Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Κομβικός ο ρόλος της Σούδας

κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου
Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε στον δημοσιογράφο των “Χ.ν.” Γιώργο Κώνστα για τα σχέδια αναβάθμισης της αμερικανονατοϊκής Βάσης στο Μαράθι.

Αρκετά εκατομμύρια δολάρια θα δαπανήσουν για έργα εκσυγχρονισμού της Αμερικανικής Βάσης οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα καθώς θεωρούν πολύ σημαντικό τον ρόλο της. Σε συνέντευξη του στα “Χανιώτικα Νέα” ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, αναφέρεται στις σχέσεις των δύο χωρών, απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν το ρόλο της Βάσης αλλά και την αντιμετώπιση της από τους Χανιώτες και τους Κρητικούς.

Συμπληρώνοντας σε λίγες μέρες ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στην Ελλάδα και έχοντας έλθει 5 φορές στα Χανιά όλο αυτό το διάστημα ορισμένες μάλιστα για διακοπές και ξεκούραση, ο κ. Pyatt δηλώνει φίλος της Κρήτης και ότι παροτρύνει τους συμπατριώτες του να την επισκεφθούν.

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κρήτη και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το νησί;
Ήταν μια γρήγορη επίσκεψη, συνόδευσα τον γερουσιαστή Ron Johnson (πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη και την Περιφερειακή Ασφάλεια) στην επίσκεψη του στη Σούδα.   Ο γερουσιαστής Johnson έχει την αρμοδιότητα για ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό  του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, με τις κυρώσεις.  Το σύνταγμα μας δίνει στη γερουσία σημαντικές αρμοδιότητες πάνω στις διεθνείς σχέσεις. Το ταξίδι του ο γερουσιαστής το ξεκίνησε από την Πολωνία, έπειτα ήλθε στα Βαλκάνια και στην Τουρκία και επειδή τον γνωρίζω καλά και τον βλέπω κάθε φορά που πηγαίνω στην Ουάσιγκτον του είπα ότι πρέπει να έλθει στην Ελλάδα. Ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να δει από κοντά τι ακριβώς κάνουμε στην βάση της Σούδας !  Είχαμε μια εκτενή σύσκεψη για το αεροδρόμιο και τη ναυτική βάση της Σούδας αλλά και την ευκαιρία να δούμε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η βάση, τόσο για μας όσο και βέβαια για τον ελληνικό στρατό, αλλά και την υποστήριξη που προσφέρει  Μεσόγειο. Συναντήθηκα επίσης με τον δήμαρχο (για πρώτη φορά) και τον αντιπεριφερειάρχη και τους μετέφερα τις ευχαριστίες μας για την καταπληκτική συνεργασία και τη μεγάλη υποστήριξη που έχουμε από τις τοπικές αρχές.

Υπάρχει κάποια διαφορετική προσέγγιση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων από την κυβέρνηση Τραμπ;
Όχι δεν υπάρχουν αλλαγές οι δύο χώρες μας συνδέονται από πολλά πράγματα. Εκατομμύρια Ελληνοαμερικάνοι ζουν στις ΗΠΑ και έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα  συμβάλλοντας στην ενίσχυση των σχέσεων μας. Πρέπει να γνωρίζεται ότι  ο πρώτος στόχος της Αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και είναι να βγει η Ελλάδα από την 7χρονη οικονομική κρίση. Αυτός ο στόχος δεν έχει αλλάξει καθόλου τόσο από την κυβέρνηση Ομπάμα όσο  και από την κυβέρνηση Τραμπ. Ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της χώρας αυτής όπως πριν από 70 χρόνια όταν ο πρόεδρος Τρούμαν προώθησε το σχέδιο Μάρσαλ. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πρόοδο, ότι επιστρέφεται στην ανάπτυξη. Είχαμε στις αρχές της εβδομάδας μια συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, με τον οποίο είχαμε βρεθεί και τον Ιούνιο στις ΗΠΑ όπου συναντηθήκαμε   με επενδυτές για να δουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Προχθές ο  Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε σε μια αμερικανική εταιρεία όπου και μίλησε για τη σημασία των επενδύσεων.   Οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι. Οικονομικές σχέσεις, επενδύσεις , ασφάλεια και αμυντική συνεργασία.

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Η  Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν την επέκταση της Συμφωνία MDCA. Τι σημαίνει αυτό για τη βάση της Σούδας; Υπάρχουν σχέδια αναβάθμισης της βάσης;
Είμαστε σε μια φάση πολύ σημαντικών παρεμβάσεων στις υποδομές. Καταρχήν στις υποδομές φιλοξενίας των αεροσκαφών. Επίσης με δικούς μας πόρους εργαζόμαστε να ολοκληρώσουμε μια νέα δομή τη φιλοξενία των πλοίων, ενώ   δουλεύουμε πάνω σε ένα νέο δρόμο σύνδεσης μεταξύ του αεροδρομίου και της βάσης κα. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δίνονται και θα δοθούν τα επόμενα χρόνια για υποδομές. Έχουμε πολύ καλές επαφές με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Υπουργό κ. Καμμένο, τον αναπλ. Υπουργό κ. Βίτσα για το πως θα  συνεχίσουμε και θα βαθύνουμε την αμυντική συνεργασία μας.   Η υψηλού επιπέδου αμυντική συνεργασία μας έχει μόνο οφέλη και για τις δύο χώρες. Ήταν  επίσης πολύ ενθαρρυντικά όσα άκουσα από τον κ. αντιπεριφερειάρχη και τον κ. δήμαρχο Χανίων, για την σχέση της κοινωνίας των Χανίων με τη Βάση και  τη σημαντική οικονομική στήριξη από τη Βάση στην κοινωνία. Για παράδειγμα τον Μάρτιο, που είναι low season, ήλθε  ένα αεροπλανοφόρο για δύο εβδομάδες και πολλά χρήματα δόθηκαν στα Χανιά. Θα αναζητήσουμε και άλλες τέτοιες ευκαιρίες για τέτοιες συνεργασίες.

Βέβαια όταν έρχονται Αμερικάνικα πλοία είναι συχνά και τα επεισόδια… Ένα από σημαντικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας με τη βάση της Σούδας είναι το θέμα της ετεροδικίας του στρατιωτικού προσωπικού. Σε περίπτωση δίωξης η δίκη πρέπει να γίνει στις Η.Π.Α. και γι’ αυτό υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ποιο είναι το σχόλιό σας επ’ αυτού;
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, γιατί δεν είναι του αντικειμένου μου.  Αυτό που ξέρω είναι ότι όλο το στρατιωτικό προσωπικό που έρχεται στην Ελλάδα ξέρει ότι είναι φιλοξενούμενοι, οι αξιωματικοί τους τονίζουν ότι είναι  οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και πρέπει να είναι ανάλογη και η συμπεριφορά τους.

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Εδώ στα Χανιά είναι πολύ συχνές οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις τόσο ενάντια στη Βάση όσο και ενάντια στην Αμερικανική πολιτική διαχρονικά. Υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Ελληνες δεν συναινούν με τις Αμερικάνικες πολιτικές, αυτό δεν είναι κάτι που σας προβληματίζει ;
Καταρχήν είναι πολύ καλό για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ότι είναι δημοκρατίες και στις δημοκρατίες υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης άποψης και το δικαίωμα στους πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους.  Προσωπικά με χαροποίησαν αυτά που άκουσα από τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Χανίων, για την εκτίμηση που υπάρχει και τη συνεργασία μας. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση από το Υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, έχουμε κοινές αξίες και κοινά ενδιαφέροντα και μια εξαιρετική συνεργασία. Αυτό που μου λένε  οι συμπατριώτες μου είναι ότι το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο θετικό για τις ΗΠΑ όσο σήμερα! Το διαπιστώνω και εγώ ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε πιθανόν κάποιες διαφορετικές απόψεις για κάποια θέματα, αλλά  αυτό είναι φυσιολογικό.

Γενικά για ένα Αμερικάνο πολίτη η Ελλάδα, η Κρήτη και τα Χανιά είναι ασφαλείς προορισμοί;
Είναι κάτι που πάντα λέω! Η Υπουργός Τουρισμού η κ. Κουντουρά μου μετέφερε ότι φέτος στην Ελλάδα θα έλθουν 1 εκ. Αμερικάνοι τουρίστες. Λέω στους Αμερικάνους ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί  , όπως σε κάθε μεγάλη πόλη αλλά η Ελλάδα είναι φιλόξενη και ένα θαυμάσιο μέρος για να επισκεφθούν. Χαίρομοι που έρχονται  περισσότεροι Αμερικάνοι τουρίστες γιατί  είναι καλό για την οικονομία. Προσπαθώ να ενθαρρύνω  τους συμπατριώτες ώστε να επισκεφθούν και άλλες περιοχές πέρα από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ISIS
Με μια νατοϊκή βάση στο έδαφός της και νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να ερευνώνται στις θάλασσές της, η Κρήτη είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Υπάρχει όμως και η ανησυχία για τρομοκρατική απειλή για το νησί όπως αυτές που βλέπουμε από τον ISIS σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόκληση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού πρέπει να κρατάει πάντα τις δημοκρατίες μας σε εγρήγορση. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Στις συνομιλίες μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Τόσκα αναγνωρίζεται η σημασία της συνεργασίας μας για το πως θα κρατήσουμε ασφαλή την Ελλάδα, ασφαλές τις ΗΠΑ. Η ιστορία μας δείχνει    ότι οι τρομοκράτες επιλέγουν στόχους προκειμένου να  προσελκύσουν την  προσοχή της κοινής γνώμης.  Οι Αμερικανικές δραστηριότητες δεν προσελκύουν  τους τρομοκράτες.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη όπως αυτή του ΝΑΤΟ, αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του Iσλαμικού κράτους. Ποιες δυσκολίες βλέπουν οι Η.Π.Α. σε αυτό το εγχείρημα;
Το ΙSIS αποτελεί μια ξεχωριστή απειλή. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο για την καταστροφή του Ισλαμικού χαλιφάτου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θέλω να μιλήσω στην Ελλάδα για το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Έχετε υποφέρει πολλά από την τρομοκρατία.  Είναι πολύ σημαντική  η υπεράσπιση των δημοκρατιών μας,  η υπεράσπιση των αξιών μας.

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες σε βάρος των πολιτικών των ΗΠΑ, ότι στην ουσία εξέθρεψαν τον ISIS και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν πχ. το καθεστώς Άσαντ στη Συρία ;
Η αιτία για το χάος στη Συρία σήμερα βρίσκεται στην πόρτα του κ. Άσαντ. Και δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρανόηση για τη φύση αυτού του καθεστώτος και του τι κάνει στο λαό του.

Και κάτι τελευταίο. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία για την Κλιματική αλλαγή, κάτι που προκάλεσε την ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Συμμερίζεστε αυτά τα συναισθήματα ;
Θα ήθελα να πω δύο πράγματα. Φυσικά η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και  οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η ηγέτιδα δύναμη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Προέρχομαι από την Καλιφόρνια που είναι παγκόσμια πρωτοπόρος  σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Αυτό που θέλει ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένα καλύτερη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να μην επηρεαστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι αμερικάνοι εργαζόμενοι. Είμαι 100% πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η ηγέτιδα δύναμη στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

 

Συνάντηση με Βουλγαράκη και Βάμβουκα

3
Ο Αμερικανός πρέσβης και οι συνεργάτες του με τους κ. Βουλγαράκη και Βάμβουκα.

Θέματα τοπικής οικονομίας και οι σχέσεις με την Αμερικανική Ευκολία Σούδας απασχόλησαν τη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη και του δημάρχου Χανίων Τ. Βάμβουκα με τον  Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt.
Σύμφωνα με ανακοίνωσης της Π.Ε. Χανίων «ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στην καλή φετινή τουριστική σαιζόν στο νησί μας, και στην αναμενόμενη αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Επίσης υπογράμμισε τη δυνατότητα συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, με την εξαγωγή τοπικών προϊόντων στην Αμερική, δραστηριότητα η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από κάποιες ελληνικές εταιρείες παραγωγής.  Σε ερώτηση του Πρέσβη που αφορούσε στις υποδομές και στη δυνατότητα ανταπόκρισης του Νομού στις μελλοντικές απαιτήσεις των αυξημένων αφίξεων, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος αναφέρθηκαν στην βελτίωση των υποδομών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ή προγραμματίζεται, όσον αφορά σε οδικούς άξονες, και κυρίως του ΒΟΑΚ, και στις τρέχουσες μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο νομό μας.
Έπειτα, ο κ. Βουλγαράκης όπως και ο κ. Βάμβουκας επικέντρωσαν τη συζήτηση στις άψογες υπηρεσιακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και των υπηρεσιών της Αμερικάνικης Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, όπως και στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας. Συζήτηση έγινε επίσης για τα εντυπωσιακά, όπως επεσήμανε ο Πρέσβης, επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στον Πρέσβη καλή διαμονή στο νησί μας, και οι δύο άντρες αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα