» Αντιδράσεις Πολιτιστικών Συλλόγων για την επιβολή τέλους 500 ευρώ από τον ∆ήµο Χανίων
Αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική του ∆ήµου Χανίων που ζητά το ποσόν των 500 ευρώ για την πραγµατοποίηση εκδήλωσης από πολιτιστικούς συλλόγους στην αυλή σχολείου ή αθλητικού χώρου.
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάµου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) και σαν µέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, «µετά το ∆.Σ. την Παρασκευή 5/7/2024 και µε την κατά πλειοψηφία απόφασή της, επιθυµεί να εκφράσει την έντονη διαµαρτυρία της για την επιβολή πάγιου τέλους 500 ευρώ για κάθε εκδήλωση σε σχολικές αυλές και αθλητικούς χώρους από το ∆ήµο Χανίων, χωρίς προηγούµενη συζήτηση, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, και δικαιολογηµένα. Η πολιτική αυτή πλήττει βαριά την πολιτιστική κληρονοµιά, τον εθελοντισµό και τη συνολική τοπική ανάπτυξη».
Η Ενωση παραθέτει «µερικά επιχειρήµατα ενάντια σε αυτή την απόφαση:
• Προστασία και Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς:
1. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι οι θεµατοφύλακες της τοπικής πολιτιστικής κληρονοµιάς. Η επιβολή τέλους αποτελεί άµεση απειλή για την επιβίωση των εκδηλώσεων που αναδεικνύουν και διατηρούν τις παραδόσεις µας.
2. Χωρίς τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους συλλόγους, τα τοπικά έθιµα και οι παραδόσεις κινδυνεύουν να σβήσουν. Η επιβολή τέλους αποθαρρύνει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, οδηγώντας σε πολιτιστική αποξήρανση.
3. Εκπαιδευτική Αξία: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν είναι µόνο ψυχαγωγία αλλά και εκπαίδευση.
• Ενίσχυση και Στήριξη του Εθελοντισµού:
1. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι βασίζονται στον εθελοντισµό. Η επιβολή τέλους αποδυναµώνει το κίνητρο των εθελοντών, µειώνοντας τη δυνατότητα των συλλόγων να προσφέρουν στην κοινότητα.
2. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από εθελοντές ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αίσθηση του ανήκειν. Το τέλος λειτουργεί αποτρεπτικά, υπονοµεύοντας την κοινωφελή προσφορά και την ενεργό συµµετοχή των πολιτών.
3. ∆ηµιουργία ∆εσµών: Ο εθελοντισµός στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ενισχύει τους δεσµούς µεταξύ των κατοίκων. Η οικονοµική επιβάρυνση διασπά αυτές τις προσπάθειες, αποθαρρύνοντας την κοινή δράση και συνεργασία.
• Σηµαντικότητα των Πολιτιστικών Συλλόγων στη Τοπική Ανάπτυξη:
1. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις προσελκύουν επισκέπτες, τονώνοντας την τοπική οικονοµία. Η επιβολή τέλους µειώνει τον αριθµό των εκδηλώσεων, πλήττοντας την τοπική αγορά και τις µικρές επιχειρήσεις.
2. Ανάπτυξη Κοινωνικού Κεφαλαίου: Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι συµβάλλουν στην κοινωνική ανάπτυξη, ενισχύοντας το κοινωνικό κεφάλαιο µέσω της συµµετοχής και της συνεργασίας. Η επιβολή τέλους περιορίζει αυτές τις ευκαιρίες, υποβαθµίζοντας την ποιότητα ζωής της κοινότητας.
3. ∆ηµιουργία Θέσεων Εργασίας: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δηµιουργούν προσωρινές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες απασχόλησης για πολλούς ντόπιους. Το τέλος των 500 ευρώ µειώνει τις εκδηλώσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική απασχόληση.
• Συνεργασία µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
1. Συνεργατική Σχέση: Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι πρέπει να συνεργάζονται για το κοινό καλό. Η επιβολή τέλους δηµιουργεί αντιπαλότητα και διχασµό, αντί να ενισχύει τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
2. Κοινές Πρωτοβουλίες: Αντί να επιβάλλεται τέλος, ο ∆ήµος θα µπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων µέσω χορηγιών, επιχορηγήσεων και άλλων µορφών ενίσχυσης.
3. ∆ηµιουργία ∆ικτύων: Η τοπική αυτοδιοίκηση µπορεί να βοηθήσει στη δηµιουργία δικτύων και συνεργασιών µεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων τοπικών φορέων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η επιβολή πάγιου τέλους 500 ευρώ για κάθε εκδήλωση σε σχολικές αυλές και αθλητικούς χώρους είναι µια πολιτική που πρέπει να αναθεωρηθεί άµεσα», καταλήγει, µεταξύ άλλων, η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραµµατέας της ΕΠΟΦΕΚ, Στέλιος Κουνελάκης και Ανδρέας Κουλετάκης.