Ο Τούρκος “ηγεμών” στέργει την ανατροπή των συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής και παίζει το παιχνίδι του καθυστερώντας τις εξελίξεις, να διαγνώσει τους δυσαρεστημένους εναντίον του, να τους πάρει με το μέρος του, για να μη δημιουργήσει αντιτουρκική συμμαχία.
Επεδίωκε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο και με αραβικές χώρες, για να μη δοκιμάσει την εχθρότητα της Ε.Ε., ιδιαίτερα της Γαλλίας του Μακρόν. Σημειωτέον ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου δεν είχαν ειδυλλιακή εικόνα εδώ και 200 χρόνια λόγω του ισλαμισμού και της νεοοθωμανικής ρητορικής, που τώρα στοχεύει στην εσωτερική κατανάλωση λόγω των επικείμενων εκλογών του 2013.
Μετά τις προηγηθείσες συζητήσεις Άγκυρας- Καΐρου, περί εξομάλυνσης των σχέσεών τους, όπου εκ μέρους των Τούρκων επήλθε αποδοχή, όσον αφορά στη μείωση της παρουσίας των στη Λιβύη, τη μη εμπλοκή τους στο Σουδάν και τη μη στήριξη της μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αποφασίστηκε έτσι από τα δύο κράτη η συνέχιση των προσπαθειών τους για την εδραίωση της ασφάλειας στη Λιβύη.
Όμως οι τουρκοαιγυπτιακές συζητήσεις διεκόπησαν, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, διότι η Τουρκία «παραβιάζει τη συμφωνία του παρελθόντος… Δεν απομάκρυνε τα στρατεύματά της από τη Λιβύη…». Πρόκειται για τη Συνθήκη του “Σκιράτ” που «εδραιώνεται η νομική υπόσταση της πολιτειακής λειτουργίας της Λιβύης». Αναφέρθηκε ο Σούκρι και για τη Συρία, ότι διατηρείται τουρκική κατοχή στα συριακά εδάφη, όπως και σημαντική παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε αραβικές χώρες.
Η Αίγυπτος δείχνει την αντίθεσή της στη στάση της Τουρκίας αφενός έναντι της Ελλάδος για τη μεταξύ Καΐρου – Αθήνας οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. και αφετέρου επειδή η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για την έρευνα υδρογονανθράκων στη λιβυκή Α.Ο.Ζ.
Κάλεσε δε τη Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ να συναλλάσσονται μόνο με τη νόμιμη κυβέρνηση του Φατί Μπασανάγια στην ανατολική Λιβύη, που αναγνωρίζει η Αίγυπτος, εκπροσωπούμενη απ’ τον Χαλίφα Χαφτάρ και τη Βουλή των αντιπροσώπων. Η Τουρκία υποστηρίζει το δυτικό τμήμα της Λιβύης, όπου είναι εγκατεστημένη η κυβέρνηση “Εθνικής Ενότητος” του Ντμπεϊμπά.
Ο Τούρκος πρόεδρος προβάλλει επιδιώξεις απειλώντας τα ελληνικά συμφέροντα Ν/Δ της Κρήτης με το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με την ιδιαίτερη δε συμφωνία με τον Ντμπεϊμπά πάει να μας εγκλωβίσει και από τα νότια. Υπ’ όψιν ότι η οριοθετηθείσα μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου Α.Ο.Ζ. διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Κλιμακώνει την ένταση και θα συνεχίσει πιο επιθετικός, πράγμα που αποκλείει την ύπαρξη διαλόγου υπό καθεστώς αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων, που καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Έργο της ελληνικής διπλωματίας είναι τώρα να πείσει τους εταίρους και τη Διεθνή κοινή γνώμη, ότι με τον Ερντογάν ή και χωρίς αυτόν η Τουρκία έχει γίνει για τη Δύση κράτος “ταραξίας” και ως εκ τούτου πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους έναντι του νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού της.