Με την πλέον ρεαλιστική έκφραση, η “Washington Post”, περιέγραψε πριν λίγες μέρες τα όσα μας περιμένουν έως τον Αύγουστο και μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί» έγραψε η εφημερίδα, προκαλώντας προβληματισμό, καθώς έχουμε μπροστά μας κρίσιμα χρονικά ορόσημα, τα οποία θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας.
Τα Eurogroup θα είναι… απανωτά, το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τις συζητήσεις γύρω από το χρέος και την περιβόητη εποπτεία.
«Oσο πιο στενό είναι το μεταμνημονιακό πρόγραμμα» της Ελλάδας, «τόσο το καλύτερο», δήλωνε μετά το Eurogroup της Παρασκευής το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ εξηγώντας ότι «από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα κρίνεται από την τρόικα αλλά από τις αγορές, που είναι διαφορετικό», εννοώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πιο αυστηρούς κριτές που δεν θα δεχθούν οποιοδήποτε πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων. Αλλά και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαζε το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο, αναφέροντας την περασμένη εβδομάδα ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση από τους θεσμούς θα είναι πιθανώς πιο συχνή από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.
Δηλώσεις, οι οποίες “δείχνουν” ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και μάλλον προοιωνίζουν ότι το πλαίσιο επιτήρησης της χώρας θα είναι πολύ πιο αυστηρό από αυτό που αναμένει η κυβέρνηση.
Όπως και να έχει, “Απρίλης – Μάης, κοντά το θέρος”.