Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός της Κρήτης η Μάχη της Παναγιάς

Κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός για την Κρήτη αποτέλεσε η Μάχη της Παναγιάς, την επέτειο των 75 χρόνων της οποίας τίμησε χθες το μεσημέρι στο ομώνυμο χωριό των Κεραμειών πλήθος κόσμου, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.
Mπροστά στο μνημείο έγινε αναφορά στα γεγονότα της 12ης και 14ης Νοέμβρη του 1944 όταν ισχυρές δυνάμεις των στρατευμάτων κατοχής πραγματοποίησαν επίθεση στον ορεινό όγκο των Κεραμειών με στόχο να διαλύσουν τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μια προσπάθεια που απέτυχε μετά από σκληρό αγώνα.
Για «θυσία των παλικαριών του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ το Νοέμβρη του 1944, θυσία των παλικαριών του Κρητικού λαού που έμειναν πιστοί μαχητές στη θέση τους, των παλικαριών που τίμησαν κάθε λέξη το όρκου που έδωσαν μπαίνονταν στις τάξεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, να αγωνιστούν – επί λέξει – χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματος του για το διώξιμο του κατακτητή από τον τόπο μας και τις ελευθερίες του λαού μας» έκανε λόγο η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Μαρία Γαυγιωτάκη.
«Η μάχη της Παναγιάς ήταν μια επική μάχη της Εθνικής Αντίστασης» είπε ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε πως ο λαός της Κρήτης από την πρώτη στιγμή πάλεψε απέναντι στους εισβολείς. «Αυτούς που ο ανεκδιήγητος και ανιστόρητος ιστορικός Χ. Ρίχτερ ονόμασε ιππότες και ιδεολόγους που δήθεν συνάντησαν απέναντι τους – άκουσον, άκουσον – την βρώμικη και κτηνώδη αντίδραση του Κρητικού λαού. Ο Κρητικός λαός τους έδωσε ένα χαστούκι, ένα μάθημα που ποτέ δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν».
Ο κ. Συγγελάκης τόνισε επίσης πως το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών δεν έχει κλείσει και ότι αυτή η προσπάθεια «αποτελεί ανάχωμα στο φασισμό και στο ναζισμό που βλέπουμε να σηκώνουν και πάλι κεφάλι».
Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Περιφέρειας η περιφερειακή σύμβουλος κα Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη που υπογράμμισε πως οι Κρητικοί δεν δέχθηκαν ποτέ την ναζιστική κατοχή και θυσίασαν για να αποτινάζουν το βιος και τη ζωή τους.
Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νικηφοράκης που τόνισε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιρο και δυνατό».
Μεταξύ άλλων, το “παρών” έδωσαν επίσης ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσουπάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοπάσης και Αλέκος Μαρινάκης και πλήθος κόσμου.

«Παλικάρια όσοι έδωσαν τη μάχη»
Screenshot 2019-11-11 at 1.08.02 PM«Ολοι οι αντάρτες του 14ου συντάγματος του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που έδωσαν τη μάχη ήταν παλικάρια» λέει ο κ. Μανώλης Τσαγκαράκης, ένας από τους λίγους επιζώντες της μάχης. Τότε σε ηλικία 17 ετών ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και βρέθηκε στη μάχη που έγινε στο Θερισιανό φαράγγι. «Εβαστούσα ένα βελγικό τουφέκι και μου λέει ένας να μην πάω μπροστά γιατί δεν είχα πάει στρατιώτης. Μου λέει να φέρω πυρομαχικά και έτσι πήγα τις πλάκες με τα πυρομαχικά στους μαχητές. Εγώ στην Παναγιά δεν έριξα ούτε μια μπαλωθιά και το λέω γιατί είναι κακό να λέμε μεγάλα και παχιά λόγια για τους εαυτούς μας» τονίζει στα “Χ.Ν.” . Ο ίδιος θυμάται ότι οι αντάρτες εντόπισαν τους Γερμανούς που ανέβαιναν το φαράγγι και άρχισαν να τους πυροβολούν από παντού. «Ήταν σε ένα σπήλιο 50 μέτρα πιο πάνω από το δρόμο και οι Γερμανοί βρέθηκαν με γκρεμνά αριστερά και δεξιά και από πάνω τους αντάρτες να τους πυροβολούν από παντού και είχαν πολλά θύματα. Μια ομάδα τους που αποκόπηκε από το κύριο σώμα και έπιασε μια βουνοκορφή εξοντώθηκε από το Θ. Βίγλη που ήταν άριστος ελεύθερος σκοπευτής και την ομάδα του» τονίζει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα