Τα νεότερα δεδομένα γύρω από την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στη φυσική αλλά και το φημισμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN, βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Νέα Σύνορα της Φυσικής», που ξεκίνησε χθες στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ανοιχτές για το κοινό επιστημονικές ομιλίες αλλά και κονσέρτα κλασικής μουσικής που πρόκειται να φέρουν κοντά τον κόσμο της επιστήμης με εκείνον των τεχνών.
Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει έως και τις 12 Ιουλίου, συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που εργάζονται πάνω σε διαφορετικούς κλάδους της φυσικής και πιο συγκεκριμένα στη φυσική σωματιδίων, την κοσμολογία, την αστροφυσική και την κβαντική οπτική.
Τις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο David Blaschke ο οποίος μίλησε για τα “βαρυτικά κύματα” (gravitational waves) θέμα για το οποίο αποδόθηκε πρόσφατα το νόμπελ της φυσικής, ενώ, μεταξύ άλλων, στις 6 Ιουλίου πρόκειται να παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα από τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο CERN.
«Το συνέδριο αγγίζει φέτος πολλά “καυτά” θέματα για τη φυσική επιστήμη», σημείωσε εκ μέρους των διοργανωτών του συνεδρίου η Λαρίσα Μπραβίνα επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το συνέδριο δεν περιορίζεται μόνο στους κόλπους των επιστημόνων αλλά μέσα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις του φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον κόσμο με την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, οι δράσεις που οργανώνονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό περιλαμβάνουν:
• To Σάββατο και ώρα 11:00-13:30, θα πραγματοποιηθεί masterclass (μάθημα/ ενημέρωση) για την έρευνα που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN. Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές και καθηγητές. Υπεύθυνη για την Ημερίδα είναι η Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας/ Ιταλία, ερευνήτρια στο CERN και το πείραμα ALICE.
• Την Παρασκευή 2018 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο (Ενετικό Λιμάνι Χα- νίων) και ώρα 19:30-21:00:
– Κονσέρτο κλασσικής μουσικής από: Svetlana Nor (βιολί) και Vladimir Nor (τσέλο)
– Ομιλία στα ελληνικά ανοιχτή στο κοινό με τίτλο: «Aνιχνεύοντας τα μυστικά του σύμπαντος με τον με- γάλο επιταχυντή αδρονίων στο CERN» από τη Δρ Δέσποινα Χατζη- φωτιάδου (CERN & INFN Μπολόνια, Ιταλία).
• Την Τρίτη 10 Ιουλίου στην ΟΑΚ και ώρα 18:45-19:45: Ομιλία από τον Albert de Roeck, στην αγγλική γλώσσα, με θέμα “The Status of our Understanding of Neutrinos and Future Prospects”.
• Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρξουν επίσης κοντσέρτα κλασικής μουσικής, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της ΟΑΚ, με ελεύθερη είσοδο:
– Πέμπτη 5 Ιουλίου και ώρα 21:20-22:30 Ruben Muradyan (πιάνο), Svetlana Nor (βιολί) and Vladimir Nor (τσέλο)
– Δευτέρα 9 Ιουλίου και ώρα 21:20-22:30 Ruben Muradyan (πιάνο), Svetlana Nor (βιολί) and Vladimir Nor (τσέλο)
– Τρίτη 10 Ιουλίου και ώρα 21:00-22:30 Opera Gala, Καλλιόπη Πέτρου (σοπράνο), Alessia Tofanin (πιάνο)
– Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 21:30-22:30 Concert “Sacred Music”, Καλλιόπη Πέτρου (σοπράνο), Alessia Tofanin (πιάνο)
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, και η στρογγυλή τράπεζα με θέμα Επιστήμη και Θρησκεία και Φιλοσοφία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου.
Ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς αναφερόμενος στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τα Νέα Σύνορα της Φυσικής τόνισε στη σημασία που έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη. «Τα τελευταία χρόνια ύστερα από δική μας πρωτοβουλία υιοθετήθηκε η πρόταση για ένα διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και την επιστήμη. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη, όχι να πείσει ο ένας τον άλλο, αλλά να ακουστούν διαφορετικές απόψεις πάνω σε θέματα με τα οποία ασχολούνται η φυσική και οι νέες τεχνολογίες αλλά και από τη μεριά μας, όχι να καθορίσουμε τα όρια της επιστήμης, αλλά να θέσουμε ερωτήματα προς τους επιστήμονες», σχολίασε ο κ. Ζορμπάς και πρόσθεσε ότι ο διάλογος αυτός έχει προσφέρει γόνιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον κόσμο αλλά και το ευρύτερο κοινό.