Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Κούρεμα” ή πακέτο στήριξης;

ΑΘΗΝΑ » Νέο “φρένο” στη συζήτηση για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους έβαλε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο περιοδικό “Focus”, προειδοποιώντας -με το βλέμμα και στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου- ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα» αναφέρει η Μέρκελ, προσπαθώντας να θέσει τέλος στη σχετική συζήτηση που συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία θεωρείται ότι πλήττει προεκλογικά τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της οποίας ηγείται.
Η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθεση σε νέο κούρεμα και προειδοποιεί ότι «πιθανώς θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων όσο αφορά την αβεβαιότητα των επενδυτών με αποτέλεσμα να μηδενίζονταν και πάλι η ετοιμότητα για επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών στην Ευρωζώνη».
Μιλώντας στο “Focus”, η καγκελάριος της Γερμανίας απέφευγε να εμπλακεί στη συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα στήριξη.
Επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το 2014.
«Τότε θα εξετάσουμε τόσο την πορεία του χρέους, όσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μέχρι τότε θα πρέπει η χώρα να κάνει ακόμη πολλά και θα πρέπει με συνέπεια να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει η “Deutsche Welle”.
Την όλη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα άνοιξε δημοσίως την περασμένη Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ταυτόχρονη απόρριψη νέου κουρέματος του χρέους.
«Τουλάχιστον ο Σόιμπλε έχει το θάρρος να πει την αλήθεια», τονίζει σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στο “Spiegel” ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στον γερμανικό λαό.

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
«Αναπόφευκτη» θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, Γιόργκ Ρόχολ, μιλώντας στη “Realnews”.
«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, κατά την άποψή μου», σημειώνει και τονίζει ότι «το τρέχον επίπεδο του χρέους είναι πολύ υψηλό και θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα με το πρωτογενές πλεόνασμά της, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό της, χωρίς τις πληρωμές τόκων. Ομως ακόμη και με ένα – ένα σημαντικό κούρεμα, για παράδειγμα, του μισού της χρέους, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μια αναδιάρθρωση».
Στην ερώτηση αν η συνταγή λιτότητας είναι σωστή για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, απαντά ότι «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικά μέτρα λιτότητας», πιστεύει, όμως, ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ και αυτές θα πρέπει «να περιλαμβάνουν τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορούν και οι πιο ισχυροί να συμβάλουν περισσότερον στην εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών».
Τέλος, θεωρεί ότι ο στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ., «είναι σίγουρα μη ρεαλιστικός τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Ο ΦΡΑΝΚ ΣΕΦΛΕΡ
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Saarbrücker Zeitung”, ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων, εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων».
«Τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν με νύχια και με δόντια ποσά από διάφορα ταμεία για να αποτρέψουν κούρεμα. Τα χρήματα που λείπουν είναι πολύ περισσότερα από τα 11 δισ. που έχει υπολογίσει το Δ.Ν.Τ. Αντί να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις, πήρε μόνο 2 δισ. Οι τόκοι από την επιμήκυνση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου ξεπερνούν τα 40 δισ.».
Ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις».

Ο ΑΣΜΟΥΣΕΝ
Πρόωρη θεωρεί κάθε συζήτηση για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός τραπεζίτης, μέλος της Ε.Κ.Τ., Γεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στο “ΒΗΜΑ” και εκτιμά ότι «οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για μια μείωση του χρέους δεν βοηθούν». Κατά την άποψή του, η ανακοίνωση του Eurogrpoup της 27ης Νοεμβρίου 2012 απαντά τόσο στο θέμα της μείωσης χρέους, όσο και στα περι τρίτου πακέτου βοήθειας.
Ο κ. Ασμουσεν θεωρεί σημαντικό το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015 – 2016. «Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι και να συζητήσουμε πως θα καλυφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», λέει ο Γερμανός τραπεζίτης και τονίζει: «Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά, όπως προανέφερα, δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση “πολιτική οδύνη” ως σήμερα».

Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και τονίζει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κι αυτά θα γίνουν».
Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδες να δανειστεί από τις αγορές, ο κ. Κ. Στουρνάρας απαντά ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο Α.Ε.Π. για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».
«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

«ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ»
To χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού, τονίζει στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων.
Βασικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει επίσης τα ακόλουθα:
«Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013).
Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:
• έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και
• γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για νέο δανεισμό της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης με δήλωσή του, επιτίθεται στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο και νέα μέτρα.
Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι άφωνοι και αποσβολωμένοι, τόσο ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Στουρνάρας, παρακολουθούν το χρέος να εκτινάσσεται αναμένοντας το νέο μνημόνιο, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, θα έχει γραφτεί από τους πιστωτές στο Βερολίνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα