Με επίδικο την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς της χώρας και επιδιαιτητή τους δανειστές κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο την 81η ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα «κοστολογημένο πρόγραμμα» με αιχμή τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα. Ο στόχος σύμφωνα με τους συνεργάτες του ήταν «να καταλάβουν οι πολίτες και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους συγκρίνοντας την παρουσία και τον πολιτικό λόγο στη Θεσσαλονίκη του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Σύμφωνα με τους ίδιους, η πρόταση της Ν.Δ. και του προέδρου της «περιλαμβάνει σαφείς, κοστολογημένες και τεκμηριωμένες μειώσεις φόρων, προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και στοχευμένες μειώσεις των κρατικών δαπανών, αντίστοιχες των φοροελανφρυσεων».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αντέδρασε λέγοντας πως «μέσα σε τρεις ολόκληρες ώρες δεν βρήκε χρόνο (ο κ. Μητσοτάκης) να κάνει ούτε μία αναφορά στις λέξεις “εργαζόμενος”, “άνεργος”, “συνταξιούχος”».
Ωστόσο και με βάση όσα εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο βήμα μια εβδομάδα πριν, και οι δύο εξαγγελίες-προγράμματα βρίσκονται υπό την κρίση των δανειστών και φυσικά της επίτευξης των πλεονασμάτων μέχρι το 2018.
Ήδη η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έγιναν δέκτες του «stop» των θεσμών στην εξαγγελία για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο τα δύο μεγάλα κόμματα ομονοούν στον στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, γεγονός που θα αφήσει δημοσιονομικό χώρο για παροχές ή ελαφρύνσεις, πάντα βέβαια υπό την αίρεση των δανειστών.
Εντός μάλιστα του κυβερνητικού επιτελείου αναπτύσσεται εσχάτως ο προβληματισμός μήπως οι προσπάθειες σε αυτήν τη φάση θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη μείωση των πλεονασμάτων αφού η ελάφρυνση του χρέους προβλέπεται στη συμφωνία του περασμένου Μαΐου και θα γίνει έστω και μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά μετά τις συναντήσεις του, στην Ουάσιγκτον, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Σιτς και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Α. Αντεγέμο.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Παππάς, δίνοντας προφανώς και τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr