Σε “Κουκούλι” μετονόμασε το σπίτι του Καζαντζάκη στην Αντίμπ της Γαλλίας, ο σημερινός ιδιοκτήτης ο οποίος πληροφόρησε τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) ότι αναμόρφωσε το σπίτι, κρέμασε στους τοίχους φωτογραφίες του ζεύγους Καζαντζάκη και το νοίκιασε.
Του έδωσε το όνομα «Κουκούλι», όπως δηλαδή το αποκαλούσε ο ίδιος ο Καζαντζάκης.
Μάλιστα, η ΔΕΦΝΚ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι πρότεινε στον ιδιοκτήτη να εντοιχίσει στην πρόσοψη αναμνηστική πλάκα για την παραμονή του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη από το 1948 έως το 1957. «Δέχτηκε την πρότασή μας. Προγραμματίζουμε σχετική εκδήλωση εκεί τον Ιούλιο 2018» αναφέρεται.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΠ
Το σπίτι της Αντίμπ ο Καζαντζάκης με την σύζυγο του Ελένη το έχτισαν και μετακόμισαν εκεί τον Ιούνιο του 1954.
Είναι ένα μικρό σπίτι δύο δωματίων στην οδό Bas Castelet 8, για το οποίο ο Καζαντζάκης στις 8.1.1954 γράφει στον σουηδό μεταφραστή του Μπέργκε Κνες: «Πολύ αγαπητέ φίλε, Η γυναίκα μου Σας χαιρετάει πολύ κι είναι ολημέρα απασχολημένη με το καινούριο σπιτάκι· οι μαστόροι δουλεύουν, το γραφείο μου ετοιμάζεται, ελπίζουμε τον Απρίλη να μπούμε μέσα· κρίμα να μην είστε μαζί μας να εορτάσουμε! Κάποτε, θωρώντας το νέο σπιτάκι να χτίζεται συλλογιέμαι τα λόγια ενούς μουσουλμάνου ασκητή του 10ου αιώνα: “Γιατί δε χτίζεις και συ σπίτι;” τον ρώτησαν. “Γιατί”, αποκρίθηκε, “ένας μάντης μου είπε πως δε θα ζήσω παρά εφτακόσια χρόνια· αξίζει λοιπόν τον κόπο για ένα τόσο μικρό διάστημα, να χτίσω σπίτι;”. Κι εμένα μου είπε ένας μάντης πως θα ζήσω 83 χρόνια κι όμως έχω την αφέλεια και την αναίδεια να χτίζω σπίτι!».
Σε άλλη του επιστολή στον Κνες, την οποία παραδίδει όπως και την προηγούμενη η Ελένη Καζαντζάκη στον τόμο «Νίκος Καζαντζάκης, ο Ασυμβίβαστος» (εκδ. Καζαντζάκη, 3η εκδ. 1998), ο Καζαντζάκης σημειώνει: «Το σπιτάκι προχωράει· πολύ μικρό μα χαριτωμένο· το ονομάσαμε “Κουκούλι”. Cocon de ver à soie. Μπαίνεις σκουλήκι και βγαίνεις ψυχή (πεταλούδα)». Από τη στιγμή που μετακομίζουν, το Κουκούλι επανέρχεται στις επιστολές του ως τόπος αποστολής.
Στην Αντίμπ και στο Κουκούλι ο Καζαντζάκης έγραψε το σημαντικότερο έργο της ώριμης περιόδου του. Εκεί έγραψε την «Αναφορά στον Γκρέκο», εκεί μετέφρασε και την «Οδύσσεια». Εκεί ζούσε όταν ο «Ζορμπάς» βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξένο βιβλίο στη Γαλλία, εκεί βρισκόταν όταν εφτασαν τα νέα ότι του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Εκεί τον επισκέφθηκε το 1955 ο Ζιλ Ντασέν, μόνος στην αρχή, μετά μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη, για να του διαβάσει το σενάριο για το «Χριστός ξανασταυρώνεται».
Ο Καζαντζάκης πέθανε σε ηλικία 74 ετών το 1957. Ήταν η τελευταία κατοικία του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη.
Το 2014, η είδηση της μετα – πώλησης του σπιτιού του Νίκου Καζαντζάκη στην Αντίμπ ( το 1963 είχε πωληθεί από την σύζυγο του Ελένη στην αργεντίνα ζωγράφο Maria de las Nevas de Zemborain, σύμφωνα με το Βήμα) είχε θέσει έθεσε σε κίνηση αρκετούς φορείς οι οποίοι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα ή να κινητοποιήσουν ιδιώτες χορηγούς προκειμένου να αγοραστεί το σπίτι του κρητικού συγγραφέα και να αξιοποιηθεί ως κέντρο δράσεων σχετικών με το έργο του. Ωστόσο όπως φαίνεται δεν τα κατάφεραν…