Με έναν τεράστιο όγκο εργασιών, με κίνδυνο ακόμα και να προκύψουν λανθασμένα αποτελέσματα, θα επιβαρύνεται στο εξής και το νοσοκομείο Ρεθύμνου και κυρίως το βιοχημικό του τμήμα, όπου θα μεταφέρονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη τα δείγματα αίματος για τακτικές εξετάσεις, τα οποία θα λαμβάνονται από τα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου και Αγίας Φωτεινής.
Πρόκειται για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αν και ήδη η 7η ΥΠΕ έκανε τον διαγωνισμό με αντικείμενο τη μεταφορά δειγμάτων αίματος για τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού δικτύου Υγείας.
Η ΥΠΕ υποστηρίζει ότι δεν καταργούνται τα μικροβιολογικά εργαστήρια και πως στόχος είναι να μεταφέρονται στο «εργαστήριο αναφοράς» η πλειοψηφία των εξετάσεων ρουτίνας και όχι οι αναλύσεις για διάγνωση οξέων καταστάσεων. Παρ’ όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι πλέον το νοσοκομείο Ρεθύμνου – που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης του τοπικού ΠΕΔΥ, στο οποίο το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει ότι λειτουργεί μονάδα υγείας είναι το κτήριο αυτό καθαυτό – θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, χαρακτηριστική είναι η «κραυγή αγωνίας» του διευθυντή του Βιοχημικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργου Μακεδάκη. Ο κ. Μακεδάκης, με επιστολή του προς την Κρητική Επιθεώρηση, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη νέα κατάσταση, σημειώνοντας με έμφαση πως «το βιοχημικό τμήμα του νοσοκομείου δεν είναι προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο». Δηλώνει, δε, πως δεν θα γίνει δεκτή καμία αποστολή δειγμάτων, γιατί, όπως λέει ο κ. Μακεδάκης, «οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών και των κλινικών γιατρών που με προτεραιότητα εξυπηρετούμε μέσα στα όρια της αντοχής μας».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΚΕΔΑΚΗ
Αναλυτικά η επιστολή του διευθυντή του βιοχημικού τμήματος του ΓΝ Ρεθύμνου αναφέρει:
«Κάνοντας όλο και πιο πολλά με όλο και λιγότερα» έχει γίνει κανόνας στα δημόσια εργαστήρια τα τελευταία χρόνια. Από τα δημόσια εργαστήρια σήμερα ζητούνται μεγάλες απαιτήσεις με ελαττωμένους πόρους, απαιτώντας σύγχρονη προχωρημένη τεχνολογία υποστηριζόμενη με πληροφορική, επιτρέποντας περισσότερες εξετάσεις με όλο και λιγότερο προσωπικό.
Το προσωπικό αυτό έχει όλο και λιγότερη εκπαίδευση και εμπειρία (επικουρικό) μη επιστημονικό επειδή η στρατηγική στελέχωση έχει στόχο προσωπικό χαμηλού κόστους. Ο κίνδυνος είναι ότι η προηγμένη τεχνολογία και ο αυτοματισμός διευκολύνουν την παραγωγή όλο και περισσότερο λανθασμένων αποτελεσμάτων όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν ενδιαφέρει δυστυχώς κανένα. Το κόστος είναι τεράστιο. Η ζημιά στον ασθενή ανυπολόγιστη. Ο προβληματισμός των κλινικών γιατρών μεγάλος. Και όμως:
Η 7Η ΥΠΕ προκήρυξε διαγωνισμό για τη μεταφορά των δειγμάτων αίματος από όλα τα Κ.Υ. του νομού στο νοσοκομείο. Απίστευτο και όμως αληθινό! Kανείς δεν ενημερώθηκε ούτε ρωτήθηκε. Η Διοίκηση του νοσοκομείου δήλωσε άγνοια. Ούτε έγγραφο, ούτε τηλέφωνο, ούτε ιδίοις όμμασι. Ούτε τα εργαστήρια αποδέκτες.
Κάθε Δευτέρα λέει η διακήρυξη, ιδιωτική εταιρεία θα μεταφέρει στο νοσοκομείο μέχρι 320 δείγματα (Ανώγεια 120, Πέραμα 120, Σπήλι 80) και κάθε Τετάρτη θα συμπεριλαμβάνεται και η Αγ. Φωτεινή με μέχρι 80 δείγματα. Κάθε δείγμα έχει κατά μέσο όρο 10 έως 15 διαφορετικές εξετάσεις. Σύνολο 3200-4800 εξετάσεις. Δύο φορές την εβδομάδα! Απίστευτο! Πού; Πότε; Ποιος; Με τι; Ερωτήματα βασανιστικά. Θα αντέξουμε ή θα καταρρεύσουμε;
Κάποιοι βγήκαν να προπαγανδίσουν υπέρ για «εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να βλάπτεται η εξυπηρέτηση των πολιτών». Βλάπτεται η υγεία τους όμως! Δεν τον αφορά όμως η υπόθεση! Δεν πρόκειται για εξετάσεις του μικροβιολογικού τμήματος. Πρόκειται για όλες τις εξετάσεις του βιοχημικού τμήματος (77 διαφορετικές), το οποίο επωμίζεται το κύριο βάρος (90-95% του συνόλου) και ένα μικρότερο μέρος αφορά το Αιματολογικό εργαστήριο με τρεις εξετάσεις παραγόντων πήξεως. Η Γ. Αίματος θα γίνεται στα Κ.Υ.
Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου καμία. Εξ ου και η υπεράσπιση της εκπληκτικής και απίστευτης απόφασης από τον διευθυντή του μικροβιολογικού τμήματος! Όλα εκ του πονηρού με ψεύδη. Γνωρίζει καλά τη διακήρυξη της ΥΠΕ. Όμως. Δεν θα εξυπηρετείται το Κ.Υ. Αγ. Φωτεινής δύο φορές την εβδομάδα αλλά μία όπως και τώρα. Απλώς πήγαινε εκεί μια παρασκευάστρια κάθε Πέμπτη. Τώρα αντί Πέμπτης την Τετάρτη θα τα μεταφέρει μία εταιρεία. Με 450000 χιλιάδες ευρώ! Απίστευτο.
Το Βιοχημικό τμήμα του νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Δεν είναι προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο. Δεν έχει τέτοια δυνατότητα υποδομής εξοπλισμού και στελέχωσης. Προκειμένου να καταρρεύσει και για το συμφέρον του νοσοκομείου δεν θα δεχθούμε καμία αποστολή δειγμάτων και το δηλώνουμε δημόσια. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών και των κλινικών γιατρών που με προτεραιότητα εξυπηρετούμε μέσα στα όρια της αντοχής μας.
Στο Βιοχημικό τμήμα υπηρετούν δύο άτομα επιστημονικού προσωπικού (βιοχημικοί) και τέσσερα άτομα παραϊατρικού προσωπικού (δύο τεχνολόγοι, μία επικουρική που φεύγει οσονούπω και μία του πρώην ΙΚΑ που έκλεισε με απόσπαση) για την 24ωρη λειτουργία του. Για τις εφημερίες του μήνα εφημερεύουν οι βιοχημικοί 15 ημέρες έκαστος με εφημερία… ετοιμότητας, ούτε καν μεικτή, η δε πλήρης καταργήθηκε για λόγους… οικονομίας και αυτή. Για να καλυφθούν και να βγουν οι 24ωρες βάρδιες του παραϊατρικού προσωπικού του τμήματος συνεπικουρείται από το προσωπικό του μικροβιολογικού και αιματολογικού τμήματος.
Ο εξοπλισμός του τμήματος είναι προσαρμοσμένος στη δυναμικότητα κλινών του νοσοκομείου. Διαθέτει ένα βιοχημικό αναλυτή και ένα ανοσολογικό που είναι επιφορτισμένοι για την πρωινή κάλυψη όλων των τμημάτων κλινικών μονάδων ΜΕΘ και ΜΤΝ καθώς και των επειγόντων των ΤΕΠ και των εξωτερικών ιατρείων χωρίς ραντεβού.
Για την εφημερία διαθέτει έναν μικρότερο βιοχημικό αναλυτή για τα επείγοντα της εφημερίας. Τίποτα άλλο. Πότε θα γίνονται οι εξετάσεις των απεσταλμένων δειγμάτων με αμφίβολο και επικίνδυνο τρόπο; Στην εφημερία με εκβιασμό όπως τελευταία; Δεν θα ξανασυμβεί. Στο πρωινό ωράριο δεν υπάρχει τρόπος και χρόνος. Εις βάρος της εξυπηρέτησης των επειγόντων του νοσοκομείου; Αυτό θα δημιουργήσει λειτουργικά ενδονοσοκομειακά προβλήματα. Πού θα φυλάσσονται τα απεσταλμένα δείγματα; Ούτε ψυγείο δεν υπάρχει. Ποιες κλινικές πληροφορίες θα έχει το εργαστήριο για τον ασθενή του απεσταλμένου δείγματος και από ποιον γιατρό έχει σταλεί έτσι ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως για κάτι επείγον. Εξάλλου οι υποτιθέμενες απαντήσεις θα είναι ούτως ή άλλως ετεροχρονισμένες εις βάρος της άμεσης διάγνωσης. Ένα σάκχαρο π.χ. μια ουρία ή μια χοληστερίνη θα τη μαθαίνει ο γιατρός μετά από μέρες! Τέλεια υποβάθμιση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Η ειρωνεία είναι ότι τα επείγοντα, λέει ο εραστής της απόφασης διευθυντής του μικροβιολογικού, θα γίνονται στα εργαστήρια των Κ.Υ. τα οποία «δεν θα παύσουν να λειτουργούν. Μα τα επείγοντα και εξετάσεις της πολύπαθης πρωτοβάθμιας υγείας έκαναν μέχρι τώρα. Απλά δε θα κλείσουν γιατί θα κάνουν μόνο τις αιμοληψίες! Όπως έκανε το πρώην ΙΚΑ πριν κλείσει. Έκανε τις αιμοληψίες και τις έστελνε στο νοσοκομείο. Και μετά έκλεισε.
Αυξάνεται ο αριθμός των εξετάσεων, αυξάνεται η ταχύτητα, ελαττώνεται το προσωπικό, περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των εργαστηρίων κάθε χρόνο. Αυτό θα πει οικονομία. Το έτερο σκέλος της ορθότητας των εργαστηριακών αποτελεσμάτων δεν ενδιαφέρει κανένα. Κατά τον εραστή της απόφασης όμως θα είναι ασφαλέστερα. Πώς; Καμία εξήγηση. Ταχύτητα στην έκδοση αποτελεσμάτων με τη βοήθεια της πληροφορικής. Μάλιστα. Δεν τον αφορά. Το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου είναι το μόνο που δεν είναι μηχανογραφημένο. Παρέμεινε στη χειρόγραφη έκδοση των αποτελεσμάτων 10ετίας του ’80. Άρνηση εκσυγχρονισμού.
Διαπίστευση δημοσίων εργαστηρίων. Κανένα ενδιαφέρον. Για να γνωρίζει ο καθένας την αξία και το κόστος του κάθε εργαστηρίου και της ποιότητας των αποτελεσμάτων του. Για να γνωρίζουμε το όφελος. Κάθε κόστος χωρίς όφελος ονομάζεται σπατάλη.
Διευκρινίζεται ότι άλλο είναι οποιοσδήποτε ασθενής να επισκέπτεται το νοσοκομείο για λόγους υγείας και να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες περίθαλψης και ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος και άλλο πράγμα είναι, πέραν τούτου, να δέχονται μόνο τα εργαστήρια επιπλέον δείγματα από διάφορες άλλες πηγές. Δεν μπορούν να το κάνουν και δεν θα το κάνουν. Γιατί στερούν τα Κ.Υ. από το άμεσο εργαστηριακό αποτέλεσμα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ υπερφορτώνουν τα νοσοκομειακά εργαστήρια με έργο που δεν προβλέπεται και δεν υποχρεούνται να κάνουν. Μέχρι να τα κλείσουν και αυτά και κάποια μέρα θα περάσει κάποια ιδιωτική εταιρεία από τα νοσοκομειακά εργαστήρια να πάρει τα δείγματα για κάπου αλλού… Αυτά βέβαια θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάνοντας μόνο αιμοληψίες και τα επείγοντα!
Να μαζέψουν όλα τα δείγματα των Κ.Υ. σε ένα που θα είναι γι’ αυτό το σκοπό. Να το εξοπλίσουν και να το στελεχώσουν κατάλληλα για εξετάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι σωστό και θεμιτό. Συντεταγμένα και με σχέδιο. Εφαρμογή καθολικού και ουσιαστικού ελέγχου ποιότητας αποδεδειγμένο και όχι αυθαίρετο για τη διασφάλιση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων για την ελαχιστοποίηση των ιατρικών σημαντικών σφαλμάτων για όλα τα δημόσια εργαστήρια και άμεση διαπίστευση αυτών. Η αξιοπιστία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων δεν είναι αυτονόητη! Θέλει επαγγελματισμό και γνώση. Γι’ αυτό και ο Νόμος 4025/11 άρθρο 34 απαγορεύει την αποστολή δειγμάτων βιολογικών υγρών από έναν φορέα σε έναν άλλο που δεν είναι διαπιστευμένος.
Τότε και μόνο τότε θα έχουμε οικονομία σε ισορροπία με το όφελος. Κάθε άλλη μονόπλευρη περικοπή σημαίνει σπατάλη».
Πηγή: Goodnet