Οι κοινωνικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στον κόσμο των εξαρτήσεων αλλά και οι σύγχρονες μέθοδοι απεξάρτησης που προϋποθέτουν την ενεργή συμμετοχή της οικογένειας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου την περασμένη Παρασκευή στην Παλαιόχωρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που ήταν αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, στην είσοδο του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ διένειμαν πληροφοριακό υλικό, ενώ πριν την εκδήλωση, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον υπεύθυνο του Τομέα Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ.
Την κεντρική εκδήλωση άνοιξε ο Σύλλογος Οικογένειας Χανίων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ που παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Ο ΜΙΤΟΣ» σε σκηνοθετική επιμέλεια Ξένιας Παπαδημητρίου. Ένα δρώμενο που καθήλωσε το κοινό καθώς οι γυναίκες που συμμετείχαν, γονείς εξαρτημένων ατόμων και μέλη του ΚΕΘΕΑ, ξετύλιξαν το κουβάρι των προσωπικών βιωμάτων και εμπειριών τους. Εμπειρίες σκληρές και επώδυνες, που, ωστόσο, αποτέλεσαν το έναυσμα για να αναζητήσουν μέσα από το ΚΕΘΕΑ την έξοδο για τις ίδιες, τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους, από τον εφιαλτικό λαβύρινθο των εξαρτήσεων.
Το δρώμενο ακολούθησε εκδήλωση – συζήτηση με τους Γιώργο Γαβριλάκη, υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στα Χανιά και τον Αχιλλέα Ρούσσο υπεύθυνο του Τομέα Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι παράγοντες, ατομικοί και κοινωνικοί, που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και να οδηγήσουν ένα άτομο στις εξαρτήσεις. Παράλληλα, έγινε αναφορά στα πολλά, νέα και παλαιότερα, «πρόσωπα» της εξάρτησης (από την εξάρτηση στην ηρωίνη, μέχρι την εξάρτηση στο αλκοόλ, την ινδική κάνναβη, αλλά και διαδίκτυο, τον τζόγο κ.ά.), ενώ παρουσιάστηκαν τα βασικά στάδια που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να απεξαρτηθεί από ουσίες και καταστροφικές συμπεριφορές.
Ειδικότερα, τονίστηκε ο καθοριστικός παράγοντας της οικογένειας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος τόσο στο να βρει έδαφος μια εξαρτητική συμπεριφορά όσο και να δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Μια αποφασισμένη οικογένεια είναι καταδικασμένη να πετύχει στο αγώνα για απεξάρτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριλάκης, ενώ ο κ. Ρούσσος παρομοίασε την οικογένεια με μια μηχανή: «Αν το προϊόν που παράγει αυτή η μηχανή έχει κάποιο πρόβλημα, τότε δεν φταίει σίγουρα το προϊόν», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία της θεραπείας ουσιαστικά ισοδυναμεί με μια νέα «ρύθμιση» της μηχανής ώστε να εξαλειφθεί ο παράγοντας που προκάλεσε το πρόβλημα.
Να σημειώσουμε ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ζωντανή καθώς διατυπώθηκαν πολλά και διαφορετικά ερωτήματα, δόθηκαν υπεύθυνες απαντήσεις από τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ και η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γέμισε από κόσμο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος των «Χ.ν.» Δημήτρης Μαριδάκης.