Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κόμβος φυσικού αερίου η Κρήτη

Ρόλο “κλειδί” στην αναβάθμιση της παρουσίας της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αναμένεται να έχει η Κρήτη μέσω του αγωγού “EAST MED”. Το νησί θα αποτελέσει κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Αυτό επισημάνθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματική Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε χθες στο συνέδριο της Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η πατρίδα μας είναι προικισμένη με πόρους που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή μας εξάρτηση.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο υπουργός σημείωσε πως οι συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά απλώνουν το χέρι για ένταξη σε όλες τις χώρες της περιοχής. Σηματοδοτούν την επιλογή της Ελλάδας να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα ανάπτυξης, όπως συνέβη στη Μ. Βρετανία και τη Νορβηγία, και οι ηγεσίες των γειτονικών χωρών είναι σοφότερες, ώστε να καταλάβουν ότι θα αποβεί προς όφελος των λαών τους. Ο κ. Μανιάτης ανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας από το ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας την τριετή καθυστέρηση που προηγήθηκε. Η αποθήκη θα συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, αλλά επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, θα αποτελέσει τη μια από τις τρεις πιθανές πηγές εφοδιασμού του κάθετου αγωγού Ελλάδας – Βαλτικής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μπορεί να λειτουργήσει ως το 2017, καθώς δεν απαιτεί σημαντικές επενδύσεις παρά μόνο τη διασύνδεση των υφιστάμενων δικτύων των χωρών της περιοχής. Οι άλλες δύο πηγές είναι ο αγωγός “Τ.Α.Ρ.” και οι πλωτές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα. Οι αγωγοί “Τ.Α.Ρ.”, Ελλάδας – Βαλτικής καθώς και ο αγωγός “East Med” που σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αερίου. «Ο αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας ήταν και παραμένει στις προτεραιότητες της Ελλάδας και της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Βασιλάκος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η τελική πρόταση για τη διοργάνωση δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η. που θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς λιανικής ρεύματος. Τόνισε επίσης ότι με τις θεσμικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα επήλθε εξοικονόμηση κόστους στην αγορά ενέργειας άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αν προχωρήσει και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αέριο η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ι.Ε.Ν.Ε. Παντελής Κάπρος επεσήμανε ότι «η ενεργειακή αυτάρκεια των Η.Π.Α. που επιτεύχθηκε με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου σηματοδοτεί την απόσυρση του αμερικανικού παράγοντα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής γεγονός που σε συνδυασμό με την Ουκρανική κρίση συνιστά παράγοντα αστάθειας και απειλή για την ανάπτυξη της Ευρώπης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα