«Είμαστε εδώ. Τα 100 χρόνια ηρωικής, μαχητικής, πρωτοπόρας δράσης του κόμματός μας είναι εδώ. Όλη η 50χρονη ιστορία της ΚΝΕ είναι εδώ. Είμαστε περήφανοι και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Ένας δρόμος υπάρχει: μόνο μπροστά, μόνο προς την νίκη.Εγκαινιάζουμε τον νέο αιώνα στην Ιστορία του τιμημένου Κάπα Κάπα Έψιλον, βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Οπλισμένοι από την πείρα και τα συμπεράσματα του χτες. Για να κερδίσουμε τη μάχη για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων. Είμαστε η σπορά που άφησαν οι ζευγάδες. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα της επαναστατικής δράσης του 20ου αιώνα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στο Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στο Πάρκο Τρίτση.
«Συνεχίζουμε. Κάτω από τις σημαίες του μαρξισμού-λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού… Πιο έμπειροι, πιο εξοπλισμένοι, πιο έτοιμοι. Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος.Και θα τον διαβούμε μέχρι τέλους» ανέφερε στη συνέχεια.
Είπε ότι το Φεστιβάλ είναι ξεχωριστή, λαμπρή σελίδα της Ιστορίας της ΚΝΕ, το οποίο, μεταξύ άλλων, «κυρίως φέρνει τη νεολαία σε επαφή με την ανατρεπτική πολιτική και καινοτόμα ιδεολογία του ΚΚΕ».
Τόνισε ότι για να φωτίσουμε το μόνο ρεαλιστικό ελπιδοφόρο δρόμο για τη νεολαία, εκείνον της σύγκρουσης και της ανατροπής, «πρέπει να βγάλουμε από τη μέση ένα – ένα τα εμπόδια που βάζει στη συνείδηση της νεολαίας το κυρίαρχο σύστημα, με όλα τα επιτελεία του. Να αχρηστεύσουμε ένα από τα πιο ύπουλα αστικά επιχειρήματα ότι «ο καπιταλισμός στην Ελλάδα δεν δουλεύει καλά», χρειάζεται κάποιες διορθώσεις, κάποιες μεταρρυθμίσεις τις λένε οι αστοί για να ξεγελάνε τους εργάτες, για να γίνει η Ελλάδα δήθεν μία “κανονική” χώρα με έναν “κανονικό” καπιταλισμό».
«Θέλουν να κρύψουν ότι αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, παντού σε όλες τις χώρες, γεννάει τα ίδια αποτελέσματα. Φτώχεια, ανεργία, κρίσεις, πολέμους για τους πολλούς και αμύθητα κέρδη και ευημερία για μία χούφτα παράσιτα. Και η Ελλάδα της φτώχειας και της αδικίας δεν είναι ιδιαιτερότητα, αλλά μικρογραφία του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου» τόνισε.
Παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των νέων των εργατικών-λαϊκών οικογενειών σε μια σειρά χωρών, αρχής γενομένης από τη «μητρόπολη του καπιταλισμού -τις αγαπημένες του κ. Τσίπρα- ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι ο καπιταλισμός “δουλεύει ρολόϊ”», όπως είπε, επισήμανε ότι «η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια, είναι μια κανονική κατάσταση στον καπιταλισμό».
«Σε όλες αυτές τις “κανονικές” χώρες από τη μια μεριά είναι οι εκμεταλλευτές και από την άλλη οι εκμεταλλευόμενοι» πρόσθεσε.