Επανεξελέγη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο αίμα των τριακοσίων του της Κεντρικής Επιτροπής, αφού είχε μετατρέψει το λογότυπο του κόμματος σε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. (Προοδευτική Συμμαχία). Όπως ανακοινώθηκε απ’ την Εφορευτική Επιτροπή εψήφισαν συνολικά 152.913 εκ των οποίων υπέρ του προέδρου ήσαν 150.853, ευρέθησαν 989 λευκά και 351 άκυρα.
Μετά το Συνέδριο και τις νέες εκλογές δεν φαίνεται να κλείνουν οι πληγές της παράταξης, διότι οι πολιτικές αντιθέσεις παραμένουν, ίσως και να μεγαλώνουν, λόγω προσωπικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών και τούτο φαίνεται από τα λευκά ψηφοδέλτια.
Ο πονοκέφαλος για τον κ. Τσίπρα είναι πως θα αντιμετωπίσει τις σχέσεις του με την “Ομπρέλα” τής περισσότερο αριστερόστροφης συμμαχίας, εν συγκρίσει με το πρόσωπο που θα προτείνει για γραμματέα του κόμματος. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή, όχι μόνο από το σύνολο των βουλευτών, αλλά και από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο κ. Τσίπρας βάζει αρνητικό πρόσημο στον γραμματέα του κ. Δ. Τζανακόπουλο ο οποίος βρέθηκε 10ος στην εκλογική διαδικασία.
Παράγοντες της “Ομπρέλας” έχουν εκφρασθεί θετικά για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την κα Ξενογιαννακοπούλου, που ήρθε 7η σε ψήφους στους 300 της Κ. Επιτροπής. Πρωτοστατεί ο κ. Τσακαλώτος υπεραμυνόμενος της άποψης, ότι είναι η πλέον κατάλληλη, να κλείσει τις υπάρχουσες διχογνωμίες και να διαχειρισθεί καλύτερα τα εσωκομματικά. Υπέρ της είναι η εμπειρία, που απέκτησε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο η ομάδα του προέδρου δεν ανησυχεί, θεωρώντας ότι οι διαφωνίες είναι στο αίμα της αριστεράς και όσα εκτυλίσθηκαν στο Συνέδριο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις διάφορες τάσεις μέσα στο κόμμα, χωρίς να προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα. Στελέχη της “Ομπρέλας” δεν βρέθηκαν στην ίδια δυναμικότητα όπως στο παρελθόν το 2016. Πάντως εκλέγονται όλοι τους, η επιρροή τους, όμως, θα είναι περιορισμένη. Κανείς τους δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, στην πρώτη θέση της οποίας φιγουράρουν η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου με διαφορά δύο ψήφων. Τούτο δεν αποτελεί εκπληκτικό γεγονός, διότι βγαίνουν μπροστά νέα στελέχη ηλικιακά μικρότερα από τα παλαιά.
Προς τούτο, ρόλο έπαιξε το πολιτικό κόστος από την περίοδο της διακυβέρνησης 2018-2019 σε βαθμό ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί πίσω απ’ τους Γιώργο Τσίπρα, Θεανώ Φωτίου, Γιάννη Μουζάλα, Τρύφωνα Αλαξιάδη, Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση, ενώ μετά απ’ αυτόν ακολουθούν στην εικοσάδα ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης και στην 28η θέση ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Από τα αποτελέσματα των εκλογών στο Συνέδριο, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν φλέγοντα ζητήματα του τόπου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.