβηγία και άλλοι φιλικοί προμηθευτές.
Μια άλλη απόφαση ελήφθη, να φορολογηθούν τα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και να ενισχυθούν οικονομικά τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Η αποσύνδεση της τελικής τιμής του ρεύματος απ’ τη χρηματιστηριακή αξία του αερίου είναι το ζητούμενο. Η Ε.Ε. το επέτρεψε τούτο σε Ισπανία και Πορτογαλία, που το ζήτησαν, ενώ η χώρα μας δεν το έκανε, με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος σ’ εμάς να είναι 5πλάσια απ’ αυτή των δύο χωρών και να επιδοτείται. Όσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της οποίας ιδιωτικοποιήθηκε άλλο ένα 17% κι έμεινε στο Δημόσιο το 34%, αφαιρέθηκε, αλλά η αξία του ρεύματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την κρατική επιδότηση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον τέρ Λάιεν είπε, ότι «είναι το πρώτο βήμα μιας τολμηρής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας». Σημειωτέον, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεκαπλαστιάστηκαν εν σχέσει μ’ αυτές προ της πανδημίας, παρέσυραν δε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο ελέχθη ότι θα αποσυνδεθεί απ’ την επίδραση του αερίου. Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση και επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ώστε να συμμετέχουν στην κατανάλωση κατά 45% μέχρι το 2030 και στην επαναφορά χρησιμοποίησης του λιγνίτη.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπέδειξε να βρεθούν κι άλλοι τρόποι ανάπτυξης της αγοράς ενέργειας, αλλά και την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά 10% μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Το πρόβλημα του εκτροχιασμού των τιμών παρουσιάστηκε διότι οι σταθμοί, που παράγουν ρεύμα με φυσικό αέριο, ανέβασαν τη χονδρική τιμή της κιλοβατόρας ανάλογα με το κόστος του αερίου. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την επιβολή μιας προσωρινής “εισφοράς αλληλεγγύης” επί των πλεοναζόντων κερδών στα διυλιστήρια και σ’ όλους τους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στη χρησιμοποίηση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
Η “βίαιη” απολιγνιτοποίηση της χώρας μας από το 2019, ενώ προβλέπετο οριστικό κλείσιμο σταδιακά ως το 2030, υπέρ του φυσικού αερίου, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η υποκατάσταση της ενεργειακής επάρκειας, ήταν τεράστιο λάθος. Η εμπιστοσύνη μας στις ενέργειες της Ε.Ε., που παρέμενε εφυσηχασμένη στην επισφαλή εξάρτηση της Ρωσίας μας οδήγησε σε απρόοπτες μη αναστρέψιμες εξελίξεις.
Πάντως ανακοινώθηκε απ’ τον πρωθυπουργό οτι η μονάδα της Πτολεμαΐδος θα κάνει εξόρυξη έως το 2028 το 50% του λιγνίτη, που παρήγαγε στο παρελθόν. Όσον αφορά τις παλαιότερες μονάδες του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης θα μείνουν ανοιχτές για περισσότερο χρόνο. Άγνωστο αν και κατά πόσον θα ωφεληθεί ο προϋπολογισμός του Δημοσίου, το χρέος του οποίου σύμφωνα με τον (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) έφθασε τον Ιούνιο τα 395 δισ. € και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 400 δισ. €.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα