«Αγκομαχώντας» προχωράει το πρόγραμμα “πόρτα-πόρτα” σε γειτονιές της παλιάς πόλης έξι χρόνια μετά την έναρξη του. Πέρα από τους κεντρικούς δρόμους (Μουσούρων, Χάληδων, παραλιακό μέτωπο λιμανιού, Δασκαλογιάννη κα.) όπου η αποκομιδή γίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα, στα στενά της παλιάς πόλης διαπιστώνονται ειδικά τις βραδυνές ώρες σωροί απορριμμάτων, ενώ οι νέοι κάτοικοι και τα νέα καταστήματα που λειτουργούν δεν έχουν πάρει τους ειδικούς κάδους που έδωσε η ΔΕΔΙΣΑ στην έναρξη του προγράμματος.
H ΔΕΔΙΣΑ από τη μεριά της μιλάει για προβλήματα που έχει εντοπίσει και κάνει προσπάθειες να τα επιλύσει μέσα στη χρονιά.
«Η αποκομιδή γίνεται κανονικά 12 το βράδυ, 6 το πρωί, 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα. Υποτίθεται ότι γίνεται 4 φορές το 24ωρο γιατί από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη αλλά και πολλές φορές και το χειμώνα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί δεν γίνεται γιατί το μικρό φορτηγάκι δεν μπορεί να περάσει από τη Χατζ. Νταλιάνη λόγω των τραπεζοκαθισμάτων» μας λέει κάτοικος της οδού Γαβαλάδων (κάθετη στη Χατζ. Νταλιάνη). Τον συναντάμε στο πίσω μέρος του ναού του Αγ. Ελευθερίου στις 11 το βράδυ. Τα καλαθάκια που χρησιμοποιούνται για τα μικρά απορρίμματα (χαρτάκια,κουτάκια κα.) είναι γεμάτα οικιακά απορρίμματα, ενώ γύρω από αυτά βλέπεις μόνο σακούλες και κούτες. «Αυτή η κατάσταση είναι κάθε βράδυ» μας λέει. «Ο κόσμος δεν έχει τους μικρούς κάδους που έδωσε η ΔΕΔΙΣΑ για να κρατάει τα απορρίμματα σπίτι του και να βγάζει όταν περνάει η αποκομιδή;» ρωτάμε το συνομιλητή μας. «Οι κάδοι δόθηκαν το 2011-2012. Έκτοτε δεν ξέρω αν δόθηκαν άλλοι, ήλθαν όμως νέοι κάτοικοι, έγιναν πολλά μικρά ξενοδοχεία πολυτελείας. Όλοι αυτοί δεν πήραν κάδους! Τι να τα κάνουν τα σκουπίδια τους, τα βγάζουν στο δρόμο!» είναι η απάντηση.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στην οδό Σήφακα. Ο Νίκος Ζωγραφάκης που διατηρεί κατάστημα και μένει και στην οδό Σήφακα μας σημειώνει πως πριν από 6 χρόνια « σχεδόν όλοι, το 90% περίπου των κατοίκων πήρε τον πράσινο, τον μπλε και τον κίτρινο κάδο από τη ΔΕΔΙΣΑ για να κάνει τη διαλογή στο σπίτι του. Αυτούς τους κάδους στη γειτονιά μου έχω να τους δω 3-4 χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να το βεβαιώσουν και τα παιδιά που δουλεύουν στο «πόρτα-πόρτα». Τι γίνεται ; Ο κόσμος αφήνει σακούλες σούπερ μάρκετ όπου είναι καλαθάκια για τα απορρίμματα που πετάνε οι περιπατητές. Εκεί οι σακούλες σκίζονται, αφού κάνουν πάρτι οι γάτες, έρχονται τα παιδιά του “πόρτα-πόρτα” παίρνουν τις σακούλες αλλά ότι έχει μείνει κάτω παραμένει κάτω, στα πεζοδρόμια και στο δρόμο μέχρις ότου μαζευτούν από τον εργολάβο της σάρωσης, όποτε μαζευτούν. Αποτέλεσμα να προκαλείται κάθε λίγο μια εστία μόλυνσης γύρω από τα καλαθάκια. Ειδικά το καλοκαίρι υπάρχουν μαγαζιά που δεν θέλουν να βγάζουν τα σκουπίδια τους στο δρόμο και στα πεζοδρόμια. Έχουν επικοινωνήσει με τη ΔΕΔΙΣΑ για να πάρουν κάδους αλλά ακόμα περιμένουν» λέει, συμπληρώνοντας πως την ίδια στιγμή «η χρέωση μας για το “πόρτα-πόρτα” είναι επιπέδου…Κολωνακίου, από τις πιο ακριβές στην Ελλάδα».
«Εγώ έχω τον μπλε και τον πράσινο και ξέρω ότι στον πρώτο θα βάλω την ανακύκλωση και στο δεύτερο τα υπόλοιπα σκουπίδια. Τα παιδιά της ΔΕΔΙΣΑ έρχονται τακτικότατα και παίρνουν τις τσάντες μέσα από τους κάδους. Τι δεν πάει καλά; Εγώ θα έλεγα ότι είναι και θέμα νοικοκυροσύνης του καθενός. Να το έχει δηλαδή ο καθένας και να συμμετέχει»λέει η κ. Μπιτσάκη που διαμένει σε κάθετο της Δασκαλογιάννης.
Ένας επαγγελματίας της εστίασης μας δείχνει τους κάδους που έχει στο κατάστημα του. «Ο πράσινος είναι πολύ μικρός για τον όγκο των απορριμμάτων που βγάζουμε. Έχουμε ζητήσει ένα μεγαλύτερο ή να μας δώσουν μερικούς παραπάνω αλλά δεν πήραμε ποτέ» σημειώνει, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και άλλο κατάστημα εστίασης στην οδό Δασκαλογιάννη αυτή τη φορά που επίσης βγάζει τις σακούλες με τα κοινά σκουπίδια στο πεζοδρόμιο.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΔΙΣΑ
«Στο τέλος της τουριστικής περιόδου συλλέγουμε όλα τα παράπονα, όλα τα προβλήματα που διαπιστώνουμε και μέχρι το Δεκέμβρη προσπαθούμε να τα λύσουμε ώστε να μην τα έχουμε στη “φουλ σεζόν”. Τότε ετοιμάζουμε και το πρόγραμμα για όλη την επόμενη χρονιά» μας λένε οι κ. Β. Μπυράκης και Θ. Γιαννακόπουλος υπεύθυνοι για το πρόγραμμα “Πόρτα-πόρτα”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΔΙΣΑ από 491.590 τόνους απορριμμάτων τον Ιούλιο του 2016, τον ίδιο μήνα το 2017 συλλέχθηκαν 636.930 από το “πόρτα-πόρτα”. Αυξημένος είναι ο όγκος των απορριμμάτων όλους τους μήνες από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ μιλούν για τεράστια αύξηση του όγκου που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.
Τους ρωτάμε για το αν θα δοθούν νέοι κάδοι και αν θα υπάρξει ενημέρωση ξανά, αφού και νέοι κάτοικοι και νέες δραστηριότητες (εστίασης, ξενοδοχεία) έχουν προστεθεί στην παλιά πόλη. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάδους αλλά έχουμε ξεκινήσει μια παραγγελία για να πάρουμε και αν χρειαστεί θα παραγγείλουμε και άλλους» σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, ενώ ο κ. Μπυράκης σημειώνει πως θα γίνει μια πρόταση ώστε σε περιοχές που μέσα στην τουριστική σεζόν δεν μπορεί να πάει το φορτηγάκι της ΔΕΔΙΣΑ να πηγαίνει υπάλληλος με καρότσι, να μαζεύει τις σακούλες και να τις πηγαίνει στο σημείο όπου μπορεί να προσεγγίσει το φορτηγάκι. «Είναι κάτι που σκεφτόμαστε σοβαρά, το εξετάζουμε για του χρόνου. Θα δώσει λύση στα στενάκια και στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού αλλά είναι πιθανό να αυξήσει και το κόστος» αναφέρει ο κ. Μπυράκης.
Μια από τις πιο δύσκολες περιοχές είναι το τμήμα από τη Σήφακα μέχρι της Χατζ. Νταλιάνη. «Το φορτηγάκι δεν μπορεί να μπει από τη Νταλιάνη μετά τις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 2-3 τα ξημερώματα . Εκεί θα πρέπει οι πολίτες να κρατάνε τα σκουπίδια σπίτια τους και να τα βγάζουν το πρωί. Το ξέρουν οι πολίτες ότι δεν μπορούν να μαζευτούν το διάστημα αυτό τα σκουπίδια. Με καλή συνεργασία και με το να αναλάβει ένας υπάλληλος με καρότσι να προσεγγίζει αυτά τα στενά το πρόβλημα θα λυθεί» λέει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα “Πόρτα-πόρτα” ξεκίνησε από τη ΔΕΔΙΣΑ το φθινόπωρο του 2011 αρχικά σε ένα τμήμα της παλιάς πόλης, στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν το μήκος της, στο παραλιακό τμήμα της Ν. Χώρας αλλά και σε ένα τμήμα της νέας πόλης.