Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Κόμβος η Κρήτη στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή

» Αναβαθμίστηκε σε Γαύδο και Χανιά το δίκτυο δορυφορικών σταθμών του Πολυτεχνείου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος

Στις σημαντικότερες περιοχές του πλανήτη σε ό,τι αφορά τη βαθμονόμηση και παρατήρηση των δορυφόρων που καταγράφουν τις αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον και παρέχουν δεδομένα για την κλιματική αλλαγή είναι πλέον η Γαύδος και η Δυτική Κρήτη, χάρη στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
ΓαύδοςΕδώ, αναβαθμίστηκε το δίκτυο των δορυφορικών σταθμών για τη βαθμονόμηση των δορυφόρων αλτιμετρίας, όπως ονομάζονται.
Πλέον, λειτουργούν νέες εγκαταστάσεις του Δορυφορικού Σταθμού της Γαύδου από την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ στα βουνά της Δυτικής Κρήτης λειτουργεί ο δεύτερος σταθμός.


Το φθινόπωρο του 2021 ολοκληρώθηκαν οι νέες μόνιμες εγκαταστάσεις του σταθμού εδάφους της ESA στη Γαύδο, οι οποίες ελέγχουν το πώς λειτουργούν, πώς συμπεριφέρονται και πώς εξελίσσονται διαχρονικά τα όργανα που φέρουν οι δορυφόροι αλτιμετρίας, ποια είναι η αξιοπιστία και η ακρίβεια των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων τους.
Σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι δορυφόροι αλτιμετρίας παρατηρούν από 1300 km την μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, το ύψος κύματος και την ταχύτητα του ανέμου και ουσιαστικά την κλιματική αλλαγή, με αδιαμφισβήτητο τρόπο χάριν των εγκαταστάσεων  όπως εκείνων στη Γαύδο.
Ο έλεγχος των δορυφορικών παρατηρήσεων γίνεται από επιστημονικό εξοπλισμό, όπως ο  αναμεταδότης μικροκυμάτων, όργανο που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Τα δύο αυτά όργανα βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας της Δυτικής Κρήτης και Γαύδου είναι μοναδικά στον κόσμο. Παρόμοιο εξοπλισμό εδάφους ετοιμάζεται να λειτουργήσει φέτος η ΝΑSΑ.
Οσο για τα δεδομένα από τους δορυφόρους, διαπιστώνεται ότι αυξάνεται γύρω στα 3,2 χιλιοστά το έτος η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, ενώ παρατηρείται τήξη των παγετώνων στη Γροιλανδία της τάξεως των 250 Γιγατόνων (250 δισεκατομμύρια κιλά πάγου) και αντίστοιχα στην Ανταρτική κατά μέσο όρο γύρω στα 3 – 5 μέτρα κάθε έτος.
Ο επιστημονικά Υπεύθυνος της ερευνητικής υποδομής βαθμονόμησης δορυφόρων στην Κρήτη, καθηγητής Στέλιος Μερτίκας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής μας λέει ότι η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας απειλεί με πλημύρες τις ακτογραμμές και τα παράλια ενώ προκαλεί διάβρωση και υποχώρηση των ακτών, υφαλμύρηση και ρύπανση των υπόγειων υδροφορέων, κλπ.
Οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα των δορυφόρων αλτιμετρίας από τις εγκαταστάσεις εδάφους της ESA στη Γαύδο και τη Δυτική Κρήτη αναλύονται και αξιολογούνται από ομάδα 15 ατόμων με εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Eumesat στη Γερμανία, της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος στην Τουλούζη, της ΝΑSΑ/JPL στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, του Κέντρου Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) στην Ουάσιγκτον, και από συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα