Ξεκίνησαν ήδη τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» στη Νέα Δημοκρατία, μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του θέματος της ηγεσίας από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με το “Ποντίκι“, τα γαλάζια στελέχη που βίωσαν την απογοήτευση από την άνετη και μεγάλη διαφορά επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, έχουν χωριστεί σε διάφορα στρατόπεδα και ετοιμάζουν τις κινήσεις τους.
Τα… «μαχαιρώματα»
Ο Ευάγγελος Αντώναρος, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, μιλώντας σε ραδιοσταθμό επιτέθηκε στους γνωστούς του «εχθρούς» του, Α.Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη αποκαλώντας τους «μουσαφίρηδες» στην παράταξη.
Ο Άδωνις λίγο αργότερα σήκωσε το γάντι και απάντησε: «Τι είναι ακριβώς ο κ. Αντώναρος στην ΝΔ; Ποια είναι η θέση που κατέχει στην ΝΔ; Είναι η γνώμη ενός πολίτη και ψηφοφόρου της ΝΔ, σεβαστή μέχρι εκεί. Ο κ. Αντώναρος είχε κατέβει για βουλευτής το ’12, μαζί κατεβήκαμε, εγώ βγήκα έκτος αυτός δεν βγήκε άρα ποιος εκφράζει τους νεοδημοκράτες αυτός που βγήκε ή αυτός που δεν βγήκε;»
Μειμαράκης: Κλίνω να μην είμαι υποψήφιος
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι από σήμερα, με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας απάντησε ότι, το πιθανότερο είναι να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς, εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.
“Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος”, δήλωσε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.
Οι υποψήφιοι
Σταθερός στην πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας σε ραδιοσταθμό.
“Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα […] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Τατούλης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά του. Ερωτηθείς σε εκπομπή του Mega αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα».
Μέσα στους υποψήφιους θα πρέπει να θεωρούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Νίκος Δένδιας, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους.
H διαδικασία εκλογής
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, μέχρι το τέλος της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος, στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.
Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.