Αποκλίσεις σε σύγκριση με τα χρήματα που λάμβαναν περασμένες χρονιές διαπίστωσαν και οι παραγωγοί των Χανίων που αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν να λαμβάνουν την ενιαία ενίσχυση ελαιολάδου.
Αρκετοί παραγωγοί είδαν να τους πιστώνονται στους λογαριασμούς λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ όσοι βρίσκονται στα όρια του να λάβουν επιδότηση (250 ευρώ) θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη “Γαία Επιχειρείν” που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις στο Νομό Χανίων φέτος υπάρχει αυξημένη παρακράτηση του εθνικού αποθέματος καθώς παλιότερα η παρακράτηση αυτή ήταν 2%, ενώ από φέτος πήγε στο 4,5%, επίσης είναι μειωμένοι και οι κοινοτικοί πόροι που δίνονται για επιδοτήσεις στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, ενώ υπάρχουν και πολλές εξατομικευμένες περιπτώσεις που αφορούν τον κάθε αγρότη χωριστά.
Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο, αγροτικά δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ, οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της επιδότησης.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας τα εξής: «Μετά την πληρωμή προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, επειδή παρατηρήθηκε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, σύγχυση, όσον αφορά στην αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2017, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων. Με βάση το “μοντέλο” υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται. Η παραπάνω “σύγκλιση” πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους. Σχετικά με τις αξίες των Δικαιωμάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν(ΕΕ)1307/2013, η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, αναπροσαρμόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό: 1. 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6, 2. 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και 3. 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017 κατά την υποβολή των Αιτήσεων, εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όμως στην πορεία μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχομένων παραγωγών, αυξήθηκε έως 4,5% μετά από την έκδοση της 1630/64709/2017 ΥΑ. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί για τη χορήγηση του ΕΑ, το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρατηρούνται ατομικές αποκλίσεις στις πληρωμές των δικαιούχων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση της αξίας των δικαιωμάτων. Τέλος τονίζουμε, ότι το καταβληθέν ποσό 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2017, αντιστοιχεί στο 99,6 % της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση την Αίτηση, ποσοστό το οποίο αντικατοπτρίζει και την υψηλή ποιότητα της πληρωμής».