17.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025

“Kόσµηµα” το Φραγκοκάστελο για τα Χανιά και όχι μόνο

■ ∆ιεθνή εύσηµα για την αποκατάσταση του εµβληµατικού φρουρίου

 

Εµβληµατικό τοπόσηµο, σηµείο αναφοράς, άριστα ανακατασκευασµένο στα πρότυπα της αρχικής κατασκευής βρήκαν το Φραγκοκάστελο τα µέλη της Fortress Study Group (Οµάδα Μελέτης Κάστρων), µια οµάδα επιστηµόνων, ακαδηµαϊκών, πανεπιστηµιακών που µελετούν τις οχυρώσεις σε όλο τον κόσµο και που χθες βρέθηκαν στα Σφακιά και βράβευσαν την Εφορία Αρχαιοτήτων και τον ∆ήµο Σφακίων για τις εργασίες που έγιναν στο κάστρο κάνοντάς το πάλι επισκέψιµο.

Ο πρόεδρος του Fortress Study Group John Harris απένειµε τιµητική πλακέτα και δίπλωµα στην προϊσταµένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ε. Παπαδοπούλου και στο δήµαρχο Σφακίων Γ. Ζερβό. «Η οµάδα µας συστάθηκε πριν από 50 χρόνια από ακαδηµαϊκούς, πανεπιστηµιακούς αλλά και απλούς φίλους των οχυρώσεων. Στόχος µας η µελέτη των οχυρώσεων και η Κρήτη έχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον γιατί έχει πολλές ιστορικές διαστρωµατώσεις» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Harris.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το φρούριο του Φραγκοκάστελο επισήµανε πως τα µέλη της οµάδας εντυπωσιάστηκαν «από την εξαιρετική δουλειά και τη συντήρηση» αλλά κυρίως εκτίµησαν το ότι «δεν έχει υπάρξει κάποια υπερβολή! Έχουµε µια επαναφορά το κάστρου όπως ήταν τότε στους µοντέρνους καιρούς. Είναι σηµαντική η συνέργεια των αρχών, το ότι χρησιµοποιήθηκαν ντόπιοι τεχνίτες αλλά και το ότι απευθύνεται σε τουρίστες που αναζητούν κάτι διαφορετικό».
Τα µέλη του Fortress Study Group επισκέφθηκαν επίσης το κάστρο των Χανίων και από σήµερα θα βρίσκονται στις οχυρώσεις του Ηρακλείου και της Σπιναλόγκας.

 

ΜΟΝΑ∆ΙΚΟΤΗΤΑ
Στη µοναδικότητα του Φραγκοκάστελου ως µνηµείο στάθηκε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και µελετητής του έργου ανακατασκευής κ. Νίκος Σκουτέλης. «Έχει τα πρωτεία από τα ανάλογα κάστρα καθώς δεν υπέστη σχεδόν καθόλου αλλαγές και µετατροπές στο πέρασµα των αιώνων και εµφανίζεται στην αυθεντικότητα του σε ένα µεγάλο ποσοστό. Αυτός είναι ο λόγος που το καθιστά µοναδικό στον Ελληνικό χώρο» εξήγησε ο καθηγητής, που συµπλήρωσε επίσης πως η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων «κάνει την διαφορά στην Κρήτη».
Τέλος έκανε µια παραίνεση στους Σφακιανούς: «Θεωρώ ότι από όλη την Κρήτη έχετε τον πιο ωραίο τόπο, τον πιο ζωντανό, δυνατό, ατµοσφαιρικό, εντυπωσιακό και θα ήταν καλό να µην σας πάρει σβάρνα η οικονοµία του τουρισµού µε ένα πρόσηµο υπερβολικό. Να µην αλλοιωθεί αυτός ο τόπος, γιατί αυτός σας έκανε αυτούς που είστε και αυτός έκανε αυτήν την ιστορία!».

Για µια «ιδιαίτερη τιµή και αναγνώριση των αδιάκοπων προσπαθειών της υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και του Υπουργείου Πολιτισµού για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Φραγκοκάστελου. Ένα πραγµατικά µοναδικό φρούριο, ίσως το καλύτερα σωζόµενο στον Ελλαδικό χώρο» έκανε λόγο στην τοποθέτηση της η κ. Ελένη Παπαδοπούλου, προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.
Ενηµέρωσε πως οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στα µέσα της δεκαετίας του ΄90 και εντατικοποιήθηκαν από το 2014-2015, µετά την προγραµµατική σύµβαση Υπ. Πολιτισµού, Πολυτεχνείου, Περιφέρειας Κρήτης και ∆ήµου Σφακίων, την ένταξη του έργου σε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα της Περιφέρειας το 2018 (980.000 ευρώ) και την ολοκλήρωση των εργασιών το 2023. Η ίδια υπογράµµισε πως ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση των εργασιών και πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η αρχική µελέτη ώστε να συµπεριληφθεί ο νοτιοδυτικός πύργος και ο περιβάλλων χώρος στη Β΄φάση των εργασιών των οποίων η δαπάνη είναι εξασφαλισµένη από τον τακτικό προϋπολογισµό του Υπουργείου.

Στο χαιρετισµό του ο δήµαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός εξήρε το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της προϊσταµένης της Ε. Παπαδοπούλου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και ειδικά του καθηγητή κ. Ν. Σκουτέλη για τη δουλειά τους. «Έχουµε κάνει την ανάθεση πολλών µελετών. Πέρα από το Φραγκοκάστελο, ευελπιστούµε ότι και το φρούριο της Χώρας Σφακίων το επόµενο διάστηµα θα τύχει χρηµατοδότησης για να γίνει και εκεί η παρέµβαση, οι κουλέδες και το φρούριο του Λουτρού, αλλά και παλιές γέφυρες, εκκλησίες, ορεινούς οικισµούς- έχουµε ώριµες µελέτες για την Αγ. Κατερίνη, για το κτήριο Σειµένη, το σχολείο του Ξενουδάκη του µεγάλου ευεργέτη της επαρχίας µας. Είµαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουµε δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες για εναλλακτικές δραστηριότητες» ανέφερε ο κ. Ζερβός. Κάνοντας µια ιστορική αναδροµή της προσπάθειας για το Φραγκοκάστελο δήλωσε πως η ανακατασκευή του ξεκίνησε από τη δηµοτική περίοδο Παύλου Πολάκη που ανέθεσε τη µελέτη στο Πολυτεχνείο.

Χαιρετισµούς απέστειλαν και διαβάστηκαν, η υφυπουργός κ. Σ. Βολουδάκη και η βουλευτής κ. Ντ. Μπακογιάννη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα