«Η ζωγραφική μου περιγράφει τον ονειρικό κόσμο που θα ήθελα να ζω. Ένα κόσμο, που ο ουρανός είναι πιο γαλάζιος, η θάλασσα πιο ήρεμη και ο μεταξύ τους ορίζοντας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα… Ένα κόσμο, στον οποίο η γυναίκα με αυταρέσκεια χαρίζει την αιώνια ομορφιά της, στο αντικείμενο του πόθου της. Ένα κόσμο, στον οποίο ξαναζεί η μόδα της δεκαετίας 1960 και η μουσική παίζει ασταμάτητα. Ένα κόσμο, που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς έρωτα».
Εδώ και πολλά χρόνια ο Χανιώτης ζωγράφος Κώστας Σπανάκης μας ταξιδεύει με τα έργα του σε έναν κόσμο ονειρικό. Γεμάτο έντονα χρώματα και καθαρές γραμμές, σ΄ έναν κόσμο όπου δεσπόζει η γυναικεία παρουσία.
«Η σχέση μου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία σε μια εποχή που, όχι μόνο τηλεόραση και κινητά δεν υπήρχαν, αλλά και τα παιχνίδια ήταν ελάχιστα. Τότε το πιο εύκολο για μένα ήταν, να πάρω χαρτί και μολύβι και να ζωγραφίσω τα όνειρά μου», μού λέει λίγο πριν τα εγκαίνια της νέας του έκθεσης με τίτλο “Γαλάζιες Κυρίες”.
Μια νέα σειρά έργων που, κι αυτά, είναι σμιλεμένα με το προσωπικό στιλ του Χανιώτη καλλιτέχνη. Μια “προσωπική γραφή” που, όπως εξηγεί, είναι μπολιασμένη από το νεανικό του πάθος για τα κόμικς, τη μουσική και τη δυναμική της δεκαετίας του ΄60.
«Μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς και εκθέσεων, έχω καταλήξει πια στη δική μου τεχνοτροπία, που έχει προκύψει από τις παραστάσεις μου και σαν ύφος συμβαδίζει σε ένα βαθμό με την POP ART», σημειώνει σχετικά.
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ “ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ”
Πώς όμως γεννήθηκαν οι “Γαλάζιες Κυρίες” που μοιάζουν να ξεπήδησαν από τις τοιχογραφίες της Κνωσού για να ζήσουν το “σήμερα”; «Όλα ξεκίνησαν από την υπέροχη τοιχογραφία της Κνωσού την οποία από την πρώτη στιγμή που την είδα, την ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα γιατί αντανακλούσε τη χαρά της ζωής στην Εποχή του Χαλκού. Οι “Γαλάζιες Κυρίες” απολάμβαναν την καθημερινότητά τους ντυμένες και στολισμένες με γούστο, επιμέλεια, κομψότητα και πολυτέλεια στα ανάκτορα της Κνωσού. Η αύρα της θάλασσας τους χάϊδευε τα πρόσωπα και τα μαλλιά και η αίσθηση της αφθονίας, της καλοπέρασης και της ανεμελιάς ήταν αποτυπωμένη στην έκφραση, στο χαμόγελο και στην ενδυμασία τους. Έχοντας εισπράξει όλη αυτή τη θετική ενέργεια του συναισθήματος και ωθούμενος από την έμπνευση του καλλιτέχνη ήθελα να κάνω κάτι με αυτές», τονίζει ο Κώστας Σπανάκης και προσθέτει ότι το τελικό ερέθισμα για να πάρουν σχήμα και μορφή οι “Κυρίες” της Κνωσού στο σήμερα, το πήρε όταν παρακολούθησε τη βιογραφική ταινία του Yves Saint Laurent και τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας αποτύπωσε τον “Νεοπλαστικισμό” του Piet Mondrian σε μια συλλογή φορεμάτων cocktail, δίνοντας άλλον αέρα στις παριζιάνες πελάτισσές του.
«Τότε θυμήθηκα ότι ο αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς που έφερε στο φως την Κνωσό είχε ονομάσει “Παριζιάνα” τη γυναικεία μορφή που ανακάλυψε στα ερείπια επειδή ήταν στολισμένη και βαμμένη στην εντέλεια. Έτσι, ξαφνικά όλα βρήκαν τη θέση τους μέσα στο μυαλό μου και αποφάσισα να φέρω τις “Γαλάζιες Κυρίες” στη σύγχρονη εποχή για να ζήσουν τις δικές μου αγαπημένες εποχές που είναι πρωτίστως η δεκαετία του 1960 και δευτερευόντως το σήμερα», αναφέρει ο Κώστας Σπανάκης.
ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ
Κάπως έτσι οι “Γαλάζιες Κυρίες” άρχισαν να μεταμορφώνονται από κομψές κρητικοπούλες της αρχαιότητας σε σύγχρονες δυναμικές γυναίκες. Γυναίκες που «ταξιδεύουν σε όλη την υφήλιο, κυκλοφορούν στα Χανιά και το Ηράκλειο, εργάζονται ως δακτυλογράφοι, αεροσυνοδοί ή και σωφερίνες και απολαμβάνουν τη ζωή στην Κυδωνία και την Κνωσό, ψωνίζοντας στα Εμπορικά Κέντρα και πίνοντας κρασί στο AQUARIUM».
«Άλλοτε πάλι τις συναντάμε να ξεκουράζονται αγναντεύοντας το πέλαγος ή να παίζουν μουσική και να τραγουδούν για να εκφράσουν τον καημό τους. “Κυρίες” που ζουν στο όριο ερωτοτροπώντας με τις μυθικές μορφές της Μινωϊκής εποχής, όπως ο Πρίγκηπας των Κρίνων και ο Μινώταυρος αλλά -γιατί όχι- και με χάρτινους ήρωες όπως ο Popeye! Άλλωστε στην Τέχνη όλα επιτρέπονται! Οι “Γαλάζιες Κυρίες” λοιπόν, είναι σήμερα εδώ και είμαι βέβαιος ότι ζουν το παραμύθι που φαντάστηκα και δημιούργησα γι’ αυτές», σημειώνει καταλήγοντας ο Χανιώτης ζωγράφος.
Η έκθεση
Η έκθεση του Κώστα Σπανάκη με τίτλο “Γαλάζιες Κυρίες” εγκαινιάζεται αύριο, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:30, στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά. Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Πλατανιά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, μέλος Ε.ΔΙ.Π. της Σχολής ΑΡ.ΜΗΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η είσοδος στο Πολύκεντρο Βουκολιών θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Διάρκεια έκθεσης : 6/11/2022 – 25/11/2022 Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00π.μ. – 13:00, Σάββατο: 17:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00π.μ. – 19:00