ΑΠΕ – ΜΠΕ» Τη δημιουργία κόμβων (hub) νανοτεχνολογίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη, με επιδιωκόμενη συνολική χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από το νέο Ε.Σ.Π.Α. (Σ.Ε.Σ.) 2014 – 2020, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, προανήγγειλε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Α.Π.Θ., Στέργιος Λογοθετίδης. Συντονιστικό ρόλο στο δίκτυο των τριών υποδομών που δημιουργείται, στο πλαίσιο ευρύτερης “βεντάλιας” 20 σημαντικών έργων έρευνας και τεχνολογίας, θα έχει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος. Εν όψει του πολυσυνεδρίου Nanoteχnology 2014, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 – 12 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Λογοθετίδης επισήμανε ότι το βορειοελλαδικό hub νανοτεχνολογίας, που εκτιμάται ότι θα μπει σταδιακά στην αφετηρία το 2015 – 2016, θα απαιτήσει επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ θα οικοδομηθεί γύρω από την υποδομή τού LTFN. Πέραν του ερευνητικού κομματιού του, το hub αυτό θα στηρίζει τις δραστηριότητες επιχειρήσεων του κλάδου για τη δημιουργία προηγμένων προϊόντων, ενώ θα λειτουργεί και ως φορέας μετρολογίας και πιστοποίησης. “Στόχος είναι καθετί που θα βγαίνει από εκεί να είναι μετρήσιμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Λογοθετίδης.
ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
Εξάλλου, μέχρι το τέλος του 2014 ή το αργότερο τις αρχές του 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε λειτουργία και οι τρεις πιλοτικές γραμμές, που δημιουργούνται στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, στον κλάδο των οργανικών ηλεκτρονικών. Η εγκατάσταση εξοπλισμού έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Οι μονάδες δημιουργούνται στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος “Smartronics”, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ. Στο μεταξύ, στη διάρκεια του πολυγεγονότος Nanoteχnology, στο οποίο θα συμμετάσχουν φέτος 700 άτομα από 53 διαφορετικές χώρες, τα έσοδα που θα εισρεύσουν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή υπολογίζονται σε 2 εκατ. ευρώ. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 140 ερευνητικά Iνστιτούτα και 280 Πανεπιστήμια, περιλαμβάνουν:
• Το 11ο διεθνές συνέδριο νανοεπιστημών και νανοτεχνολογίας, στις 8-11 Ιουλίου, που μεταξύ άλλων θα στραφεί γύρω από τα νανοηλεκτρονικά, τα νανοηλικά, τις νανοκατασκευές, τη νανοϊατρική, τα βιοηλεκτρονικά και το γραφένιο.
• Το 7ο διεθνές συμπόσιο για τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά (ISFOE 2014) στις 7 – 10 Ιουλίου.
• Τρία θερινά σχολεία για τη νανοτεχνολογία, τα οργανικά ηλεκτρονικά και τη νανοϊατρική (ISSON 2014), στις 5 – 12 Ιουλίου.
• Την τέταρτη έκθεση για τις νανοτεχνολογίες και τα οργανικά ηλεκτρονικά, στις 7 – 11 Ιουλίου. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 30 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά προϊόντα όπως εφαρμογές οργανικών ηλεκτρονικών, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά,. διατάξεις “εκτυπώσιμης νοημοσύνης” (printed intelligence), νανοϋλικά καθημερινές χρήσης (πχ, βιοσένσορες ενσωματωμένους σε υφάσματα, ώστε να παρακολουθείται, πχ, η κατάσταση ενός ασθενούς) κ.λπ. «Εφαρμογές όπως αυτές βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της προπαρασκευής. Τέτοιες θα δούμε και στην έκθεση», σημείωσε ο Αργύρης Λασκαράκης, φυσικός με εξειδίκευση στα Οργανικά Ηλεκτρονικά τού LTFN και μέλος της Οργανωτικής επιτροπής της Nanotexnology 2014.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΑΕΡΑ… ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει και το “επιχειρηματικό” κομμάτι του Nanotexnology. Αφενός, στη διάρκειά του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών» (HOPΕ-A) θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Τεχνολογιών Οργανικών Υλικών του Βόρειου Ρήνου- Βεστφαλίας. Αφετέρου,με την ευκαιρία της διοργάνωσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ελληνο-γερμανική επιχειρηματική συμφωνία για τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκών με τεχνολογίας διαστήματος (σ.σ. που χρησιμοποιείται σε δορυφόρους)._