Την ώρα που οι πολιτικές δομές στην Πρίστινα τιμούν με εκδηλώσεις την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τα “ποτάμια” οικονομικών μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτουν την απελπιστική οικονομική κατάσταση στην περιοχή.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα και μέλη της κυβέρνησης στον τάφο του πρώτου προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Στην ατζέντα των εκδηλώσεων προβλέπεται πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής.
Το Κόσοβο, σύμφωνα με τις απόψεις πολιτικών αναλυτών, επτά χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας( 17 Φεβρουαρίου 2008) είναι αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση, τη μαζική έξοδο του πληθυσμού, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας “Κόχα Ντιτόρε”.
Η κατάσταση ουσιαστικά δείχνει ότι οι θεσμοί του Κοσόβου έχουν αποτύχει, το Κόσοβο δεν κατάφερε, όπως πρέπει, να δημιουργήσει τους τρεις βασικούς πυλώνες: Βουλή, κυβέρνηση, δικαιοσύνη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η εφημερίδα “Ζέρι” τονίζει ότι το Κόσοβο είναι σε βαθιά οικονομική κρίση, σε ακραία φτώχεια, με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο.
Το Κόσοβο εισέρχεται στην έβδομη επέτειο επώδυνα, επειδή η μαζική έξοδος των κατοίκων του αποτελεί σοβαρό πλήγμα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία επτά χρόνια ποτέ δεν ήταν πιο “νοσηρά” από οικονομική και κοινωνική άποψη.
Η πορεία του Κοσόβου όλο αυτό το διάστημα ήταν δύσκολη με προκλήσεις σε πολλούς τομείς. Αλλά η χρονιά που πέρασε, η οποία στιγματίστηκε από επτάμηνη απουσία θεσμών, θα μείνει στην ιστορία ως χαμένο έτος σε όλα τα πεδία. Τα τελευταία επτά χρόνια, το Κόσοβο αναγνώρισαν 106 χώρες και σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, το 2014 την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισαν μόνον τέσσερις χώρες.
“Την ευθύνη για τις αποτυχίες φέρουν οι επικεφαλής των θεσμών και των πολιτικών κομμάτων” αναφέρεται στο δημοσίευμα.
“Μία μέρα πριν από την επέτειο, στις πόλεις του Κοσόβου κυματίζουν λιγότερες σημαίες και στην πρωτεύουσα, επικρατεί σκοτεινή διάθεση” υπογραμμίζει η εφημερίδα “Ζέρι”.
Οικονομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομία είναι σε συνεχή καθοδική πορεία.
Το ΑΕΠ το 2008 ήταν στο 7,2%, ενώ το 2014 η αύξηση ήταν μόνον 3%.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου “Stras” Ιμπραχίμ Ρετζέπι τόνισε ότι όλοι οι δείκτες καταγράφουν πτώση κι αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.
“Το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που εξακολουθούν να συσσωρεύονται. Στη διατήρηση ενός θετικού επιπέδου ανάπτυξης επέδρασε ο δημόσιος τομέας, ο οποίος αρχικά είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων, οι οποίες αργότερα μειώθηκαν” εξήγησε ο κ. Ρετζέπι.
Η δομή των επενδύσεων δεν ήταν καλή, επειδή δεν διασφάλιζε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς το βάρος δόθηκε στις οδικές υποδομές, εκτίμησε.
“Ταυτόχρονα λησμονήθηκαν άλλοι σημαντικοί τομείς, που μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής, το βιοτικό επίπεδο, την απασχόληση, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία και ο αγροτικός τομέας” σημείωσε ο κ. Ρετζέπι.
Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε από 1.7 δισ. ευρώ ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ, ανέφερε.
Μόνο στη Γερμανία από την αρχή του έτους έως τις 12 Φεβρουαρίου περισσότεροι από 18.000 πολίτες του Κοσόβου κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου, ανακοκοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι η δραστική αύξηση του αριθμού αιτούντων άσυλο αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης του Κοσόβου και ολόκληρης της περιοχής.
Το κύμα μεταναστών από το Κόσοβο έχει συγκεντρωθεί σε τέσσερα ομόσπονδα κράτη, Κάτω Σαξωνία, Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Βαυαρία και Βάδη Βυρτεμβέργη.
Η Βουλή του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία από τη Σερβία.